Chaos IsraŽlisch verkeer door cyberaanval

De massale verkeersopstoppingen in en rond de noordelijke IsraŽlische stad Haifa vorige maand waren het resultaat van een gerichte cyberaanval, zo werd maandag bericht. Een niet nader genoemde IsraŽlische cyberveiligheidsexpert vertelde Associated Press op voorwaarde van anonimiteit dat de computerproblemen die twee dagen lang grote files veroorzaakte, meer dan alleen standaard Ďtechnische problemení waren.

Volgens deze ambtenaar richtte een Trojan horse-aanval zich op de beveiligingscamera's in de tunnel, waardoor ambtenaren genoodzaakt waren om de doorgangsweg gedurende 20-30 minuten te sluiten. De volgende dag werd het systeem opnieuw getroffen wat resulteerde in een acht uur durende sluiting met naar schatting honderdduizenden dollars aan schade als gevolg.

De zaak werd tot nu toe geheim gehouden; IsraŽlische functionarissen verklaarde publiekelijk dat de ongebruikelijke chaos louter veroorzaakt werd door een Ďcomputerstoringí.

Eerder deze maand waarschuwde IDF stafchef generaal Benny Gantz dat tot de volgende oorlog tegen IsraŽl grote computeraanvallen zullen behoren die zich op een stilstand van de Joodse staat richten.

ĎEen enorme cybernetische oorlog zal woeden die niet alleen invloed zal hebben op de militairen -, maar ook de civiele systemení, zei Gantz tijdens de twintigste conferentie van het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies in de Bar-Ilan Universiteit.

Vorig jaar maakte IsraŽlische functionarissen bekend dat de Joodse staat door maar liefst duizend cyberaanvallen per minuut wordt aangevallen. Naast de duizenden cyberaanvallen van lager niveau, weert IsraŽl elke dag aanvallen van individuele hackers en vinden er ook regelmatig aanvallen plaats door buitenlandse overheidsinstanties.

Dit laatste werd een aantal weken geleden verondersteld het geval te zijn toen honderd veertig IsraŽlische functionarissen die gevoelige posities onderhouden in de landsverdediging, een e-mail met een Trojan horse-virus ontvingen die ontworpen was om informatie naar de makers terug te sturen.

Zondag vertelden beveiligingambtenaren het IsraŽlische Channel 2 News dat het virus ontstaan is in China en mogelijk werd verzonden door elementen binnen de Chinese defensie-apparaat.

Het virus werd ontdekt en verwijderd door de beveiligingssystemen van IsraŽl.


Bron: www.israeltoday.nl
Toegevoegd: 2 november 2013


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug