Al-Qaeda traint met bodyscans

Al-Qaeda heeft eigen scan- en röntgenapparaten en oefent daarmee om bompakketjes zo goed mogelijk te maskeren. Sterker: Al-Qaeda heeft de afgelopen tijd geoefend met het passeren van bodyscans op belangrijke Europese vlieghavens.

Dit zegt een belangrijke inlichtingenbron, als reactie op de invoering van extra scanapparatuur op Schiphol. "Al-Qaeda wordt nog steeds onderschat. Ze beschikken over hoogwaardige technische apparatuur en oefenen daarmee. Ze hebben 'testruns' ondernomen op Europese luchthavens om de controles te misleiden", aldus de inlichtingenbron, die jarenlang actief was binnen de Nederlandse militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. Schiphol heeft de afgelopen jaren vijftien bodyscans aangeschaft. Deze apparaten kunnen met geluidsgolven door de kleding en tot op het lichaam van passagiers kijken. Ze zien ook niet-metalen voorwerpen en stoffen.

De bodyscans mogen door strenge Europese privacyregels nu alleen worden gebruikt als proef op vluchten binnen Europa en voor het controleren van luchthavenpersoneel.

Reconstructie
Schiphol durft niet te garanderen dat bodyscans het explosieve poeder van Umar Farouk Abdulmuttalab hadden kunnen detecteren. Daarom vindt een reconstructie plaats. Al-Qaeda zegt op een website dat de mislukte aanslag van vrijdag een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen en roept op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.

De Amerikaanse zender ABC heeft een foto onthuld waarop de onderbroek te zien is waarin de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab zijn explosieven had verstopt.

In de broek zat 80 gram van het zeer explosieve poeder PETN verstopt. De bedoeling was dat het materiaal zou ontploffen. In plaats daarvan vatte het vlam.

Eerste meldde persbureau AP dat het spul verstopt zat in een condoom, of iets wat daar op leek. Passagiers aan boord zeiden dat de Nigeriaan twintig minuten lang op het toilet gezeten had. Toen hij terugliep naar zijn stoel zou hij gezegd hebben dat hij last had van zijn maag. Vervolgens trok hij een deken over zich heen. Toen hoorden omstanders een geluid dat deed denken aan een rotje. Door een steekvlam vatte de broek van Abdulmutallab en de wand van het vliegtuig vlam.

Bron: www.telegraaf.nl
Toegevoegd: 29 december 2009Print deze pagina
Terug