Abu Hafs al-Masri zegt zich voor te bereiden op nieuwe aanslagen

De extremistische moslimgroep die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid heeft opgeŽist zegt dat ItaliŽ, Groot-BrittanniŽ, AustraliŽ, Japan of Saudi-ArabiŽ wellicht het volgende doelwit van een aanslag zal zijn. Dat meldt de Arabische krant Al-Quds al-Arabi op zijn website. De in Londen gevestigde krant zegt een verklaring hebben ontvangen waarin de groep, de Brigade van Abu Hafs al-Masri (al-Qaeda), nogmaals de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 maart opeist en zegt zich voor te bereiden op de volgende slag. In de verklaring, die dateert van 15 maart, worden de genoemde landen gewaarschuwd dat de brigades van de dood al bij hen op de stoep staan en op het juiste moment en op de juiste plek zullen toeslaan. Japan nam donderdag extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de verklaring.

Het is niet duidelijk hoe de verklaring Al-Quds heeft bereikt, maar de krant heeft eerder e-mails van de groep ontvangen. Op 11 maart gaf de krant 's avonds een kopie van een e-mail vrij, waarin Abu Hafs al-Masri de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid opeist. De Verenigde Staten hechten echter niet veel waarde aan de verklaringen van de groep, die eerder de verantwoordelijkheid opeiste voor bijvoorbeeld de stroomuitval van afgelopen zomer in Noord-Amerika, waarvan vaststaat dat ze er niets mee te maken had. De VS denken ook dat de groep slechts zeer terzijde iets te maken heeft met Al-Qaeda.

Spanje denkt dat de aanslagen van vorige week zijn gepleegd door een terreurcel die banden heeft met Al-Qaeda en volgens Marokko begint het er steeds meer op te lijken dat de aanslagen het werk waren van Ansar al-Islam, die ook aanslagen heeft gepleegd in Irak, JordaniŽ, Turkije en Marokko. In Spanje zitten drie Marokkanen en twee IndiŽrs vast in verband met de aanslagen.

In haar verklaring zegt Abu Hafs al-Masri Spanje voorlopig ongemoeid te zullen laten, om de socialisten, die de zondag gehouden parlementsverkiezingen hebben gewonnen, de kans te geven zoals ze hebben beloofd de Spaanse troepen uit Irak terug te trekken. Tot donderdag leek het er niet op dat de socialisten, die altijd tegen de oorlog in Irak zijn geweest, de verkiezingen zouden winnen en Abu Hafs al-Masri lijkt zichzelf nu de macht toe te dichten om regeringen ten val te brengen.

Wij veranderen en vernietigen landen, zo staat in de verklaring. We beÔnvloeden zelfs de internationale economie en dat danken wij aan Gods zegen. We nemen geen genoegen met de rol van lijdend voorwerp in deze wereld, maar we willen een speler zijn, een sterke speler, met de wil van God.

De groep zegt ook te hopen dat George Bush wordt herkozen als president van de VS. We weten dat een grote operatie uw regering zou vernietigen en dat willen we niet, want een grotere idioot dan u zullen we niet tegenkomen, aldus de groep, die het woord in haar verklaring direct tot Bush wendt. Abu Hafs al-Masri zegt de gekte en het religieuze fanatisme van Bush nodig te hebben om de islamitische wereld wakker te schudden.

De groep eist in de verklaring ook de verantwoordelijkheid op voor de aanslag van 19 augustus op het kantoor van de Verenigde Naties in Bagdad. Abu Hafs al-Masri noemt de VN een afdeling van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.


Toegevoegd: 18 maart 2004
Bron: www.nieuws.nl


Print deze pagina
Terug