Irak's beste vriend Frankrijk?

Het is beslist geen wonder dat o.m. de Duitsers, de Russen en de Fransen, felle tegenstanders zijn van een Amerikaans optreden tegen Irak. Deze landen zijn als de dood dat de Amerikanen zullen ontdekken dat ze jarenlang illegaal wapentuig aan Saddam Hoessein hebben geleverd,ondanks het door de Verenigde Naties ingestelde wapenembargo tegen Irak. Het is geen geheim dat de Franse president Chirac al dertig jaar bevriend is met de "Slager van Bagdad". Ook is het geen geheim dat hij sympathiseert met de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Libanon en met de Palestijnse terreurbaas Arafat. President Bush ziet in zijn collega Chirac een kwade genius die de supermacht Amerika durfde te trotseren om internationaal meer aanzien te krijgen.

De eerste contacten tussen Jacques Chirac en Saddam Hoessein dateren al van dertig jaar geleden toen hij twee nucleaire reactoren aan Irak verkocht, met genoeg uranium om er 5 atoombommen mee te produceren. Chirac heeft destijds persoonlijk de deal met Saddam gesloten waarbij het contract feestelijk werd ondertekend. Als IsraŽl's vroegere premier Menachem Begin in 1981 niet had besloten om de Osirak-kernreactor met een precisiebombardement te verwoesten, dan zou de Iraakse reactor een ernstige bedreiging zijn geworden voor het hele Midden-Oosten en waarschijnlijk ook de rest van de wereld.

Naast de kernreactor sloot Chirac in het begin van de zeventiger jaren ook een overeenkomst met Saddam voor de levering van 60 Mirage F1 gevechtsvliegtuigen compleet met raketten en elektronica ter waarde van 1.5 miljard dollar. De Franse president noemde Saddam eens zijn 'persoonlijke vriend'.  Gedurende de tachtiger jaren steunde Parijs Irak in de oorlog tegen Iran.  Chirac heeft meer opdrachten in de wacht gesleept dan enig ander land in het VN-voedsel voor olie programma. Sinds 1996 heeft Frankrijk in totaal voor een bedrag van 14 miljard dollar, direct of indirect aan Franse 'goederen' geleverd. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse inlichtingendienst heeft een Frans bedrijf zelfs de laatste maanden nog onderdelen geleverd voor de Iraakse straaljagers en Helikopters van Franse makelij.Om te verdoezelen dat de 'handel' uit Frankrijk kwam werd dit materiaal aan een bedrijf in de Arabische Emiraten geleverd en van daaruit via een derde land met vrachtwagens naar Irak getransporteerd. Andere bronnen melden dat Frankrijk al jaren succesvol het in 1991 ingestelde VN-wapenembargo weet te omzeilen. Vanzelfsprekend ontkent Frankrijk in alle toonaarden deze beschuldigingen.

Frankrijk is het meest anti-joodse land van het westen. De 600.000 in Frankrijk levende joden worden in toenemende mate geconfronteerd met geweld van de zijde van de Arabische inwoners. Ook de houding van de Franse regering is ten aanzien van IsraŽl en de joden in het algemeen uitermate beschamend. Juist in Frankrijk is een verontrustende toename te zien van antisemitisme. Er vinden aanslagen plaats op synagogen, joodse scholen, joodse begraafplaatsen en joodse burgers worden op straat geconfronteerd met agressie en haat. Maar de Franse regering onderneemt daar helemaal niets tegen. Chirac zei in een interview dat het allemaal nog wel meevalt.

Sinds Napoleon het Franse rijk op de wereldkaart heeft gezet als wereldspeler, druipt de arrogantie en de hoogmoed ervan af vandaag belichaamt door Chirac en zijn minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin. Het land onderhoudt innige vriendschapsbanden met de Arabische wereld en  verschillende terreurbewegingen die uit zijn op de vernietiging van de joodse staat. De Franse 'intifada' tegen de joden is in volle gang, gevoed door de Franse overheid die IsraŽl constant in de beklaagdenbank zet. Wanneer een natie medeleven toont met een figuur als Maurice Papon, de man die duizenden joden naar Hitlers vernietigingskampen stuurde, dan is er iets goed mis en toont men volkomen minachting tegenover de holocaust slachtoffers.Straks als de besprekingen voor de zogenaamde "Road Map voor de Vrede" weer op gang komt zal Frankrijk er als de kippen (haantjes)  bij zijn om steun te verlenen aan de Palestijnse claims op Gods land.

Bronnen: ICEJ Jeruzalem 27-2-2003. The Washington Times "Iraq strengthens air force with French parts" door Bill Gertz, 7-3-2003. Arutz-7 " French Anti-Semitism en Anti-Americanism" door Irwin N.Graulich, 28-1-2003.

Toegevoegd: 22 maart 2003
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst Studies


Print deze pagina
Terug