Bijbelleraar Ouweneel zwaar onder vuur in de media

Bijbelleraar Frank Ouweneel “zuigt de eindtijd uit z’n duim”. Dat is de vernietigende conclusie van de website Goedgelovig. Zowel deze als het Nederlands Dagblad publiceerden gisteren gezamenlijk een artikel waarin Frank Ouweneel, de jongere broer van Willem Ouweneel, ervan wordt beschuldigd feiten en bronnen te hebben verzonnen.

Frank Ouweneel, een in kerken en gemeenten veelgevraagd spreker over de eindtijd, heeft aantoonbaar en op grote schaal gefraudeerd met bronnen en onderzoeksgegevens, aldus GG en ND. Het grootste deel van de ‘feiten’ die hij presenteert op zijn DVD Licht van de Bijbel over de huidige ontwikkelingen in de wereld (editie 2011) blijkt volgens publicaties te zijn verzonnen. De zaak werd aan het rollen gebracht door het onderzoek van Gerald Wagenaar en Wilbert van den Esker naar de methoden van Frank Ouweneel. Goedgelovig, die al met de zaak bezig was en het ND tipte, noemt het “ontluisterend. ” De christelijke wereld heeft nu haar eigen Diederik Stapel.”

Frank Ouweneel is een jongere broer van de bekende auteur prof.dr. Willem Ouweneel en gespecialiseerd in bijbelstudies en beschouwingen over de ‘tekenen des tijds’ die aan de wederkomst van Christus vooraf zouden moeten gaan. Elk jaar, al acht jaar achtereen, publiceert hij een DVD waarop hij de politieke, economische, technologische en religieuze ontwikkelingen van dat jaar “in bijbels eindtijdperspectief” plaatst. (© www.eindtijd.nl)

Onderzoekers Wagenaar en Van den Esker bezochten begin dit jaar een lezing van Ouweneel. Hoewel ze in eerste instantie onder de indruk waren “van de exacte vervulling van een flink aantal bijbelse profetieën”, bekroop hen al snel het gevoel dat de door Ouweneel opgesomde feitelijke gebeurtenissen in 2011 wel ‘erg mooi’ pasten. Ze trokken de gebruikte bronnen na en kwamen tot de verbijsterende conclusie dat het grootste deel compleet blijkt te zijn verzonnen. Ouweneel leverde 47 verwijzingen naar artikelen aan, waarvan 7 onnauwkeurig waren, 5 foutief, en 35 totaal niet waren te traceren. Een tweede lijst met 147 bronnen leverde een vergelijkbaar beeld op.

De onderzoekers onderbouwden hun bevindingen in een driedelige rapportage van bijna 70 pagina’s en vroegen Frank Ouweneel om een reactie. Deze noemt de beschuldigingen aan zijn adres “behoorlijk overmoedig” en “kortzichtig” en meent dat de onderzoekers hun werk niet goed hebben gedaan. Hij was echter niet bereid om persoonlijk met de onderzoekers in gesprek te gaan en weigerde gescande versies van zijn bronnen te mailen. “Die bronnen had hij ook niet kúnnen mailen,” merkt Goedgelovig op. “Ze bestaan namelijk niet.”

Het Nederlands Dagblad meldt dat Ouweneel aanvankelijk een afspraak maakte om met een verslaggever van de krant te praten, maar deze afspraak later afzegde. Het ND citeert Ouweneel als volgt: “Ons enige commentaar: datgene waar u naar verwijst zien wij als een aanval van de satan.”

De twee onderzoekers hebben hun (gedetailleerde) bevindingen gevat in een rapport van 17 pagina's (pdf) en in onderstaand filmpje. Alle documenten over de onderzochte onderwerpen zijn hier te vinden.Meer info: frank-ouweneel-zuigt-eindtijd-uit-zn-duim, frank-ouweneel-het-internet-liegt-zelf


Bron: boinnk.nl
Toegevoegd: 12 juli 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug