Duitsland vreest spoedige ineenstorting financieel systeem

Duitsland probeert, samen met andere geindustrialiseerde landen, wanhopig om de dreiging van het instorten van het wereldwijde financiŽle systeem te voorkomen. De huidige crisis begint echter zijn tol te eisen van de Duitse economie, en daarmee ook van de Nederlandse. Geheel tegen de gewoontes en regels van de Duitse Bundesbank in, is er de laatste weken veel en laat overgewerkt, zelfs in de weekenden, een ongekende uitzondering. Afgelopen zondag voerde de president van Bundesbank, Axel Weber, koortsachtig overleg met zijn Amerikaanse tegenhanger van de FED, Ben Bernanke, alsmede ook met de leiding van de centrale banken van andere geindustrialiseerde landen. De middelen van de centrale banken om de crisis te bezweren, raken echter uitgeput. In Duitsland is de angst groot voor een herhaling van het nachtmerrie-achtige scenario uit 1931, toen een belangrijke Berlijnse bank failliet ging en de bevolking als gevolg daarvan massaal naar de banken rende om hun geld op te nemen. Als gevolg daarvan stortte het toenmalige financiŽle systeem in Duitsland totaal in en onstond er een maatschappelijke chaos, waar de nazi's later enorm van wisten te profiteren.

Niemand weet op dit moment wat er precies moet gebeuren om zo'n herhaling te voorkomen. Moet er miljarden aan belastinggeld worden gepompt in de instituten van hebberige, zichzelf verrijkende bankiers, om deze overeind te houden? Geeft dat niet nog veel meer risico's op een totale ineenstorting? Moet de overheid, zoals een Frankfurtse bankier het uitdrukte, 'een drugverslaving behandelen met cocaÔne'?

De financiŽle crisis in de VS heeft zich als een gevaarlijk virus over de wereld verspreid. Nadat het debacle van enorme risicovolle inversteringen de peilers onder het systeem aan het wankelen hebben gebracht, vertrouwen de banken elkaar nauwelijks meer. En vertrouwen is al jaren hťt belangrijkste aspect op de wereldwijde financiŽle markten.

Analytici die nog maar enkele maanden of zelfs weken geleden de totale wereldwijde ineenstorting van het financiŽle systeem voorspelden, en toen nog als doemdenkers aan de kant werden geschoven, beginnen steeds meer gelijk te krijgen. Nouriel Roubini, een professor economie (NY University), waarschuwt al maanden tegen een dergelijke 'core meltdown'. Het IMF becijferde dat een dergelijke 'meltdown' voor 800 miljard dollar aan verliezen zou kunnen zorgen.

Nu de Amerikaanse economie zich feitelijk in een recessie bevindt, begint ook Duitsland, en in haar kielzog economieŽn zoals die van Nederland, langzaam maar zeker problemen te ondervinden. De economische- en banengroei vlakt af en door de dure euro en daardoor moeilijker wordende export zouden de landen miljarden aan inkomsten kunnen gaan mislopen. Dat zal ongetwijfeld zijn gevolg hebben voor de inkomens van de gewone burgers.

De centrale banken beginnen steeds meer te pleiten voor een sterkere rol van de overheid om het financiŽle systeem overeind te houden. De bankiers pleiten voor meer macht van de overheid om in te grijpen in de internationale financiŽle instellingen.

Hoewel de banken naar het publiek toe de crisis nog zoveel mogelijk bagatelliseren, vinden er bijvoorbeeld in Duitsland op het ministerie van financiŽn vrijwel doorlopende crisisvergaderingen plaats. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt van minuut tot minuut op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op de financiŽle markten.

Eerder berichtte weeswaakzaam.nl al dat de Duitse banken op instorten staan. Deze situatie is niet verbeterd, integendeel. Na de miljarden die de banken reeds verloren in 2008, verwacht men dat de banken opnieuw miljarden mťťr kwijt zullen raken. Hoeveel kunnen de Duitse banken nog hebben?

Ook het Duitse bedrijfsleven begint de eerste signalen te vertonen van de komende forse malaise. Steeds meer buitenlandse orders worden gecancelled en de ontroerend goedmarkt begint in te zakken. Door de wegzakkend dollar en de duurder wordende euro wordt exporteren steeds moeilijker. Tienduizenden Duitse banen staan op het spel bij gerenommeerde bedrijven zoals BMW, VW, Volkswagen, Heidelberg Cement en Airbus.

Erger nog is het feit dat meer dan 600 voormalig Duitse bedrijven (van visstickproducent Iglu, modeltreintjesmaker Mšrklin tot mediagroep Kabel Deutschland) inmiddels in handen zijn van internationale aandelenconcerns. De banken, hongerig naar winst, financierden de gigantische bedragen waarmee deze overnames gepaard gingen. Tot recent kon men deze enorme, veel te gemakkelijk afgegeven leningen doorverkopen aan andere, hebberige investeerders, maar die tijd is voorbij. Niemand koopt er nog zo'n lening. De markt voor miljardenovernames is dood.

Nu de Duitse economie, evenals andere Europese economieŽn, haar groei als sneeuw voor de zon ziet verdwijnen, zal er ongetwijfeld een crisis komen. De overheid heeft verklaard er alles aan te zullen doen om de totale ineenstorting van de banken te voorkomen, zelfs als dit enorm veel geld zal kosten. Dat betekent dat de gewone burgers minstens enkele jaren lang fůrs de broekriem zullen moeten aanhalen, ůůk in Nederland - want het geld moet ťrgens vandaan komen.

Bron: www.spiegel.de, weeswaakzaam.punt.nl
Toegevoegd: 1 april 2008Print deze pagina
Terug