Verschuivende panelen van EzechiŽl 38

De Russische beer komt grommend overeind. Het Westen (VS en EU) probeert op hoge toon indruk te maken. We hopen dat de koude oorlog koud blijft. Intussen proberen Joden uit de OekraÔne deze brandhaard te verlaten. Op de achtergrond zijn belangrijker ontwikkelingen aan de gang. Het IsraŽlische gas en de olie trekt grote, internationale economische en financiŽle machthebbers naar Jeruzalem. Die gigantische gas- en olievondsten van IsraŽl hebben enorme economische en politieke consequenties. Een van de gevolgen is dat Bijbelleraren de discussies over EzechiŽl 38 weer oppakken. Wie is Gog? Een Turkse kalief of Vladimir Poetin?

IsraŽl heeft grote gas- en olievoorraden ontdekt. Gas onder de IsraŽlische territoriale wateren in de Middellandse Zee en olie op het land. Deze vondsten maken IsraŽl tot een belangrijke speler in de wereldeconomie en daardoor ook in de wereldpolitiek. Het Tamarveld levert al veel gas. Het Leviatanveld en het Taninveld volgen binnen een jaar. Ongeveer 50 km ten zuidwesten van Jeruzalem, in de Elahvallei (waar David Goliath verslagen heeft) denkt men 250 miljard vaten olie en meer dan 1000 miljard kubieke meter schaliegas te winnen. IsraŽl is niet langer alleen het land van melk en honing, maar nu ook het land van gas en olie. Na Saoedi-ArabiŽ en Venezuela neemt IsraŽl binnenkort de derde plaats in onder de energiegiganten. Jesaja 60:5 krijgt hier een (voor)vervulling: ĎWant tot u zal de rijkdom van de zee zich wenden, het vermogen van de volken zal tot u komen.í

Veel geld nodig
Het IsraŽlische kabinet heeft besloten dat 40% van het gas voor de export bestemd mag worden. Minister Silvan Shalom van Energie schatte dat IsraŽl 1 miljard dollar per maand gaat verdienen. Volgens velen te optimistisch. Maar veel geld komt binnen en is hard nodig. Voor de opvang van de vele Joden die hun toevlucht in IsraŽl zoeken. Bijvoorbeeld uit OekraÔne en Frankrijk. Voor de stam EfraÔm en de bijbehorende stammen die zullen komen. Voor defensie, die door omringende vijandigheid en terrorisme veel geld opslokt. Om de heersende armoede in IsraŽl te bestrijden. En uiteraard voor de exploitatie van het gas en de olie. Zo zien we ook hier dat de HERE zorgt.

De internationale BDS-campagne (Boycot, Desinvesteren, Sancties) heeft tot doel IsraŽl door boycots, het terugtrekken van investeringen en het invoeren van sancties IsraŽl schade toe te brengen. Boycots van bedrijven die iets met de legitieme nederzettingen van IsraŽl te maken lijken te hebben. Desinvesteren van het pensioenfonds PGGM en andere bedrijven door hun investeringen terug te trekken. Sancties via internationale lichamen. Hun acties zijn kruimels bij de miljarden investeringen in IsraŽl van internationale energiereuzen en ict-concerns. Zij en hun klanten zullen zelf de dupe van hun domme antizionisme. Jammer en verdrietig.

Vliegen op de stroop
Het spreekt vanzelf dat grote energiemultinationals, economische en financiŽle machthebbers en politieke wereldleiders als wespen naar een honingpot naar Jeruzalem vliegen. China, Japan en India zijn zeer geÔnteresseerd en bereid een goede prijs te betalen voor IsraŽlisch gas en olie. Het Amerikaanse olieconcern Nobel in Houston heeft via een partnerschap met twee IsraŽlische oliemaatschappijen Avner en Delek, zijn aandeel al te pakken. De Australische oliereus Woodside Petroleum LTD doet mee in de race. FinanciŽle machthebbers, Rothschild en Murdoch, en grote bedrijven investeren graag in IsraŽl. Niet alleen in olie, maar ook in de geavanceerde ict-technologie van IsraŽl.

