Bloedbad in Parijs

Frankrijk is opgeschrikt door het dodelijkste geweld sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij een serie aanslagen op Parijs zijn volgens de Franse autoriteiten 140 doden gevallen. De bloedige aanslagen zijn gisteravond en afgelopen nacht gepleegd op meerdere plekken in de stad. Het is nog onduidelijk op hoeveel plekken precies: zes of zeven. De aanslag begon bij het Stade de France in Saint-Denis tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk – Duitsland. In de buurt van het voetbalstadion Stade de France bliezen op drie verschillende plekken zelfmoordenaars zichzelf op. Hierbij zijn volgens de Franse media vijf doden gevallen. Een van de aanslagen vond plaats bij een McDonald’s-vestiging tegenover het stadion.

In het Stade de France keken op dat moment 80.000 mensen naar een oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland. Spelers en publiek schrokken op van de knallen, maar er werd besloten door te spelen omdat op niet duidelijk was wat er buiten het stadion aan de hand was.

Kort daarna begon er een aanval in een ander delen van de stad. Terroristen schoten met machinegeweren op gasten van cafés en een restaurant. In het drukke uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement van Parijs vielen tientallen doden, toen mannen het vuur openden op de terrassen van bars en restaurants. In de populaire Rue de Charonne schoten de terroristen achttien mensen dood, melden Franse media. Mogelijk hadden de daders het gemunt op de bezoekers van een Japans café en restaurant.

Op het terras van een Cambodjaans restaurant vielen veertien doden, bij een pizzeria in dezelfde buurt vijf. Op de Boulevard Voltaire zou een schutter een passant hebben gedood. Ooggetuigen op de verschillende locaties spreken van daders met automatische wapens die minuten achtereen schoten op het uitgaanspubliek. Op één plek zou er vanuit een auto op een terras zijn gevuurd. Daarna gingen de terroristen het Bataclantheater in. Daar was de Amerikaanse band 'The Eagles of Death Metal' bezig met een concert. De terroristen hielden de bezoekers gegijzeld. Toen de politie binnenviel, bliezen ze zichzelf op.

De aanslagplegers hebben een ongekend bloedbad aangericht. Volgens de laatste berichten zijn zeker 140 mensen gedood. Of er ook Nederlanders zijn omgekomen, is nog onbekend. In het Bataclantheater heeft zich een horrorscène afgespeeld. Er zouden 100 mensen doodgeschoten zijn bij een massaslachting. De Amerikaanse radiojournalist Julian Pearce was getuige van het drama in de Parijse concertzaal Le Bataclan waar gisteravond en vannacht bij een optreden van Eagles of Death Metal zeker 87 doden vielen:

“Ik zag twee terroristen met AK47’s, kalasjnikovs, de zaal binnenkomen en lukraak in de menigte schieten. Mensen gilden en schreeuwden. Dat duurde zo’n tien minuten, tien verschrikkelijke minuten. Iedereen lag op de vloer, bedekte zijn hoofd. En we hoorden zoveel geweerschoten. De terroristen waren heel kalm, heel vastberaden. Ze herlaadden hun wapens twee tot drie keer. Ze riepen niets, ze zeiden niets. Ze droegen geen maskers. Ze droegen zwarte kleren en ze schoten op mensen die op de grond lagen, executeerden hen.”

“Ze droegen geen maskers. Ik zag het gezicht van één vent. Van één terrorist. Hij was heel jong, twintig jaar of zo, hooguit vijfentwintig. Hij droeg geen baard of zoiets. Hij leek een gewone jongen, die een kalasjnikov vasthield. Dat was alles. Ze droegen geen maskers.”

Er zouden zo’n 200 gewonden zijn gevallen. 80 mensen zouden in kritieke toestand zijn. De leden van The Eagles of Death Metal hebben de aanslag overleefd.

Jihadisten vieren terreuraanvallen
Jihadisten hebben de terreuraanvallen gevierd op Twitter. Zeker acht terroristen zijn omgekomen. Zeven bliezen zichzelf op, één terrorist werd door de politie doodgeschoten. De Franse politie zeg er op dit moment vanuit te gaan dat alle terroristen dood zijn. Over hun achtergrond is nog niets bekend.

IS
Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Dat gebeurde door een ongedateerde videoboodschap waarin aanvallen worden aangekondigd. President François Hollande bevestigde zaterdagochtend dat IS de aanslagen heeft uitgevoerd. Hij sprak van een “oorlogsdaad”. Volgens Hollande zijn de aanslagen beraamd door een organisatie buiten Frankrijk, maar was er hulp binnen de Franse grenzen.

Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. "Jullie zullen zelfs in angst naar de markt gaan", zo luidt de boodschap in de video. Een woordvoerder van Al-Hayat, de publiciteitsorganisatie van IS, roept moslims in Frankrijk, die niet naar Syrië kunnen reizen om daar aan de strijd deel te nemen, op aanvallen uit te voeren.

Frankrijk is betrokken bij de oorlog tegen Islamitische Staat. Zijn vliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van IS. Op 5 november heeft president Hollande bovendien het vliegdekschip Charles de Gaulle de opdracht gegeven zich voor te bereiden op steun aan die luchtaanvallen.

Grenzen dicht
De Franse president Hollande heeft rond middernacht de noodtoestand voor heel Frankrijk afgekondigd. Bij een noodtoestand krijgen politie en het leger vergaande bevoegdheden. Het is dan bijvoorbeeld makkelijker om invallen te doen en wegen af te sluiten. Alle grensovergangen met Frankrijk gingen dicht en de bewaking is opgeschaald. Er zijn 1500 millitairen op de been in Parijs. Openbare gelegenheden als museas en bibliotheken zijn zaterdag gesloten.

Bron: stopdebankiers.eu, stopdebankiers.eu.
Toegevoegd: 14 november 2015blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug