Toeristen nieuwe doel voor aanslagen Al-Qaida

Twee weken geleden kwam de Australische regering met de waarschuwing aan toeristen om hotels, clubs en restaurants in Kenia te mijden- met name in Mombasa. ,,De dreiging van aanslagen tegen westerlingen en westerse belangen is groot'', aldus de website van buitenlandse zaken in Canberra. AustraliŽ was de enige die z'n burgers waarschuwde. Toch was volgens deskundigen die vaststellen dat de aanslagen van donderdag in Kenia een duidelijk Al-Qaida-stempel dragen, al drie weken bekend dat het netwerk een volgende aanslag beraamde.

Gisteren werd bovendien gemeld dat twee van de drie zelfmoorddaders in Mombasa op de FBI-lijst van meestgezochte Al-Qaida-leden zouden staan.

Na TunesiŽ en Bali lijkt Mombasa daarmee het derde 'zachte' doel van het netwerk van Osama bin Laden. Net als in de synagoge op Djerba en de nachtclub op Bali ging het om westerse toeristen. Want dat tikt aan: TunesiŽ zag het aantal toeristen deze zomer met 25 procent dalen en in IndonesiŽ verwacht men dat 2,7 miljoen mensen de komende zes maanden hun werk verliezen.

Terrorismedeskundigen zien een verschuiving in de strategie van het netwerk, dat zich moest aanpassen aan de gevolgen van de jacht die op Al-Kaida-leden is ingezet. Kopstukken zijn gedood en gevangengenomen, de bases in Afghanistan vernield, leden zijn over de hele wereld uitgevlogen, bankrekeningen zijn bevroren en geldstromen gestopt. Het netwerk is zwakker, maar ook minder grijpbaar, zeggen deskundigen.

,,Paradoxaal genoeg toont dit dat we succes hebben in onze strijd tegen Al-Qaida'', zegt Bruce Hoffman van het Amerikaanse Rand Corp tegen de Los Angeles Times. ,,Dit kan aantonen dat de doelen die hun voorkeur hebben, te moeilijk zijn geworden.''

De deskundigen stellen vast dat het in Mombasa gebruikte materiaal relatief eenvoudig is -een auto vol explosieven en twee Russische SA-7 raketten- en dat de planning weinig tijd moet hebben gekost. De Amerikaanse veiligheidsexpert Peter Berger waarschuwde vorige week in de Washington Post dat ,,Al-Qaida zichzelf opnieuw heeft gelanceerd, een voorbode van een tweede fase in zijn oorlog tegen het Westen''. Volgens hem staan toerisme en economische doelen nu boven aan de lijst.

Hoewel experts de gelijktijdige aanslagen met verschillende wapens zien als de vingerafdruk van Al-Qaida, is het niet honderd procent zeker dat een plaatselijke cel de aanslagen pleegde. De Franse terrorismedeskundige Roland Jacquard denkt aan een gelegenheidscoalitie met de Libanese Hezbollah.

Jacquard meent dat op hoog niveau binnen Al-Qaida besloten is deze keer geen Amerikanen of andere westerlingen, maar IsraŽliŽrs als doelwit te kiezen. Door het in de Arabische wereld emotioneel zeer beladen Palestijnse conflict erbij te halen -de aanslag is opgeŽist door het totaal onbekende Leger van Palestina- hoopt Al-Qaida nog meer Arabische moslims te verenigen, zegt de Franse expert.

Overigens zegt Bin Laden al langer dat hij het gemunt heeft op 'kruisvaarders en Joden', en was de aanslag in Djerba ook gericht tegen een 'Joods' doel, een synagoge. De doden daar waren vooral Duitsers.

Toegevoegd: 30 november 2002
Bron: www.trouw.nl


Print deze pagina
Terug