IsraŽl alleen in uur U van Iraanse nucleaire crisis?

De laatste ontwikkelingen rond Iran duiden erop dat IsraŽl in toenemende mate alleen komt te staan waar het gaat om het daadwerkelijk stoppen van het Iraanse nucleaire programma. Een zeven uur durende ontmoeting tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en premier Netanyahu van IsraŽl vorige week in Rome ging voor een aanzienlijk deel over Iran. Naar buiten toe werd daarna de schijn opgehouden dat de VS en IsraŽl op ťťn lijn zitten waar het gaat om het (tijdig) stoppen van het Iraanse nucleaire programma. Wie echter goed kijkt naar wat er de laatste maand in IsraŽl werd gezegd door politici en commentatoren weet echter beter.

Premier Netanyahu bijvoorbeeld zei niet geÔmponeerd te zijn door de huidige discussie rond the 20% uraniumverrijking door Iran. Hij noemde dat een tactische zet die van geen belang is. Tijdens een ontmoeting met de Nigeriaanse president Jonathan zei Netanyahu dat de onderhandelingen in Geneve voor Iran slechts bedoeld zijn om tijd te winnen. Bij andere gelegenheden herhaalde Netanyahu dat IsraŽl desnoods alleen zal handelen om Iran te stoppen.

Jerusalem Post-columnist Caroline Glick schreef eerder deze maand dat de onderhandelingen tussen Iran en de 6 wereldmachten slechts bedoeld zijn om een IsraŽlische militaire actie tegen Iran onmogelijk te maken. Glick schreef dat de VS en Europa de spelregels met betrekking tot Iran wijzigden om IsraŽl te dwingen passief te blijven.

Uit recente publicaties blijkt dat het uur U voor een IsraŽlische actie tegen Iran inderdaad naderbij komt. Zo was er het bericht dat diplomaten en atoomexperts nu tot de conclusie zijn gekomen dat Iran binnen enkele weken zogenaamde Ďbreak outí capaciteit zou bereiken. Dat wil zeggen dat Iran genoeg uranium 20% heeft om binnen korte tijd de brandstof door te verrijken tot 90%. Dit is het materiaal dat nodig is voor een atoombom.

Time Magazine berichtte deze week dat Iran dicht bij het opstarten van de zwaarwaterreactor in Arak is. Deze reactor wordt aangeduid als Irans ‘plan B’ voor het maken van een nucleair wapen. De fabriek kan plutonium produceren dat ook wel wordt gebruikt voor een atoombom.

Wanneer de fabriek in Arak operationeel wordt, zal een militaire actie tegen Iraans nucleaire programma vrijwel onmogelijk worden. Het bombarderen van de reactor in Arak zal namelijk een nucleaire ramp tot gevolg hebben die in omvang groter is dan die in Tsjernobyl in 1986.

President Obama lijkt niet onder de indruk van de zorgen die IsraŽl maar ook Arabische landen als Saoedi-ArabiŽ hebben over de recente toenadering tussen Washington en Iran. De president heeft het Congres gevraagd om af te zien van de invoering van nieuwe sancties tegen Iran om de onderhandelaars flexibiliteit te geven tijdens de opkomende gesprekken.

Minister Kerry zei later dat Washington niet zal toegeven aan de angsttactieken van degenen die tegen de huidige gesprekken met Iran zijn. Commentatoren haastten zich daarop te verklaren dat Kerryís woorden gericht waren aan het adres van Netanyahu.

Ondertussen ziet de Iraanse president Rouhani zichzelf als winnaar in het grote spel dat hij begon met zijn charmeoffensief tijdens de bijeenkomst van de algemene vergadering van de VN.

Rouhani zei deze week tijdens een kabinetsvergadering in Teheran dat zijn charmeoffensief een succes is en dat Iran de strijd om de publieke opinie in het Westen gewonnen heeft.

Hij zei ook nog iets anders. Namelijk dat de Iraanse regering erin is geslaagd “om Iranís nucleaire rechten te consolideren (stap voor stap) en dat men er in is geslaagd om hindernissen weg te nemen op het pad van de vooruitgang van de natie”. Zonder twijfel doelde hij daarbij op het nucleaire programma.

Tijdens dezelfde vergadering haalde Rouhani hard uit naar IsraŽl en zei dat Iran erin is geslaagd om het IsraŽlische regime te isoleren. Hij zei verder dat de ĎZionistení altijd hebben geprobeerd om Iraanse successen in de internationale arena te saboteren.


Bron: christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 2 november 2013


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug