Osama Bin Laden gedood

Terroristenleider Osama bin Laden is dood. Zijn lichaam is in handen van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd. Obama deed dit zondagavond laat (lokale tijd) tijdens een plotseling ingelaste persconferentie. "Het recht heeft gezegevierd'', zo zei de president. Obama meldde dat Bin Laden werd gedood tijdens een door de VS geleide operatie. In augustus kwamen de Amerikanen Bin Laden op het spoor, maar het duurde nog maanden voordat de inlichtingendiensten zeker wisten waar de terroristenleider zich bevond. Dat werd vorige week pas duidelijk. Een klein team van 'special forces' drong nabij Islamabad het gebouw binnen waar bin Laden zich bevond. Ze brachten hem om en namen zijn lichaam mee. Dat is inmiddels geÔdentificeerd via DNA-onderzoek. Obama stelt dat Pakistan de VS heeft geholpen bij de zoektocht naar bin Laden, en dat bij de operatie geen Amerikanen zijn omgekomen.

Obama benadrukt verder dat de Verenigde Staten niet in oorlog zijn met de islam, en stelt dat bin Laden net oorlog voerde tegen moslims die ook slachtoffer werden van de aanslagen van al-Qaida. "Bin Laden was geen moslimleider, hij was een massamoordenaar", luidt het.

Al-Qaida lag aan de basis van de aanslagen met gekaapte vliegtuigen van 11 september 2001, waarbij 3.000 mensen om het leven kwamen. Osama bin Laden leidde de organisatie, aldus Obama. Hij beklemtoont dat de zoektocht naar bin Laden voor hem een "topprioriteit" was. "Gerechtigheid is geschied", verklaart de Amerikaanse president.

De president maakt wel duidelijk dat met de dood van Osama geen einde komt aan de strijd tegen het terrorisme. Al-Qaida zal doorgaan met aanslagen tegen de Verenigde Staten en in de rest van de wereld, waarschuwt Obama. De VS moeten dus waakzaam blijven.

Aan de hekken van het Witte Huis staan inmiddels al duizenden mensen hun vreugde uit te schreeuwen. Ze roepen "USA, USA". Ook in Los Angeles gingen mensen de straat op nadat zij het nieuws hadden gehoord. Ook daar dragen mensen vlaggen met zich mee en wordt gejuicht.

De voormalige Amerikaanse president George W. Bush noemt de dood van Osama een "gedenkwaardige prestatie". "Het gevecht tegen terrorisme gaat door, maar vanavond heeft Amerika een niet mis te verstane boodschap uitgezonden: het maakt niet uit hoelang het duurt, het recht zal zegevieren."

In reactie op de liquidatie van Bin Laden hebben Amerikaanse ambassades uit voorzorg de beveiliging opgevoerd. Amerikanen in het buitenland krijgen het advies voorzichtig te zijn vanwege mogelijke vergeldingsakties.

Bron: www.hln.nl
Toegevoegd: 2 mei 2011
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug