Pim Fortuyn doodgeschoten

Pim Fortuyn Pim Fortuyn (54), de lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn, is maandag 6 mei na een optreden in de radio-uitzending van BNN-dj Ruud de Wild in het Hilversumse Mediapark neergeschoten . De politicus werd kort na zes uur van dichtbij neergeschoten. Een van de kogels zou hem vlak boven het linkeroor getroffen hebben. Ondanks de inspanningen van het ambulancepersoneel overleed Fortuyn een klein uur later.


Verdachte Volkert van der G. - een blanke man van 32 jaar uit Harderwijk - lijkt goed voorbereid te werk zijn gegaan. Steeds meer wijst erop dat hij de lijsttrekker niet zomaar in een opwelling doodschoot. Onduidelijk is of hij alleen of in een groep werkte. Justitie gaat nog steeds uit van een soloactie.

Duidelijk is dat de verdachte met een niet eenvoudig verkrijgbaar wapen heeft geschoten. Wapenexperts concluderen na bestudering van een foto waarop de patroonhuls te zien is dat de kogels van een uitzonderlijk groot kaliber zijn. De doorsnee van de huls meet weliswaar 9 mm, maar de huls moet minimaal 21 mm en wellicht zelfs 23 of 25 mm in lengte zijn. Deze patronen zijn moeilijk te verkrijgen en worden in de onderwereld niet gebruikt. Dat geldt ook voor het vuurwapen dat deze kogels kan afschieten.

In de auto van de verdachte zijn de namen en adressen van Fortuyn en drie LPF-kandidaten gevonden. Ook lagen daar plattegronden van de omgeving van hun woningen. Na deze ontdekking zijn veiligheidsmaatregelen genomen voor de drie LPF'ers. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt `met alles rekening.'

Volkert van der G. De politie heeft inmiddels de beelden bekeken die de bewakingscamera van Hotel Brabant in Breda maakte. Fortuyn deed daar maandagmorgen mee aan een politiek panel. Volgens twee getuigen zou verdachte Van der G. in de buurt van het hotel hebben rondgehangen met twee andere mannen. Op een gastenlijst van de bijeenkomst komt hij niet voor. Volgens justitie staat Van der G. niet op de videobanden. Er zijn daarom geen nieuwe verdachten uit de bus gekomen. Justitie houdt vol uit te gaan van n verdachte.

Sinds de aanhouding van Volkert van der G. zijn bij justitie ook tips binnengekomen die aanleiding zijn een aantal andere onopgeloste (milieu)misdrijven nader te onderzoeken. Het gaat vaak om zaken waarbij de daders in kringen van radicale dierenactivisten werden gezocht.

Een bekende zaak is de aanslag op een producent van voer voor nertsen in Milheeze in 1999. Hierbij werden negen vrachtwagens in brand gestoken. Maar ook bij diverse andere pluimveebedrijven in het land werden sinds halverwege de jaren negentig aanslagen gepleegd die nooit werden opgelost.

In het onderzoek naar de moord op Chris van der Werken, in een bos tussen Epe en Nunspeet, is ook gekeken of Van der G. - die als milieuactivist voor de Vereniging Milieu-Offensief geregeld met de ambtenaar in contact kwam - iets te maken had met de zaak.

Justitie zal onderzoeken of overeenkomsten bestaan tussen het wapen dat is gebruikt bij de moord op Van der Werken en die op Fortuyn. De moord op de milieuambtenaar werd gepleegd met een speciaal soort zachte stopkogels, die zeer grote schade in het lichaam veroorzaken als ze zijn binnengedrongen.


Toegevoegd: 13 mei 2002
RPM


Print deze pagina
Terug