Aanslag op IsraŽlische toeristen leidt tot ongekend reisadvies

De zelfmoord aanslag op een bus met IsraŽlische toeristen vorige week in de badplaats Burgas in Bulgarije zorgde voor opschudding in Israel. De aanslag riep herinneringen op aan de golf zelfmoordaanslagen op IsraŽlische bussen voor en tijdens de Tweede Intifada, maar ook aan eerdere aanslagen op IsraŽlische en Joodse doelen buiten Israel. De IsraŽlische media zorgden voor marathonuitzendingen en evenementen in het land werden afgelast.

Discussie

Op het moment van de aanslag was er in Israel juist een openbare discussie gaande over de weigering van het IOC om tijdens de opening van de Olympische spelen in London een minuut stilte in acht te nemen. Israel had het IOC eerder gevraagd om de omgekomen IsraŽlische atleten die tijdens de spelen in Munchen veertig jaar geleden werden vermoord, op deze wijze te herdenken.

Terrorisme tegen IsraŽlische en Joodse doelen buiten Israel is op zich dus niets nieuws.

De aanslag in Bulgarije kwam bijvoorbeeld exact achttien jaar nadat Hizbollah het gebouw van de Joodse gemeenschap in Buenos Airos opblies.

Het meest opvallend is echter dat er nu sprake lijkt van een geprolongeerde Iraanse terreurcampagne tegen IsraŽlische doelen in het buitenland. Volgens sommige analisten is die campagne een antwoord op de stille oorlog die Israel via cyberspace en via liquidaties van Iraanse functionarissen voert tegen het Iraanse kernwapenprogramma.

Iran en Hizbollah

Iran en Hizbollah zitten volgens Israel ook achter de aanslag in Bulgarije. De IsraŽlische autoriteiten zeggen dat ze over concrete aanwijzingen beschikken dat Hizbollah de aanslag in opdracht van Iran uitvoerde.

Inmiddels hebben ook Amerikaanse autoriteiten zoals de politie in New York (NYPD), bevestigd dat Hizbollah verantwoordelijk was voor de aanslag.

Over het laatste jaar heeft Iran, via de Al Quds brigade, en de door Iran opgerichte en gesponsorde Libanese beweging Hizbollah – die overigens nog altijd niet op de lijst van verboden terreurorganisaties in de EU staat – 20 keer geprobeerd om een aanslag uit te voeren op IsraŽlische doelen in het buitenland.

In juni werd bijvoorbeeld op Cyprus een Hizbollah agent gearresteerd die een aanslag moest voorbereiden op IsraŽlische toeristen daar.

Eerder werd aangetoond dat Iran achter , deels mislukte, aanslagen zat op IsraŽlische doelen in India, Thailand en GeorgiŽ die in februari van dit jaar werden uitgevoerd.

De IsraŽlische regering is nu een campagne begonnen om meer internationale aandacht te krijgen voor de toegenomen Iraanse terreur tegen Israel.

Onvoorbereid

Een ander gegeven dat in het oog sprong na de aanslag in Bulgarije was de onvoorbereidheid van de plaatselijke autoriteiten op dergelijke terreur.

Die onvoorbereidheid stond in schril contrast met de reactie van de IsraŽlische toeristen die de aanslag overleefden of getuige waren van het drama.

Het IsraŽlische tv station Arutz 2 zond bijvoorbeeld interviews uit met Israeliís die bij terugkeer verhaalden over de gebrekkige Bulgaarse hulpverlening. Ambulances waren onvoldoende beschikbaar en kwamen volgens hen te laat ter plekke.

TV beelden lieten verder zien dat de veiligheidsmensen op de Bulgaarse luchthaven niet wisten wat ze moesten doen direct na de aanslag.

De aanwezige Israeliís daarentegen gebruikten brandblussers van de luchthaven en hun eigen kleren om de vlammen te doven en haalden met gevaar voor eigen leven slachtoffers uit de brandende bus.

De IsraŽlische autoriteiten organiseerden onmiddellijk een luchtbrug waarbij hulpverleners naar Bulgarije werden gevlogen en slaagden erin om binnen vierentwintig uur alle gewonden naar Israel te repatriŽren.

Ervaring

Het is typerend voor de grote ervaring die er in Israel is met terreuraanslagen. Bij de meeste terreuraanslagen in Israel zijn er voorbeelden van burgers die onverschrokken naar het gevaar toe gaan om hulp te bieden. Er zijn zelfs gevallen geweest waarbij een burger verantwoordelijk was voor het uitschakelen van een terrorist .

In Israel wordt nu gevreesd voor een nieuwe Iraanse aanslag tijdens de Olympische Spelen die deze week in Groot BrittanniŽ beginnen. De Britten hebben om die reden de IsraŽlische verblijven van ongekende bewaking voorzien en er vindt samenwerking plaats tussen de Mossad en MI5, de Britse geheime dienst.

Reisadvies

Het IsraŽlische publiek blijft ondertussen gewoon op vakantie gaan naar het buitenland.

Het reisadvies dat door de regering bij monde van minister van defensie Ehud Barak werd afgegeven week ook af van wat elders in de wereld gebruikelijk is :

ďGewoon doorgaan met leven en reizen naar het buitenland !Ē.Bron: missingpeace.eu
Toegevoegd: 27 juli 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug