Wapenverbond tussen Arafat en Iran

De Palestijnse president Arafat heeft met Iran een verbond gesloten voor het verschepen van zware wapens aan Palestijnse groeperingen voor de strijd tegen IsraŽl. Dat meldt The New York Times zondag.

De krant baseert zich op functionarissen van de IsraŽlische en Amerikaanse geheime diensten. Volgens de krant hadden hoge medewerkers van Arafat vorig jaar mei in Moskou een ontmoeting met Iraanse regeringsfunctionarissen. Toen zou ook zijn afgesproken dat Iran de Palestijnse groepen met miljoenen dollars zou ondersteunen. Arafat zelf bracht in mei een bezoek aan de Russische president Poetin.

De afgelopen tijd leek de Iraanse steun aan het terrorisme af te nemen. Wel maakte het land geen geheim van zijn steun aan de verzetsbeweging Hezbollah, die achttien jaar strijd voerde om IsraŽl uit het zuiden van Libanon te verdrijven.

De connectie tussen Iran en de Palestijnen komt overigens niet geheel uit de lucht vallen. Eerder dit jaar was er grote commotie toen IsraŽl op de Rode Zee een schip opbracht met aan boord 50 ton wapens uit Iran. Daarbij zaten antitankwapens en raketten die de meeste IsraŽlische steden konden bereiken.

De Palestijnen en Iran ontkennen zelf dat ze samenwerken. Arafat zou niet van het wapentransport hebben geweten. De bewering dat er contacten zouden zijn met Iran zou door IsraŽl worden aangegrepen om de militaire operaties in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te rechtvaardigen.


Bron: www.nieuws.nl
24 maart 2002

Print deze pagina
Terug