Frankrijk en Groot-BrittanniŽ willen krachtige EU voorzitter

Ruim tien jaar geleden sprak ik al met mensen over de eindtijd. De figuur van de antichrist riep veel scepsis op. Een leider die Europa krachtig zou leiden en onderwerpen aan zijn gezag was in die tijd eigenlijk ondenkbaar. Europese landen waren autonoom en het verenigde Europa was meer een economische zaak.

Nu tien jaar verder lijkt de weg vrij voor de antichrist om het wereldtoneel te betreden. De Europese Unie is uitgegroeid tot een organisatie die zich steeds meer mengt in internationale zaken, zoals onlangs nog in de IsraŽlisch-Palestijnse kwestie. Een machtige Europese leider is niet langer meer uitgesloten. In een recent artikel in The Financial Times kunnen we lezen dat hier zelfs om gevraagd wordt door een aantal landen. Hier volgt de integrale tekst:

"Frankrijk en Groot-BrittanniŽ traden woensdag gezamelijk op om de verwezenlijking van een krachtige nieuwe voorzitter van de Europese Raad te eisen. De Britse Eerste Minister, Tony Blair, gelooft dat deze het openbare gezicht en de stuwende kracht van Europa zal worden. Het doel is Europa een high-profile politieke leider te geven, die ook als gezicht van de Europese Unie in internationale zaken zou dienen en een belangrijke rol in het ontwikkelen van defensie en buitenlands beleid zou nemen, aldus de Financial Times.

Zij denken dat de nieuwe voorzitter de Europese Unie een scherpere identiteit zal geven, die veelgevraagde leiding en verantwoordingsplicht verstrekt. Van Spanje wordt verwacht dat ze het UK-Franse idee zullen steunen, evenals Valery Giscard D'Estaing die de bijeenkomst over de toekomst van Europa voorzit. Het winnen van de steun van Duitsland is echter nog een belangrijke hindernis.

De Europese commissie, die vecht om zijn invloed te bewaren, zal de plannen krachtig betwisten, aangezien deze stap wordt gezien als verzwakkend voor de bevoegdheden van de ongekozen Commissie en zijn eigen voorzitter Romano Prodi, schrijft de Financial Times.

Indien goedgekeurd door lidstaten, kan de functie in 2005 of 2006 worden ingesteld. Het idee van een benoemde EU voorzitter van de raad werd geÔntroduceerd door M. Chirac in een toespraak in Straatsburg op 7 Maart.

In het kader van de nieuwe voorstellen, zou de raadsvoorzitter door alle leiders van de Europese Unie voor een termijn van vijf jaar worden verkozen. Dat valt samen met dat van de voorzitter van de Commissie.

Het nieuwe systeem zou het huidige halfjaarlijkse roterende voorzitterschap van de Europese Unie vervangen, dat is beschuldigd er niet in te slagen om sterke leiding en politieke richting te geven en die zelfs nog onbevredigender zou worden met de toelating van maximaal 10 nieuwe landen tot de Europese Unie in 2004. "


"En hem werd macht gegeven over elke stam en natie en taal en volk. En allen, die op aarde wonen, zullen het (beest) aanbidden... (Openbaring 13: 7-8)"


RPM, 19 mei 2002
Bron: www.EUobserver.com


Print deze pagina
Terug