Bin Laden zit achter dreiging VS

Osama bin Laden zit persoonlijk achter de jongste terreurdreiging jegens de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse televisiezender NBC heeft bin Laden zijn toestemming verleend voor een nieuwe terreuraanval op de VS. Die informatie leidde ertoe dat de regering de alarmfase zondag verhoogde.

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben volgens NBC gedetailleerde informatie over het nieuwe terreurplan. Leden van al-Qaeda zouden van plan zijn om buitenlandse verkeersvliegtuigen te kapen om die op doelen in Amerika te storten. In sommige gevallen was de informatie zo uitvoerig, dat ze ook de vluchtnummers bevatten.

Een opmerkelijk doel is het kleine stadje Tappahannock (2016 inwoners) in de staat Virginia, dat geen militaire basis of andere strategische doelen heeft. Met een aanval op zo'n plaats zou al-Qaeda de Amerikanen willen laten weten dat ze nergens veilig zijn. Verder zijn grote steden als New York, Los Angeles en Las Vegas een doelwit van het islamitische terreurnetwerk.

De Amerikaanse regering zegt ook aanwijzingen te hebben dat het terreurnetwerk al-Qaeda van zins is aanslagen te plegen buiten de Verenigde Staten. Hierbij worden landen als Saudi-ArabiŽ, Jemen, Kenia en Bahrein genoemd. Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak dinsdag tegen de nieuwszender CNN van een ,,algemene dreiging'' tegen Amerikaanse doelen.

De Amerikaanse ambassade in Bahrein waarschuwde dinsdag haar staatsburgers in het koninkrijk in de Perzische Golf plaatsen te mijden waar westerlingen frequent komen. De waarschuwing geldt voor de periode tot 2 januari. ,,De regering van de Verenigde Saten heeft informatie ontvangen betreffende een terroristische dreiging specifiek gericht op Bahrein'', aldus de waarschuwing. De autoriteiten ontmoedigen onnodig reizen. De Amerikaanse ambassade in Manama ,,is nog op zoek naar meer informatie over het dreigement'', aldus de verklaring die het persbureau AFP heeft ingezien.

Washington heeft de alarmfase in de VS zondag verhoogd van code geel naar code oranje, de op ťťn na hoogste. Minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge zei dat terroristen mogelijk in de vakantieperiode aanslagen willen plegen in de VS. In steden zijn bij bruggen en andere strategische punten extra controleposten ingericht. Bij alle ambassades en consulaten van de VS zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt na de waarschuwing.

RPM
Toegevoegd: 24 december 2003
Bron: www.nu.nl


Print deze pagina
Terug