Bin Laden waarschuwt Engeland op video

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de afgelopen maanden berichten van medewerkers van al-Qaeda onderschept, waaruit blijkt dat het terroristische netwerk opnieuw een grote aanslag wil plegen. Een Britse krant heeft een videoband in bezit waarop Osama bin Laden zegt dat Groot-BrittanniŽ het doelwit van volgende aanslagen is.

The Sunday Times schrijft dat verscheidene opnamen op de video ongeveer acht weken geleden zijn gemaakt.

Op de video zegt Osama bin Laden dat Groot-BrittanniŽ een doelwit is van het terreurnetwerk al-Qaeda. Als de opnames echt zijn, betekent dit dat Bin Laden de geallieerde aanvallen op het grottencomplex Tora Bora in Afghanistan heeft overleefd.

De videofilm duurt veertig minuten en bevat onder meer een interview met Bin Laden, dat is gemaakt kort na het begin van de Amerikaanse en Britse acties in Afghanistan.

In het interview vergelijkt Bin Laden het huidige conflict tussen al-Qaeda en de westerse landen met de kruistocht van Richard Leeuwenhart in de Middeleeuwen.

Ingrijpender

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zou Al-Qaeda doelen in de Verenigde Staten, Europa en het Midden-Oosten op het oog hebben. In een reactie op een artikel in The New York Times heeft een regeringsfunctionaris bevestigd dat de regering-Bush rekening houdt met een nieuwe terroristische actie.

Volgens de krant gaat het om de voorbereiding voor een aanslag die net zo groot is als die van 11 september of mogelijk nog ingrijpender kan zijn.

Medewerkers van de inlichtingendiensten hebben cryptische en dubbelzinnige boodschappen onderschept. Die zijn opgesteld volgens een patroon dat vergelijkbaar is met dat van berichten van al-Qaeda die de inlichtingendiensten kort voor de aanslagen van 11 september in hun bezit kregen.

De Amerikaanse vice-president Cheney waarschuwde donderdagavond al voor een nieuwe terroristische aanslag in de Verenigde Staten.

Flatgebouwen

De FBI denkt dat al-Qaeda vooral aanslagen bereid op appartementengebouwen in de Verenigde Staten. Dat liet een woordvoerster van de recherchedienst FBI zondag weten.

Ze liet weten dat leden van al-Qaeda appartementen willen huren met de bedoeling daar explosieven te plaatsen. De woordvoerster zei dat de informatie "vaag was en onbevestigd".

De FBI heeft op basis van de beschikbare informatie geen speciale maatregelen genomen. De recherchedienst heeft wel alle FBI-kantoren in het land en eigenaren van appartementengebouwen voor de plannen van al-Qaeda gewaarschuwd.


Toegevoegd: 19 mei 2002
Bron: www.nu.nl


Print deze pagina
Terug