Al-Qaeda wil Amerika treffen met 'Hiroshima scenario'

De meldingen over door islamitische terreurgroepen geplande terreuraanslagen in de Verenigde Staten zijn de laatste drie jaar bijna aan de orde van de dag. Slechts weinigen nemen deze berichten daardoor nog serieus. Toch lijkt het gevaar deze keer heel reŽel. Minister Tom Ridge van Binnenlandse Veiligheid heeft dit voorjaar regelmatig gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen deze zomer en waarschuwde recent dat Al-Qaeda de voorbereiding voor aanslagen op Amerikaanse doelen praktisch heeft afgerond. Volgens hem zijn er de afgelopen tijd een groot aantal elektronische berichten en codes onderschept die er op duiden dat de vijand binnen afzienbare tijd zal toeslaan.

Voor de FBI staat het vast dat Osama bin Laden nog dit jaar vernietigend wil uithalen naar de Verenigde Staten. CIA directeur John Mc Laughlin, zei afgelopen dinsdag in een telefonisch interview met Reuters, dat de natie op haar hoede dient te zijn. Volgens hem is de dreiging niet-speciaal gericht op de Republikeinse en Democratische conventies, maar geldt het voor de hele periode vanaf nu tot aan de verkiezingen in november. Ook de Amerikaanse minister van Justitie John Ascroft maakte bekend dat er serieus rekening gehouden moet worden met een aanslag tussen juli en november.

CNN meldde op gezag van Amerikaanse functionarissen, dat aanhangers van Al-Qaeda, actief zijn met de voorbereiding van een grote aanslag deze zomer. Er zouden zich een groot aantal Ďslapende islamitische terreurcellení in Amerika ophouden, wachtend op het "Go" signaal. De Amerikaanse Senator Tom Daschle zei op 8 juli, dat het onlangs verschenen "terreurrapportí een zeer somber en dreigend scenario schetst. Volgens hem is de dreiging zeer reŽel en de grootste sinds de aanslag op 11 september 2001.

De auteur Paul L. Williams schrijft in zijn boek "Al Qaeda: Brotherhood of Terror" dat Bin Ladenís terroristische netwerk beschikt over ca 20 nucleaire kofferbommen en dat hij deze gekocht heeft van voormalige KGB-agenten. Williams schrijft dat de bommen door zelfmoordterroristen tot ontploffing kunnen worden gebracht, maar ook door een tijdklok. In het boek "Trough The Eyes of the Enemy" schrijft Stanislav Lunev, een voormalig Russisch geheim agent, dat een groot aantal van deze bommen in Amerika zijn verspreidt. Williams citeert een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse overheid die zegt: "Het is niet de vraag of Al-Qaeda de kofferbommen ook werkelijk gebruikt, maar wanneer dat zal gebeuren." Williams zegt dat de bommen in positie zijn gebracht in een aantal grote Amerikaanse steden waaronder ,New York, Washington, Hollywood, Miami, Chicago, Las Vegas, Houston en Los Angeles. Hij meldt dat Bin Laden voormalige Sovjet geleerden en technici heeft ingehuurd om de " kofferbommen" operationeel te houden voor gebruik op zijn commando. In 2001 verklaarde Bin Laden dat het zijn bedoeling is de Amerikanen te verrassen met een "Hiroshima-achtig scenario" en in 2003 heeft de CIA een bericht onderschept waarin een lid van Al Qaeda pocht over een Amerikaans Hiroshima.De CIA is er zeker van dat terroristen zich kans hebben gezien kofferbommen Amerika binnen te smokkelen. Als potentiŽle doelwitten worden door verschillende bronnen genoemd, de partijconventies van de Republikeinen in juli in Boston en de Democraten begin september in New York, olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales in de VS en olietankers.

Het is al iets meer dan een jaar geleden sinds de eerste rapporten verschenen dat Bin Ladenís terreurnetwerk Al-Qaeda beschikt over ca 15 schepen waarmee het van plan is aanslagen te plegen op bijvoorbeeld cruiseschepen, olietankers en in havens. De Amerikaanse regering houdt er ernstig rekening mee dat de terreurgroepen gebruik zullen maken van chemische, biologische en/of nucleaire wapens. Ook wordt er gedacht aan meer conventionele methodes, zoals autobommen of een aanslag met een zogeheten vuile bom met licht radioactieve lading. Kofferbommen in de handen van zelfmoordterroristen kunnen een ontzettende verwoesting aanrichten, vele malen groter dan de aanslagen van 11 september. New York geldt opnieuw als doelwit. Daar zijn recent op diverse plaatsen in de ondergrondse en op andere locaties, lege koffers aangetroffen mogelijk als test in hoeverre zonder op te vallen kofferbommen naar hun doel kunnen worden gebracht.

Toegevoegd: 17 juli 2004
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst StudiesPrint deze pagina
Terug