Badplaats Egypte ontploft

Een serie autobomaanslagen heeft het paradijselijke vakantie-oord Sjarm-el-Sjeik in Egypte zaterdag veranderd in een bloedbad. Zeker 65 mensen zijn om het leven gekomen. Zeker tweehonderd mensen raakten gewond, van wie velen er ernstig aan toe zijn. Veel doden zijn onherkenbaar verminkt.

Zeker 28 buitenlanders raakten gewond, onder wie dertien Italianen en drie Spanjaarden. Onder de doden en gewonden zouden zich ook Nederlandse vakantievierders bevinden. Hoeveel Nederlanders slachtoffer zijn geworden, is nog niet bekend. In Sjarm-el-Sjeik, in het zuiden van de woestijn de SinaÔ, bevinden zich honderden Nederlandse vakantiegangers en andere westerse toeristen.

Volgens de politie explodeerden zaterdagochtend, rond een uur plaatselijke tijd, zeker drie bommen vlak na elkaar. Het zwaarst getroffen is het Ghazala Gardens Hotel in de wijk Naama Bay, waar de meeste luxe hotels staan. Een bomauto reed het terrein van het hotel op en explodeerde vlak voor het door agenten bewaakte gebouw. Hierdoor werd de hele voorgevel eruit gerukt en kwam een stuk muur naar beneden, zo zeiden ooggetuigen. Alleen in dit hotel al vielen zeker 25 doden. Ook het nabijgelegen MŲvenpick Hotel is getroffen. De eerste explosie was op de oude markt van Sjarm-el-Sjeik. Hier kwamen zeker zeventien Egyptenaren om die zich op straat bevonden voor een cafť.

Door de aanslagen ontstond er paniek en chaos. Ooggetuigen zeiden dat overal lijken en gewonden lagen. Boven de stad hingen grote rookwolken. De explosies waren op grote afstand te horen.

Hoeveel Nederlanders in totaal in Sjarm-el-Sjeik verblijven, is niet bekend. Alleen touroperator Thomas Cook heeft er al zo'n 400 klanten zitten. Maar ook de reisbureaus TUI en OAD hebben er veel gasten. Voor zover bekend zijn er geen bommen ontploft bij hotels waar Thomas Cook zijn gasten onderbrengt. De operator heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld. De Nederlandse ambassade in CaÔro heeft zaterdag drie medewerkers naar de plaats des onheils gestuurd voor consulaire hulp. Onder de slachtoffers bevinden zich behalve Nederlanders ook Britten, Fransen. Egyptenaren, Spanjaarden, Italianen en inwoners uit Koeweit.

Sjarm-el-Sjeik is een populair vakantie-oord voor IsraŽliŽrs, Europeanen, Egyptenaren en JordaniŽrs. Het vakantieparadijs is vooral geliefd bij duikers. De stad is bekend om zijn gouden stranden, prachtige boulevards met hotels en casino's. Jaarlijks komen er 2 miljoen gasten.

Vorig jaar oktober vielen in het gebied bij de Rode Zee zeker 34 doden door twee bomaanslagen. Het waren de zwaarste aanslagen sinds 1997 toen 58 toeristen omkwamen in de stad Luxor door een aanslag.


Toegevoegd: 23 juli 2005
Bron: www.telegraaf.nl
Zie ook: www.nu.nlPrint deze pagina
Terug