Gevolgen kernramp Fukushima duren voort

Voor de kust van Californië is bij blauwvin tonijnen een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof cesium-134 en cesium-137 aangetroffen. Het lek in de kerncentrales in het Japanse Fukushima is de oorzaak voor de ‘besmetting’ van de vissen. De tonijnen bevatte vijf keer de normale waarde van cesium-137. De andere radioactieve stof, cesium134 komt normaliter niet voor in de natuur. Het is een stof die vrijkomt bij de door de mens uitgevonden nucleaire processen.

Volgens Greenpeace is er nog nooit eerder in een keer, en in zo’n korte tijd zoveel radioactief materiaal in zee gekomen. Daardoor is het nog moeilijk te zeggen wat verdere gevolgen van het lekken zijn. Het duurt ongeveer 300 jaar voordat de radioactieve stof cesium-137 is vervallen tot een achtergrond niveau. Cesium-134 vergaat veel sneller. Na ongeveer twee jaar is de stof nagenoeg verdwenen. De gevolgen van het lekken van radioactief materiaal zijn alleen meetbaar over een lange periode. De exacte consequenties van de ramp in Fukushima zijn dan ook pas over enkele tientallen jaren vast te stellen.

Het ecosysteem in de oceaan kan op den duur ontregeld worden door de aanwezigheid van radioactief materiaal. Door de voedselketen kan de verspreiding over vele diersoorten snel gaan en uit eindelijk bij de mens terecht komen. “Vissen krijgen het binnen, worden opgegeten door grotere vissen enzovoorts, waardoor de grotere vissen uiteindelijk bij de mens op het bord terecht kunnen komen met een forse besmetting”, aldus Greenpeace.

Eerder zorgde nucleaire crisis in Japan al voor veel problemen voor de plaatselijke sushi-sector. De angst voor radioactieve straling zorgt ervoor dat er zowel in Japan als in andere landen veel minder sushi wordt geconsumeerd dan voor de problemen in Fukushima. Niet alleen de consumptie daalde, maar Japan kreeg ook te maken met strenge handelsrestricties.

Volgens Greenpeace is deze angst begrijpelijk: “Internationaal gaat de wetenschap er vanuit dat elke extra dosis straling waaraan je wordt blootgesteld, de kans op kanker verhoogt. Niet veel, maar het is wel een verhoging.” Daniel Madigan, verbonden aan de universiteit van Stanford nuanceert het schrikbeeld van de radioactieve tonijnen voor de kust van Amerika een beetje. “Ik zal niemand vertellen wat veilig is om te eten en wat niet, maar gezien wat vastgesteld is als ‘veilige hoeveelheid’ is de besmetting helemaal niet zo groot”, aldus Madigan tegenover Reuters.

Het is zeer waarschijnlijk dat er in de toekomst vaker nieuws naar buiten komt wat een gevolg is van de kernramp van maart 2011. De Japanse regering heeft, onder luid protest van de lokale bevolking, twee kernreactoren in Fukushima weer aangezet.

Bron: Boink.nl
Toegevoegd: 23 juni 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug