Al-Qaeda dreigt met nog grotere aanslagen

Het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda heeft in een videoband de aanslagen in Madrid opgeŽist. Op de videoband wordt gedreigd met nog grotere terreuraanslagen. Dit blijkt uit de tekst die door het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zondag is gepubliceerd. De aanslagen zouden een vergelding zijn geweest voor de Spaanse samenwerking met de Verenigde Staten. Op de band wordt tevens gedreigd met meer aanslagen "als er geen einde wordt gemaakt aan het onrecht".

"Wij verklaren onze verantwoordelijkheid voor wat in Madrid is gebeurd, precies tweeŽnhalf jaar na de aanvallen op New York en Washington. Het is een antwoord op jullie samenwerking met de criminelen Bush en zijn bondgenoten. Dit is hoe geantwoord wordt op de misdaden die jullie hebben veroorzaakt in de wereld, en specifiek in Irak en Afghanistan, en er zal meer zijn, als God dat wil. Jullie houden van het leven, en wij houden van de dood, wat een voorbeeld is van wat de profeet Mohammed zei. Als jullie je onrecht niet stoppen, zullen er meer en meer dreigingen zijn; en deze aanvallen zijn klein vergeleken met wat zal gebeuren met wat jullie terrorisme noemen. Dit is een waarschuwing van de militaire woordvoerder van al-Qaeda in Europa. Abu Duham al Afghani."

De videoband, gesproken in het Arabisch door een man met een Marokkaans accent, werd na een anonieme tip aangetroffen in de buurt van de moskee in Madrid.

Zaterdag hield de Spaanse politie in verband met de aanslagen vijf verdachten aan, drie Marokkanen en twee IndiŽrs met een Hindoe-achtergrond. De autoriteiten in Rabat maakten zaterdagavond de identiteit van de drie Marokkaanse verdachten bekend. Het gaat om mannen tussen de 30 en 35 jaar oud, die alledrie in Spanje wonen. Zondag vertrekt een team van de Marokkaanse veiligheidsdienst naar Spanje om te helpen bij het onderzoek.


Toegevoegd: 14 maart 2004
Bron: www.cnn.com


Print deze pagina
Terug