IsraŽl vreest spoedig einde aan de vrede met Egypte

 Hosni Mubarak Terwijl premier Benjamin Netanyahu zijn regering verbiedt in het openbaar commentaar te geven over de situatie in Egypte, zijn de IsraŽli's bezorgd nu het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak op instorten staat, en vragen zich af wat dit voor de Joodse staat zal betekenen.
Vorig weekend heeft een groot deel van de Egyptische troepen, die naar CaÔro kwamen om de opstand te onderdrukken, zich tenslotte bij de demonstranten gevoegd en lieten hen zelfs meerijden op hun tanks. De foto's in de kranten van het Midden-Oosten gaven de indruk dat Mubarak's val een uitgemaakte zaak was. Mubarak heeft al zijn allereerste vice-president benoemd, het Egyptische hoofd van de inlichtingendienst Omar Suleiman, en zijn voornemen geuit zich in september niet meer verkiesbaar te stellen in een poging om de storm te kalmeren.

Omar SuleimanSuleiman wordt gerespecteerd in Egypte, zelfs door de oppositie, en heeft nauwelijks deel gehad aan de corruptie, die Mubarak's regering kenmerkte. Maar Suleiman is met 74 jaar ook oud, en hij heeft in het verleden islamitische extremisten ruw behandeld. Dit betekent dat zelfs als hij het overneemt, dit waarschijnlijk geen einde maakt aan de onrust.

De andere mogelijkheid waarover iedereen praat, is dat de Egyptische Moslimbroederschap, de voorloper van de Palestijnse Hamas, het overneemt. De Moslimbroederschap speelt een steeds zichtbaarder rol in de demonstraties, er is zelfs gezien dat zij in de straten van CaÔro grote groepen demonstranten leiden in de dagelijks Islamitische gebeden. De Moslimbroederschap heeft eerder de belofte afgelegd, dat als hij ooit aan de macht zou komen, een van zijn eerste acties zou zijn om het vredesverdrag met IsraŽl nietig te verklaren en Egypte terug te brengen tot een staat van oorlog met de Joodse staat.

Deskundigen hebben erop gewezen dat de Broederschap de enige grote georganiseerde oppositiemacht in Egypte is, dus als het Mubarak-regime volledig valt, is het zeer waarschijnlijk dat de Moslimbroederschap het overneemt. Als het volgens dit scenario verloopt, vrezen velen dat het met Egypte gaat als met de Islamitische Revolutie in Iran in 1979. Het enige dat momenteel nog ontbreekt is een charismatisch islamitisch boegbeeld. Iraanse leiders zeiden zaterdag dat ze blij waren met de gebeurtenissen in Egypte, en dat ze voelden dat de revolutie door hun eigen land was geÔnspireerd.

Een Egypte dat wordt bestuurd door de Moslimbroederschap zou ineens de grootste regionale bedreiging voor IsraŽl worden, en een belangrijke herstructurering van het operationele beleid van de IDF versnellen, evenals het versterken van de IsraŽlische strijdkrachten in het zuiden van het land. Als de Moslimbroederschap de zeggenschap verwerft over Egypte, zou deze het bevel voeren over het grootste en krachtigste leger van de Arabische wereld, voorzien van geavanceerde Amerikaanse wapens. Dit zou betekenen dat IsraŽl serieus rekening moet houden met een grote oorlog op twee fronten, wat niet meer is gebeurd sinds de Yom Kippoer-oorlog in 1973.

Het kantoor van de IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag een verklaring uitgegeven, waarin hij bij de internationale gemeenschap aandringt om ervoor te zorgen dat degene de volgende heerser van Egypte wordt, Cairo's vredesverdrag met IsraŽl zal respecteren. Netanyahu stemde voorzichtig in met degenen die benadrukken dat de huidige Egyptische president Hosni Mubarak een onderdrukkende dictator is en moet vertrekken, maar waarschuwde dat in deze regio een dergelijke revolutionaire actie doorgaans wordt uitgebuit door nog misdadiger karakters.

"IsraŽl ... ondersteunt het bevorderen van liberale en democratische waarden in het Midden-Oosten," aldus Netanyahu's verklaring. "Maar als wordt toegestaan dat extremistische krachten democratische processen benutten om aan de macht te komen om anti-democratische doelen te bevorderen - zoals is gebeurd in Iran en elders - zal het resultaat slecht zijn voor de vrede en slecht voor de democratie."

RPM
Bronnen: israeltoday.nl, israeltoday.nl
Toegevoegd: 4 februari 2011Print deze pagina
Terug