Serie bom-explosies in Istanbul

De Turkse stad Istanbul is donderdagochtend voor de tweede keer binnen een week opgeschrikt door een reeks explosies. Daardoor zouden zeker 26 mensen om het leven zijn gekomen en meer dan 450 mensen gewond zijn geraakt. De eerste explosie vond plaats bij de Britse bank HSBC en werd direct gevolgd door ontploffingen bij het Britse consulaat in de Europese wijk Beyoglu en een ontploffing bij een populair winkelcentrum aan de Aziatische kant van de Bosporus. Het Britse consulaat ligt midden in een drukke uitgaanswijk, waar dagelijks duizenden mensen langskomen, meldde een getuige op CNN. Bij de explosie daar zouden ook veel auto's zijn beschadigd. Volgens een woordvoerder van de Britse ambassade in Ankara is de situatie "tamelijk ernstig".

Een van de explosies in Istanbul was dicht bij het consulaat-generaal van Nederland in de Turkse metropool. Dat zei P. Bekkers van de Nederlandse ambassade in Ankara donderdag. Bekkers geeft aan dat er al behoorlijke veiligheidsmaatregelen bij het consulaat-generaal van kracht waren. Die zijn na de twee aanslagen zaterdag op synagogen in Istanbul nog eens aangescherpt.

Twee zelfmoordaanslagen met een autobom bij twee synagogen kostten zaterdag 25 levens en verwondden meer dan driehonderd mensen. Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslagen opgeŽist. Istanbul is de grootste stad van Turkije.

Zeker vijf mensen zouden om het leven zijn gekomen door de explosie bij de HSBC-bank, meldde de Turkse zender NTV. Het dodental bij het Britse consulaat is zeker tien, meldde Fox op gezag van Turkse media. Straw bevestigde dat drie of vier medewerkers van het consulaat worden vermist.

De verantwoordelijkheid voor de twee aanslagen is opgeŽist door de terreurorganisatie al-Qaeda en de verboden Turkse organisatie IBDA-C (het Grote Oosterse Front van Islamitische Strijders). Dat heeft een anonieme beller donderdag gezegd in een telefoontje naar het Turkse persbureau Anatolia. Beiden werden ook al gekoppeld aan de aanslagen op de synagogen.

Handelaren op de effectenbeurs in Istanbul hebben paniekerig gereageerd op de explosies. De belangrijkste beursindex duikelde meer dan 7%. Het beursbestuur heeft de handel stilgelegd.


RPM
Toegevoegd: 20 november 2003
Bron: www.telegraaf.nl, www.fok.nl, www.cnn.com en www.nu.nl


Print deze pagina
Terug