Palestijnen sturen aan op derde Intifada

Vorige week berichtte de IsraŽlische krant Maíariv dat de vredesbesprekingen tussen IsraŽl en de Palestijnse Autoriteit opnieuw in een impasse terecht waren gekomen. Volgens Maíariv is het struikelblok nu de controle over de Jordaanvallei. Hoewel dit bericht officieel niet werd bevestigd door de partijen is duidelijk uit andere ontwikkelingen dat er inderdaad sprake is van een impasse. Dit komt niet als een verrassing aangezien de Amerikaanse regering de Palestijnse Autoriteit (PA) in feite dwong om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De Palestijnen hebben sinds het begin van de nieuwe besprekingen de terreur tegen IsraŽl opgevoerd. Uit een rapport van de IsraŽlische binnenlandse veiligheidsdienst bleek dat in september het aantal Palestijnse aanvallen op IsraŽlische doelen omhoog schoot. De laatste maand zijn verder drie IsraŽliís vermoord bij terreuraanslagen en werd een negenjarig meisje in haar huis beschoten en ernstig verwond.

Afgelopen vrijdag probeerde een Palestijn met een bulldozer een legerbasis in de buurt van Ramallah binnen te dringen maar voordat hij hierin slaagde, werd hij door IDF-soldaten doodgeschoten.

De toename in terreur na de start van vredesbesprekingen is een bijna klassiek patroon geworden. Het gebeurde voor en na de ondertekening van de Oslo-akkoorden en later na de besprekingen op Camp David over een definitief vredesakkoord in 2000 toen Arafat de Tweede Intifada begon.

Ook nu zijn er aanwijzingen dat Palestijnse leiders aansturen op een derde Intifada. Hamas leider Khaled Mashal sprak vorige week met de Turkse premier Erdogan over een nieuwe Intifada en Hamaspremier Haniyeh riep afgelopen zaterdag Arabieren en moslims op om zich voor te bereiden op de ‘grote Al Aqsa Intifada’.

Op de Facebookpagina van Fatah werden recentelijk berichten geplaatst waarin werd herhaald dat alle vormen van Ďstrijdí nodig zijn om tot de vorming van een Palestijnse staat te komen. Uit illustraties die erbij werden geplaatst blijkt dat het om drie vormen van strijd gaat: diplomatie, stenen gooien en gewapend verzet. LO functionaris Mahmoud Ishmail verklaarde op de Palestijnse TV recentelijk dat een vredesakkoord met Israel slechts een tijdelijke oplossing is. Hij zei dat Ďvrede niet mogelijk is zonder terugkeer van alle Palestijnse vluchtelingen en de teruggave van al het bezette landí (doelend op Israel).

Een ander bewijs dat er sprake is van een impasse werd geleverd door de IsraŽlische minister Yuval Steinitz. Hij schreef een opinieartikel voor de New York Times dat het voortduren van de demonisering van IsraŽl door de Palestijnse media en Palestijnse leiders opnieuw zal leiden tot het falen van de vredesbesprekingen. Steinitz gaf ook recente voorbeelden van deze campagne en de rol van PA-president Mahmoud Abbas daarin. Dat Steinitz juist nu dit artikel instuurde naar The New York Times doet vermoeden dat de IsraŽlische regering weet dat de vredesbesprekingen gedoemd zijn.

De controle over de Jordaanvallei is dus slechts ťťn van de struikelblokken op weg naar vrede. Uit uitlatingen van de IsraŽlische premier Netanyahu en PA-woordvoerder Nabil Abu Rudaineh over de Jordaanvallei bleek overigens dat het Maíariv-bericht waarschijnlijk juist is. Netanyahu hield de afgelopen twee weken drie redevoeringen waarin hij zei dat vrede slechts mogelijk is wanneer IsraŽls veiligheidsbehoeften in aanmerkingen worden genomen. Hij noemde daarbij expliciet de Jordaanvallei. Later werd een video gepubliceerd waarin de betekenis van de Jordaanvallei voor de veiligheid van IsraŽl werd uitgelegd.

De PA reageerde door te zeggen dat vrede niet mogelijk is tenzij een Palestijnse staat wordt opgericht met volledige soevereiniteit en dat de PA geen IsraŽlische militaire aanwezigheid in een Palestijnse staat zou toestaan.

PA-president Abbas gaf ondertussen opnieuw blijk van zijn onverzoenlijkheid ten opzichte van IsraŽl. Tijdens een bezoek aan het Italiaanse parlement beschuldigde hij IsraŽl van Ďmisdaden tegen islamitische en christelijke heilige plaatsení. Later gaf hij een onderscheiding aan aartsbisschop Capucci die in 1974 drie Katyusha raketten Jeruzalem binnensmokkelde voor aanvallen op IsraŽlische burgerdoelen. Capucci werd gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Later werd hij door IsraŽl vrijgelaten als gebaar van goodwill naar het Vaticaan.Bron: missingpeace.eu
Toegevoegd: 22 oktober 2013

blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug