IsraŽl: Geen vertrouwen in Iraans nucleair voorstel

Berichten die woensdag in de media verschenen suggereerden dat Iran een significant aanbod voorbereidt om een eind te maken aan de Iraanse nucleaire crisis, of deze in ieder geval te verminderen. Volgens het originele bericht in de Wall Street Journal maakten niet nader genoemde diplomaten bekend, dat volgende week, bij de topconferentie in GenŤve, Iran zal aanbieden te stoppen met het verrijken van uranium tot een niveau dat geschikt is voor de productie van kernwapens, in ruil voor een einde aan de Westerse sancties.

De IsraŽlische minister van Internationale Zaken en Strategische Inlichtingen, Yuval Steinitz, noemde het aanbod (als het werkelijkheid wordt), niet meer dan een 'grap'. Hij wees er op, dat zelfs wanneer de IraniŽrs hun deel van de afspraak houden, zij al genoeg splijtbaar materiaal bezitten en genoeg centrifuges hebben geÔnstalleerd om nog steeds minstens een handvol kernbommen te produceren.

De IsraŽlische ambassadeur bij de VN, Ron Prospor, adviseerde ook om voorzichtig te zijn, en zei voor de Legerradio, dat het bijna onmogelijk is om te geloven dat de IraniŽrs, 'die sinds 2003 hebben gelogen [over hun nucleaire programma] opeens hebben besloten om hun wegen te beteren'.

De nieuwe Iraanse president, die op dat moment de verkiezingen nog niet had gewonnen, pochte in mei in onderstaand interview over hoe hij en andere Iraanse functionarissen in 2003 westerse functionarissen hadden verleid tot het accepteren van een soortgelijk aanbod. Het interview doet nu de ronde op het Internet.


De Verklaring van Teheran, die in oktober 2003 door Iraanse en Europese diplomaten gezamenlijk werd gepubliceerd in de Iraanse hoofdstad, werd geacht een overzicht te zijn van de onmiddellijke en blijvende opschorting van die delen van het Iraanse nucleaire programma, die tot het verwerven van nucleaire wapens zouden kunnen leiden .

Maar in het interview riep Rouhani uit: 'Dat hebben we niet laten gebeuren!'

In feite heeft Iran het programma niet volledig stopgezet, maar 'alleen de opbrengst verminderd', legde Rouhani uit, waarna hij uitlegt hoe in de jaren erna het Iraanse nucleaire programma zijn grootste stappen zette met een zwaar water fabriek, de eerste productie van yellowcake (gezuiverd uraniumerts), en een significantie toename van het aantal actieve centrifuges.

Bron: israeltoday.nl
Toegevoegd: 12 oktober 2013

blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug