IsraŽl, Gaza en de rest van de hele wereld

Geen mens kan onbewogen de beelden zien die vanuit Gaza de wereld overgaan en ook in onze huiskamers komen. Zware en imponerende tanks die hele wijken met de grond gelijkmaken. Daarna emotionele mensen, vooral vrouwen en kinderen die huilend een slachtoffer wegdragen. Vervolgens krijgen we straten van steden te zien met honderden demonstranten gewapend met vlaggen van de Hamas en ISIS, want IsraŽl doet barbaarse dingen.

Over de eenzijdigheid van de berichtgeving is veel te zeggen. De demonstranten manipuleerden zelfs openlijk de NOS, omdat ze vinden dat deze eenzijdig is in de berichtgeving en daarin vooral IsraŽl veel te positief zou neerzetten. Dat was me nog nooit opgevallen.
Ik mis de demonstranten wanneer het gaat om SyriŽ, waar het leed toch wel een paar graden ernstiger is. Zelfs de strijd in OekraÔne, waar we toch dicht bij betrokken zijn, ontlokt geen beroering op het Malieveld, terwijl ook in Oost-OekraÔne veel kapotgeschoten wordt en er veel slachtoffers zijn te betreuren. En wat bijvoorbeeld Boko Haram aanricht in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger, veroorzaakt niet meer dan zo nu en dan een rimpeling in het nieuws, ongeacht de stapels dode lichamen.
De lijst is veel langer. Dagelijks aanslagen, waar niet zelden tientallen slachtoffers bij vallen, vrijwel altijd door islamitisch fundamentalisme gedaan. Het raakt ons nauwelijks. Maar zodra IsraŽl haar kanonnen uit pure zelfverdediging en voor de veiligheid van haar inwoners afvuurt, staat de wereld in vuur en vlam.

Disproportioneel
We hebben een mooi klinkende term bedacht Ďdisproportioneelí. Bedoeld wordt dat de overkill van IsraŽl niet in relatie staat tot de haast onschuldige raketjes uit de klapperpistooltjes van Hamas. De laatste raken nauwelijks doelen en maken slechts weinig slachtoffers. Dat heeft echt niet te maken met de terughoudendheid van Hamas, maar met de kwaliteit en het onvermogen nauwkeuriger te richten. Zij zouden niets liever willen dan zoveel mogelijk (burger)slachtoffers maken. Herinnert u zich de vreugde nog die in Gaza was toen op 9/11 de Twin Towers instorten en heel veel doden te betreuren waren?
Anderzijds wordt het aantal slachtoffers beperkt door de enorme opoffering die IsraŽl zich getroost om de Hamas raketten voortijdig onschadelijk te maken. Voor Hamas is een mensenleven niet in tel. De Hamas beschermt haar wapens met mensen en offert haar bevolking op voor het demonisch ideaal dat haar drijft. Diezelfde slachtoffers voorzien de Hamas vervolgens van ideaal propagandamateriaal.

Meer dan politiek
Overduidelijk is dat we in deze zaken veel politieke belangen zien, maar het is meer dan politiek. Het is een conflict tussen ons te boven gaande machten. De Here God heeft een plan en zal dat realiseren. De Here God heeft ook een tegenstander die er alles aangelegen is om Zijn plan te frustreren. In dat plan speelt Gods volk IsraŽl een hoofdrol, daarom die bijna eeuwige strijd om Jeruzalem. De profeten hebben het voorzegt en de profeet Zacharia is wel heel duidelijk wanneer hij schrijft: ĎDan zal Ik alle heidenvolken verzamelen voor de strijd tegen Jeruzalemí (Zacharia 14:2, HSV). Sommige dwaallichten beweren dat die profetie de verleden tijd beschrijft, zouden ze nooit het journaal zien? Bovendien schrijft Zacharia over diezelfde dag en gebeurtenis in vers 8 en voorzegt dat de Here koning zal worden. Heb ik wat gemist?
Het zijn beloften voor de nabije toekomst en de strijd in IsraŽl en Gaza heeft daar alles mee te maken.

Liefde voor IsraŽl
Ik houd van IsraŽl, Gods volk heeft het belangrijkste in mijn leven en aan de wereld gegeven, Gods Woord en Gods Zoon. Dat heeft IsraŽl ook veel strijd gebracht en er zal nog veel meer strijd komen, dat doet me vreselijk zeer. We moeten echter met het licht van de profetie naar IsraŽl en al deze gebeurtenissen kijken. Wat leren de profeten over deze dingen!
Eenzijdigheid, disproportionaliteit, wapengekletter of politieke activiteit, het is niet de oorzaak en biedt niet de oplossing. De oplossing komt pas wanneer de woorden van Jezus zelf in vervulling gaan: ĎU zult Mij van nu af aan niet zien, totdat u zegt: Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heereí (MatteŁs 23:39, HSV). Op die ommekeer wacht ik en voor die verandering wil ik me inzetten. Dan zal Jezus komen, alleen dan.
Maranatha, Jezus zal zeker komen!

Toegevoegd: 31 augustus 2014
Bron: Het zoeklicht nr.18, 90e jaargang.
Voor een abonnement op Het Zoeklicht, klik hier.


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug