Gadhaffi: Een nieuw vredesduifje?

Gadhaffi, de leider van boevenstaat LibiŽ verraste de wereld plotseling af te zien van de verdere ontwikkeling van massavernietigingswapens. Van sponsor van het wereldwijde terrorisme tot Ďvredesapostelí. Het kan snel veranderen. Nu nog de internationale miljardenhulp voor LibiŽ en de Nobelprijs voor de vrede voor hun Ďvredesduifjeí Gadhaffi. Daar heeft hij nu toch op zín minst wel recht op. Hij is weliswaar verantwoordelijk voor de Libische bom die het Pan Am vliegtuig boven het Schotse Lockerbie opblies, waarbij 270 doden te betreuren waren en het neerhalen van het Franse toestel boven Niger met 170 doden, maar zijn misdaden kunnen niet tippen aan wat zijn boevenvriendje Arafat de internationale gemeenschap en vooral IsraŽl heeft aangedaan. De Palestijnse terreurbaas werd uiteindelijk ook onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede. Gadhaffi staat er om bekend de boel regelmatig te belazeren en ook dat hij IsraŽl wil vernietigen.

LibiŽ bezit naar schatting 100 ton mosterd en VX-gas en raketten waarmee het IsraŽl bereiken kan. De Duitsers hebben hem deze raketten in de tachtiger jaren geleverd. Ook bezit het land Scudís uit Noord Korea. Gadhaffi zei dat zijn land het voortouw wil nemen bij het tot stand komen van "een nieuwe wereld zonder massavernietigingswapens en terrorisme", zo meldde het Libische persbureau Jana. Hij zei zijn besluit mede te hebben genomen uit milieuoverwegingen. Hij wil dat ,,de kleur van groen de overhand krijgt". Maar Gadhaffiís plannen stroken niet met zijn reputatie van sponsor van het wereldwijde terrorisme. Hij heeft al-Qaeda van biologische en chemische wapens voorzien. De chef van de Libische inlichtingendienst Musa Kussa heeft de geheime diensten van de Verenigde Staten en Engeland verteld dat er tienduizenden wapens zijn geproduceerd op 10 verschillende locaties in het land. Kussa heeft de namen doorgespeeld van honderden "slapende cellen" van al-Qaeda in Engeland en de Verenigde Staten. Als klap op de vuurpijl heeft de Libische geheime dienst ook haar archieven geopend voor de CIA en de Britse geheime dienst M16. De Libische minister van BZ vertelde het sprookje dat deze stappen zijn gezet in belang van het volk.

Het lijkt er op dat de Ďontmantelingí van massavernietigingswapens door Kadhaffiís misdadige regiem niets anders is dan om IsraŽl een loer te draaien. De door de Libische overheid gecontroleerde krant Al-Jamahiri schreef dat LibiŽ de eerste stap heeft gezet en dat het nu de beurt is aan IsraŽl om zich van haar nucleaire arsenaal te ontdoen. Ook Maher, de Egyptische minister van BZ reageerde door te zeggen dat andere landen in het Midden-Oosten het voorbeeld van LibiŽ moeten volgen, daarmee indirect verwijzend naar IsraŽl. Zijn baas Moebarak noemde IsraŽl wel bij naam en riep het land op het voorbeeld van LibiŽ te volgen. Hij sprak vanzelfsprekend met geen woord over zijn eigen chemische en biologische wapenarsenaal. Egypte beschikt over een grote hoeveelheid dodelijk Sarin en VX-zenuw gas. De Iraanse Ayatollahís prezen de beslissing van LibiŽ en riepen de wereld op om druk op IsraŽl uit te oefenen het voorbeeld van LibiŽ te volgen. Dit geluid komt uit het land dat zelf de grootste bedreiging voor het voortbestaan van IsraŽl vormt en de belangrijkste sponsor is van het internationale terrorisme, dat betrokken is bij anti-IsraŽlische acties over de hele wereld en dat zoals de Verenigde Staten en IsraŽl vrezen, dichtbij de ontwikkeling van kernwapens is. De voorzitter van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) ElBaradei, zei ook dat IsraŽl er goed aan zou doen haar kernwapens op te geven, als onderdeel van een vredesregeling voor het Midden-Oosten. Hij riep IsraŽl op het non-proliferatieverdrag te tekenen dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan.

IsraŽl heeft zich altijd op de vlakte gehouden wat betreft haar nucleaire wapenarsenaal. Het was Vanunu die de stilte doorbrak door in de tachtiger jaren iets te verklappen over IsraŽlís kernwapen bezit. Ook Simon Perez liet zich een paar jaar geleden ontvallen dat IsraŽl een nucleaire bom bezit. In een interview met de journalist Patrick Sil van de in Londen verschijnende Arabische krant Al Hayet, zei Perez dat IsraŽl over een atomair gevechtspotentieel beschikt. Perez vertelde dat het plan voor de bouw van een atoomcentrale in Dimona is genomen in de tijd dat hij nog directeur van het Ministerie van Defensie was. Ook de wereldleiders vinden dat IsraŽl nu aan zet is. Maar als IsraŽl zich moet ontwapenen, waarom dan ook niet Engeland, Frankrijk, China, Pakistan, India, Rusland en Amerika? Tot zolang Engeland en Frankrijk atoomwapens nodig hebben in Europa, dan heeft IsraŽl ze zeker nodig als preventieve dreiging naar haar agressieve Arabische buren die het streven om IsraŽl uit het Midden Oosten te verwijderen nooit hebben opgegeven.

De schijnheiligheid druipt ervan af. De ontwapeningsplannen van LibiŽ hebben slechts tot doel de internationale gemeenschap te mobiliseren de druk op IsraŽl op te voeren om ook af te zien van haar nucleaire programma. Als de afschrikking van IsraŽlís kernwapenarsenaal is weggevallen, is er niets meer dat de Arabische wereld ervan weerhoudt om IsraŽl opnieuw aan te vallen. Hun militaire overmacht is enorm! Volgens het Jaffee Centerís "Middle East Military Balance" van september 2003, beschikt de Arabische Liga (inclusief Iran) over een troepenmacht van 2.750.000 tegen 650.000 aan IsraŽlische kant (inclusief de reserve troepen). IsraŽl bezit 3675 tanks, 3900 stuks artillerie, 537 gevechtsvliegtuigen, 64 transporttoestellen en 239 helikopters. IsraŽlís vijanden stellen daar tegenover: 15.075 tanks, 17.400 stuks artillerie, 4534 gevechtsvliegtuigen, 558 transporttoestellen en 1897 helikopters. Het is volkomen duidelijk waarom de landen die IsraŽl bedreigen, mee doen aan het "Ban de Bom" theater.

Bronnen: Israelinsider, "Libyan disarmament: another attack on Israel?" door Ariel Pasko, 23-12-2003. WorldNetDaily, Gadhaffi armed al-Qaeda with bio-chem wapens, 28-12-2003.

Toegevoegd: 3 januari 2004
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst Studies


Print deze pagina
Terug