Geruchten of meer dan dat?

Patrouille aan de noordgrens Is er een nieuwe oorlog op komst tussen IsraŽl en Hezbollah? Het IsraŽlische leger zei op 8 juli dat Hezbollah wapendepots aanlegt in meer dan honderd dorpen in Zuid-Libanon. Verder zouden er zich in elk sjiitisch dorp in Zuid-Libanon enkele honderden Hezbollah strijders bevinden. Sommige opslagplaatsen bevinden zich naast scholen of medische centra.

Hezbollah-functionaris Asharq al-Awdat zei afgelopen zaterdag dat IsraŽl ďiets voorbereidtĒ. Waar hij op doelde was een IsraŽlische aanval. Een ander kopstuk, sjeik Nabil Kaok, liet weten dat Hezbollah een lijst heeft van militaire doelen in IsraŽl die het willen treffen bij een volgende oorlog.

Patrouille
Een UNIFIL truck rijdt langs een vlag van HEzbollah in Zuid-LibanonPrecies vier jaar geleden woedde een oorlog tussen IsraŽl en Hezbollah in Libanon. De oorlog begon op de vroege ochtend van 12 juli 2006 . Hezbollah gaf het startschot voor de strijd door een raketaanval op Noord-IsraŽl te openen en een patrouille aan te vallen aan de IsraŽlische zijde van de grens. De oorlog duurde 34 dagen en leidde tot grote vluchtelingenproblemen in beide landen. Aan IsraŽlische zijde vielen 163 doden, aan Libanese zijde meer dan 1000.

Na de oorlog bepaalde resolutie 1701 dat alle milities in Libanon, behalve het Libanese leger, zich zouden moeten ontwapenen. Het VN-vredeslegertje UNIFIL zou worden uitgebreid en moest de Libanese regering helpen te voorkomen dat de radicale islamitische groep opnieuw wapens in Zuid-Libanon zou opslaan. Dat is dus faliekant mislukt. De Hezbollah werd niet ontwapend. Integendeel. De organisatie bewapende zich als nooit tevoren. Ze krijgt wapens van Iran via SyriŽ. Het Hezbollah leger beschikt nu over 40.000 raketten, waarvan een deel midden-IsraŽl kan treffen.

Spanningen
Een UNIFIL grenspost tussen IsraŽl en LibanonOnlangs deden zich spanningen voor tussen Libanese burgers en UNIFIL soldaten. Libanese burgers verzetten er zich tegen dat UNIFIL inspecties hield in de dorpen. UNIFIL commandant generaal-majoor Alberto Asarta Cuevas bood excuses aan voor de problemen die zijn soldaten hadden veroorzaakt.

Betreft het slechts geruchten van oorlogen of is er meer aan de hand? Dat is op dit moment niet te zeggen. Het IsraŽlische leger en Hezbollah zijn er natuurlijk op voorbereid dat er weer een confrontatie ontstaat. Dat wil niet zeggen dat dat ook gebeurt. Beide landen zitten niet op een oorlog te wachten, maar de praktijk heeft helaas geleerd dat Hezbollah een fout kan maken.

Foto's:

1. Patrouille aan de noordgrens.

2. Een UNIFIL truck rijdt langs een vlag van Hezbollah in Zuid-Libanon.

3. Een UNIFIL grenspost tussen IsraŽl en Libanon.

Een animatiefilm van het IsraŽlische Leger over waar Hezbollah wapens opslaat in het dorpje Al-Khiam:Bron: christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 19 juli 2010Print deze pagina
Terug