Onrust en chaos in Arafatís terreurparadijs

In de door Arafat gecontroleerde gebieden is al een paar weken sprake van toenemende onrust en chaos. Met name de benoeming door Arafat van zijn corrupte neef Mussa Arafat als chef van de veiligheidsdiensten, (inmiddels weer ingetrokken) heeft de gemoederen danig verhit. Onmiddellijk na deze benoeming ontstonden vuurgevechten tussen Palestijnen onderling en eisten zoín 2000 demonstranten in de straten van Gaza het vertrek van neef Mussa. De chaos was zelfs zo groot dat premier Qurei die in de jaren dat hij met Arafat is opgetrokken, het nodige aan geweld heeft meegemaakt, sprak van,, een echte ramp en een wetteloze chaos zonder precedent". Honderden Fatah-terroristen verzamelden zich op donderdag 29 juli in Arafatís hoofdkwartier in Ram-allah om hun steun aan de terreurbaas te betuigen na de crisis van de laatste weken. Analisten zeggen dat de incidenten een signaal zijn van een toenemende strijd tussen jonge militanten en de oude corrupte bende die thans de dienst uitmaakt. Een belangrijk deel van de onrust zou worden georkestreerd door Mohammed Dahlan, voormalig chef van de veiligheidsdienst in Gaza. Dahlan is publiekelijk een rebellie tegen zijn vroegere baas Arafat begonnen. Hij omschreef Arafat als corrupt en riep hem op de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie leiders. "Het is tijd voor een nieuwe mentaliteit" sprak Dahlan in de Koeweitse krant "Al Wattan". " Miljoenen dollars aan internationale hulp zijn verdwenen en niemand schijnt te weten waar al dat geld is gebleven".

Maar deze Dahlan is al evenmin een lekkere jongen. Hij staat niet alleen bekend om zijn aanslagen op bussen met Israëlische schoolkinderen, maar wordt er bovendien van beschuldigd zelf van top tot teen corrupt te zijn. Hij loopt met zijn uitspraken trouwens een groot risico het slachtoffer van een aanslag te worden. Dat hebben onlangs ook een aantal journalisten ervaren die de terreurbaas recentelijk hebben bekritiseerd. Adli Sadek, een columnist van de dagelijkse PA-krant Al-Hayat Al-Jadeeda, zei onlangs met de dood te zijn bedreigd nadat hij een oproep aan de PA had gedaan wat te doen aan de alom heersende corruptie. Een publicist van dezelfde krant Nabil Amr, werd neergeschoten in Ram-allah nadat hij Arafat had bekritiseerd in een tv-optreden. Als gevolg hiervan zagen velen van hun berichtgeving af.

De door Arafat veroorzaakte chaos heeft zelfs de VN in beweging gezet. VN gezant voor het Midden Oosten Terje Roed Larsen, Arafatís steun en toeverlaat, en jaar en dag kind aan huis in Ram-allah, leverde plotseling kritiek op Arafatís manier van leiding geven. "Het feit dat Arafat zit opgesloten in Ram-allah is voor de PA geen excuus om niets te doen aan de terreurorganisaties" sprak Larsen. Ook beschuldigde hij de PA ervan leugens te verspreiden. Foei toch! Arafat reageerde furieus en zijn woordvoerder Nabil Abu Rdainah zei dat Larsenís uitspraken niet objectief zijn. Hij heeft te horen gekregen niet langer welkom te zijn in de Palestijnse gebieden terwijl de Ďarme maní jarenlang vol overgave heeft geijverd voor de Palestijnse zaak en daarbij Israël regelmatig grof beledigend. Hij was één van de hoofdrolspelers bij de onderhandelingen die leiden tot de ondertekening in 1993 van de Oslo-akkoorden, het duivelse document dat aan honderden Israëliís het leven heeft gekost. Larsen heeft nooit een objectieve bijdrage geleverd aan een echte oplossing van de problemen tussen Israël en de Palestijnen. Hij heeft zich slechts uitgesloofd de joden van hun door God gegeven thuisland te verjagen. Terwijl de bewijzen van Arafatís misdaden ruimschoots voor handen waren, heeft Larsen net als de Europese afgevaardigde Javier Solana, stelselmatig geweigerd Arafatís bewind daarvoor ter verantwoording te roepen. Israëlís premier Ariel Sharon weigert al sinds zijn aanstelling tot premier in 2001, Larsen te ontmoeten.

Hoewel het levensgevaarlijk is, zijn er steeds meer Palestijnen die de Palestijnse Autoriteit openlijk durven te beschuldigen van corruptie. De ontevredenheid richt zich niet uitsluitend op meneer de Ďpresidentí zelf, maar ook op de Palestijnse autoriteit in zín algemeenheid. De huidige chaotische toestand is voornamelijk te wijten aan het wanbeleid dat Arafat en consorten al jaren voeren. Politieke analisten geloven dat Arafatís terreurparadijs op instorten staat terwijl anderen juist zeggen dat hij sterker in het zadel zit dan ooit.

De bedreigingen voor terreuraanslagen zijn de laatste tijd sterk vergroot. Op 22 juli 2004 wordt gemeld dat Israël momenteel dagelijks 57 waarschuwingen voor terreuraanslagen krijgt. In juni waren dat er nog 30-35. Vooral vanuit de door de Palestijnen bezette Bijbelse stad Sichem en omgeving is de dreiging van terreur vergroot. Bij een onverwachte wegblokkade wist het Israëlische leger bij ítoevalí een zware aanslag in Haifa te voorkomen. Een Palestijnse taxi trachtte de blokkade te ontwijken, het lukte 2 inzittenden te vluchten, maar met achterlating van een zelfmoordgordel van 20 kilo. De veiligheidsdienst zegt dat sinds januari van dit jaar vanuit het gebied van Sichem meer dan 20 bomvesten voor zelfmoordaanslagen in beslag zijn genomen. Ondanks allerlei beloftes doen de Palestijnse Ďveiligheidsdienstení nog steeds niets ter voorkoming van dit soort aanslagen. In de praktijk blijken deze diensten, terroristen juist te waarschuwen een veilig heenkomen te zoeken als ze door Israël gezocht worden.

Bronnen: Gina Damen Jeruzalem. USATODAY.com Palestinian government in chaos amid abductions. Nai Newsletter Jeruzalem, 25 en 30 juli 2004. Israel Today, 18 juli 2004 en 1 augustus 2004. Jeruzalem Newswire, 19 juli 2004 en 01-08-2004. Hal Lindsey Oracle, 18-07-2004. Arutz-7 Editor 1 augustus 2004.

Toegevoegd: 6 augustus 2004
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst StudiesPrint deze pagina
Terug