NYC ontsnapt aan aanslag op Times Square

De politie van New York heeft zaterdagavond (plaatselijke tijd) Times Square ontruimd nadat ze een bomauto in de gaten kreeg. Duizenden toeristen en bezoekers van de omliggende theaters moesten het voor zijn lichtreclames beroemde plein midden in Manhatten verlaten. Volgens burgemeester Michael Bloomberg is de stad ontsnapt aan een ontploffing die "mogelijk zeer dodelijk" had kunnen zijn. Een Vietnamese T-shirtverkoper verwittigde zaterdag rond 18.30 uur een politieagent dat er rook opsteeg van de achterbank van een op 45th Street geparkeerde donkerblauwe Nissan Pathfinder, een in de VS populaire SUV-wagen. De politie nam geen risico's en besloot daarop de directe omgeving te ontruimen. Een brandweerman die snel ter plaatse was, zag een flits in de wagen, maar tot een echte ontploffing kwam het gelukkig niet.

Explosieven gevonden
Springstofdeskundigen onderzochten het verdachte pakket. Er bleek inderdaad sprake van explosieve elementen in de wagen, met propaanflessen, een of ander poeder, brandstof en een timer in de vorm van een klok waaraan draden gekoppeld waren. Experts spreken van een amateurbom, maar die had toch heel dodelijk kunnen zijn.

Terrorisme?
"Het onderzoek is lopende. We vonden een bomauto, maar zien tot nog toe helemaal geen motief. Er werd nog niemand aangehouden", zei NYPD-woordvoerder Paul J. Browne. De politie bekijkt de beelden van veiligheidscamera's. Een andere agent verklaarde dat om de een of andere reden de ontsteking "de lading niet heeft kunnen activeren". Sommige getuigen zouden een man de auto hebben zien ontvluchten. Volgens een federale ambtenaar zou het niet gaan om een terroristische aanslag.

"Anderde Broadway-show"
Broadway werd tussen de 43ste en 46ste straat versperd. Vele kijklustigen verdrongen zich aan de dranghekkens om met gsm's, fotocamera's en filmcamera's beelden te schieten van de ter plaatse gekomen politie- en brandweerwagens. "Het is eens een heel andere show", zei een toeriste die wegens de wegversperring niet naar een musical kon.

Ook de gigantische speelgoedwinkel 'Toys R Us' werd ontruimd, net als een Footlocker en een McDonald's in de buurt. Zaterdagavond is het altijd superdruk op het bekende en erg toeristische Times Square.

Bekijk hier beelden van de bomauto op Times Square. Of bekijk de live beelden op deze HD webcam.

Bron: www.hln.be
Toegevoegd: 2 mei 2010Print deze pagina
Terug