Voor ons onderwerp is de rol van Rusland, via hun reusachtige energiebedrijf Gazprom (de grootste producent van vloeibaar gas) belangrijk. Rusland is niet gelukkig met de plannen om een pijplijn via Cyprus naar Griekenland aan te leggen. Daar moet het gas vloeibaar gemaakt worden en dan verder doorgevoerd naar Europa. Griekenland hoopt zo uit de problemen te komen. Gazprom kan dan zoín 40% van zijn inkomsten verliezen. Rusland stelt voor een veel kortere pijplijn aan te leggen via Turkije, die dat graag wil. Want Turkije werkt nog steeds aan het islamitische ideaal: het Ďherstelde Ottomaanse Kalifaatí. Maar dan zal Turkije echt wat vriendelijker tegen IsraŽl moeten worden.

Rusland heeft in IsraŽl Avigdor Lieberman, de minister van Buitenlandse Zaken, als vriend. Lieberman is in Rusland geboren en vriend van Poetin. Bovendien zijn er meer dan een miljoen Russische Joden in IsraŽl. Zo speelt de economie een grote rol. De VS is zo goed als uitgespeeld als wereldmacht en 70% van de IsraŽliís vertrouwt John Kerry niet. De rol van Mahmoud Abbas in het Ďvredesprocesí lijkt meer op gevaarlijk knikkeren vergeleken met de machten die meespelen in het spel om de olie en het gas.

EzechiŽl 38
Al die verschuivende politieke en economische panelen maken ook op het terrein van profetie en eindtijdvisies veel discussies los. Vooral door de terugkeer van Rusland als wereldmacht en speler in het Midden-Oosten. Uiteraard komen we dan op EzechiŽl 38 en 39, de profetie over Gog. Wie is die Gog uit het Ďuiterste, verre Noordení? Turkije als leider van de in EzechiŽl 38 genoemde moslimlanden? Het door Turkije geleide kalifaat als Ďhersteld Ottomaanse Rijkí? Of Rusland, dat verder naar het noorden ligt dan Turkije. En dat steeds meer macht uitoefent in het Midden-Oosten. Zou Rusland dan in staat zijn Iran (PerziŽ) en Turkije te verzoenen? Voor Turkije pleit dat alle in EzechiŽl 38 genoemde landen en volken binnen of vlak langs Turkije liggen. En het feit dat het moeilijk voor te stellen is dat fanatieke moslims zich onder de Ďongelovigení van Gog-Rusland zullen verenigen.

Zal die Gog-oorlog gauw komen, of pas na het Duizendjarig Rijk? Of komen er twee Gog-oorlogen? …ťn in onze tijd en ťťn na het Duizendjarig Rijk? We noemen nog een paar zaken waar we in de Gog-profetie op moeten letten:

1. IsraŽl is pas Ďvan de krijg hersteldí (EzechiŽl 38:8), dus na een felle, waarschijnlijk regionale oorlog. Een oorlog waar al jaren Ďgeruchten van oorlogení (MatteŁs 24:6) over gaan. IsraŽl woont dan Ďveilig en in gerustheidí (38:8,11,14). Dit feit wordt driemaal benadrukt. ĎVreedzame liedenÖ zonder muur, grendels of poortení (38:11). Vermoedelijk door een vredesverdrag na de genoemde oorlog. Zal dat de beruchte, door de antichrist Ďvalse vredeí, afgedwongen zijn?
2. De invallers van het leger van Gog zijn primitief bewapend. ĎGrote en kleine schilden; zwaarden; pijlen en bogení (38:4, 39:3). Zou dat allesomvattende vredesverdrag ook wederzijdse ontwapening inhouden? Een ontwapend Midden-Oosten?
3. De massaís van Gog vallen een rijk en welvarend IsraŽl binnen. Ze zijn uit om te roven en buit te maken (38:12).
4. De invasie van het leger van Gog zal op Ďde bergen van IsraŽlí (Judea en Samaria) door de HERE een halt worden toegeroepen.

ĎBidt Jeruzalem vrede toe.í
ĎMogen wie u liefhebben rust genieteníToegevoegd: 12 april 2014
Bron: Het zoeklicht nr.8, 90e jaargang.
Voor een abonnement op Het Zoeklicht, klik hier.


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug