VS ziet verhoogde kans op aanslagen

De Amerikaanse regering heeft alarmfase oranje afgekondigd. Dat is de op een na zwaarste alarmfase. De dreiging van een aanslag zou niet zo groot zijn geweest sinds de aanslagen van 11 september.

Volgens minister Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid is het besluit gebaseerd op informatie uit verschillende bronnen. Leden van terreurnetwerk al-Qaeda zouden proberen de VS binnen te komen. Op een persconferentie gaf hij aan dat er een wezenlijk aantal aanwijzingen is die duiden op een mogelijke aanslag in de kerstvakantie omdat mensen dan meer reizen. Volgens Ridge zijn ze van plan aanslagen te plegen die de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001 'doen verbleken'.

In het Midden-Oosten is eind vorige week weer een bandopname opgedoken die aan de rechterhand van de voortvluchtige al-Qaeda topman Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri, wordt toegeschreven. Daarop kondigt de spreker aan dat de Amerikanen in Irak zware verliezen zullen leiden. Zaterdag was er in Dubai de uitzending van een bandopname waarop mogelijk Osama bin Laden zelf elk verzet tegen de Amerikanen aanprijst.

Alarmfase oranje gold voor het laatst voor elf dagen in mei. Toen waren er in Saudi-ArabiŽ en Marokko bomaanslagen op onder meer Amerikaanse doelen gepleegd.

RPM
Toegevoegd: 21 december 2003
Bron: www.cnn.com


Print deze pagina
Terug