'Amerika heeft plannen voor luchtaanval op Iran'

De Verenigde Staten hebben besloten om met onbemande vliegtuigen doelen in Iran te bombarderen. Dagblad De Telegraaf meldt dat we de aanval binnen enkele weken mogen verwachten.

Dat concludeert De Telegraaf aan de hand van goed ingevoerde bronnen' in de omgeving van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD. De AIVD heeft volgens de krant de afgelopen jaren een 'ultrageheime' spionagemissie uitgevoerd.

Infiltrant
Een agent van de inlichtingendienst zou zijn geÔnfiltreerd in de Iraanse nucleaire industrie. Deze spion is enkele dagen geleden teruggeroepen 'omdat in de VS de beslissing zou zijn genomen binnen enkele weken met onbemande vliegtuigen Iran aan te vallen.'

Doelwit van die aanval zijn nucleaire facaliteiten en militaire installaties. Het Westen maakt zich grote zorgen over het Iraanse atoomprogramma, zo bleek al halverwege juli, en dreigt met sancties. Maar Iran geeft 'geen jota' toe.

Dreiging
Sterker nog, het islamitische land uit dreigende taal richting Amerika en IsraŽl, en test lange- en middellange afstandsraketten, met wisselend succes.

Toch is het niet waarschijnlijk dat Amerika de aanval zelf uitvoert, meldt de BBC. Amerikaanse generaals raden een aanval af: Amerika raakt dan op te veel fronten tegelijk betrokken.

Oefeningen
Een aanval op Iran zal eerder worden uitgevoerd door IsraŽl, aldus de BBC. De Engelse nieuwszender baseert dat op het gegeven dat de IsraŽlische luchtmacht de laatste weken geoefend heeft op grootschalige missies.

De IsraŽlische vice-premier en minister van Transport Shaul Mofaz gaf eerder deze zomer al aan dat wanneer Iran het atoomprogramma niet zou staken, dat militair ingrijpen door IsraŽl 'onvermijdelijk zou zijn'.

Lees ook de weblog 'Westen moet oorlog met fascistisch Iran vrezen' door Afshin Ellian.

Bron: Elsevier.nl
Toegevoegd: 29 augustus 2008Print deze pagina
Terug