Terreur SinaÔ dreigt over te slaan naar IsraŽl

Egyptische soldaten op een wachttoren langs de grens met de Gazastrook. De situatie in de grensstrook is gespannen nadat terreurorganisaties diverse aanslagen hebben gepleegd op Egyptisch veiligheidspersoneel. In het artikel IsraŽl en de gevolgen van de staatsgreep in Egypte dat vorige week op deze website werd gepubliceerd schreef ik:
ďWaarschijnlijk is dat fanatieke Islamitische groeperingen in de SinaÔ de gelegenheid zullen aangrijpen om meer terreuraanslagen op IsraŽlische doelen te plegen om zo het nieuwe regime in verlegenheid te brengen. Avi Dichter het voormalige hoofd van de Shin Beth (Binnenlandse Veiligheidsdienst) waarschuwde in een interview met Reshet Beth radio vandaag voor de anarchie in de SinaÔwoestijn en de kans dat radicaalislamitische groeperingen dat deel van Egypte zullen overnemen. Vanuit de SinaÔ zal dan de jihad tegen het nieuwe regime; het Egyptische leger en tegen IsraŽl worden gevoerdĒ.

Dezelfde dag dat dit artikel werd gepubliceerd, werden in Eilat luide explosies gehoord die, naar later bleek, werden veroorzaakt door raketinslagen. Deze raketten werden vanuit Egypte op de IsraŽlische badplaats afgeschoten.

Kort daarna begon in de SinaÔwoestijn een ongekende terreurcampagne door fanatieke moslimgroeperingen. Een daarvan is Al Qaeda dat onder het regime van de afgezette president Morsi kans zag om een nieuwe basis in de SinaÔ op te zetten. De huidige leider van Al Qaeda, de Egyptenaar Ayman Al-Zawahiri, houdt zich naar verluidt schuil op deze basis en geeft leiding aan de jihad tegen het nieuwe Egyptische regime.

De gaspijplijn tussen Egypte en JordaniŽ was het eerste doelwit van de terroristen. De gasleverantie aan JordaniŽ werd door de aanslag stopgezet en dat heeft catastrofale gevolgen voor de productie van elektriciteit in JordaniŽ. Egyptisch gas wordt gebruikt bij de productie van 80% van alle elektriciteit in het land. Later arresteerde de Egyptische politie een Palestijn uit Gaza die wordt verdacht van het opblazen van de pijpleiding.

Daarna werd een aanslag op het leven gepleegd van de commandant van het Egyptische leger in de SinaÔ, generaal Ahmed Wasfy. Die aanslag mislukte gedeeltelijk omdat Wasfy ongedeerd bleef, maar een getuige van de aanslag werd gedood.

Dit werd gevolgd door verschillende andere aanslagen op het Egyptische leger en op Koptische christenen. Op zaterdag werd bijvoorbeeld een Koptische priester uit zijn auto gehaald en gedood door Islamisten die zijn lichaam doorzeefden met kogels.

De opperbevelhebber van het IsraŽlische leger, Benny Gantz, zei op zondag in een interview dat de IDF de situatie in de SinaÔ nauwlettend volgt. Dezelfde avond werden IsraŽlische soldaten in gebieden nabij de Egyptische grens in verhoogde paraatheid gebracht en werd IsraŽliís die in deze gebieden wonen opgedragen om thuis te blijven.

De Egyptische televisie maakt melding van de dood van 37 terroristen sinds woensdag 10 juli. Aan de kant van de Egyptische veiligheidstroepen vielen al meer dan tien doden. IsraŽl gaf op maandag Egypte toestemming om nog twee bataljons soldaten te stationeren nabij Gaza en bij El-Arish. Sinds de ondertekening van de Camp David akkoorden in 1979 moeten dergelijke troepenbewegingen gecoŲrdineerd worden met IsraŽl.

Ondertussen is het duidelijk dat de omverwerping van het Morsiregime ook de positie van Hamas in Gaza aan het ondermijnen is. Hamas kon rekenen op de steun van de moslimbroederschap omdat het een deel van de beweging is. Eerder trok het regime in SyriŽ de steun aan Hamas in en ook de financiŽle hulp uit Iran aan Hamas is sterk gereduceerd. Dit heeft te maken met de steun die Hamas geeft aan de rebellie tegen Assad in SyriŽ.

Het Egyptische leger zal het smokkelen van wapens naar Gaza verder aan banden leggen. Verder is ook in Gaza de onvrede onder de bevolking over het Hamasregime aan het toenemen. Net als in Egypte zijn er in Gaza petities online waarin geŽist wordt om het aftreden van de Hamasregering. Deze petities worden massaal ondertekend.

In IsraŽl verwacht men nu dat Hamas, in samenwerking met de radicaal islamitische groeperingen in de SinaÔ, de terreuractiviteit tegen de Joodse staat binnenkort zal opvoeren.

Bron: christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 18 juli 2013
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug