IsraŽl komt in actie tegen Iraanse octopus

Druzen kijken naar de gevechten bij Kuneitra vanaf het uitzichtpunt De afgelopen week greep IsraŽl drie keer in in de oorlog in SyriŽ. Woensdag j.l. bombardeerde de IsraŽlische luchtmacht (IAF) wapendepots van het Syrische leger in de Qalamoun bergen.

Arabische media berichtten dat zaterdag jl. de IAF opnieuw aanvallen uitvoerde in het gebied. Luide explosies werden gehoord in Kteife, Yabrud an Qalamoun. Al-Arabiya en Al-Jazeerah berichtten dat de aanvallen waren gericht op Scud raketten van de Syrische divisies 155 en 65.

Zondagnacht kwam de IAF opnieuw in actie toen vier Hezbollah terroristen de grens met IsraŽl overstaken met de bedoeling om een aanslag te plegen. De vier werden gedood door een raket die door een IsraŽlisch gevechtsvliegtuig werd afgevuurd op de Golan Hoogvlakte. Twee van de gedode terroristen waren Druzen afkomstig uit Magdal Shams, een Druzisch dorp nabij de berg Hermon op de Golan Hoogvlakte in IsraŽl.

Op dinsdag was het opnieuw raak toen twee mortiergranaten vanuit SyriŽ werden afgevuurd op een kibboets op de Golan Hoogvlakte.
IsraŽl heeft duidelijk gemaakt dat de aanvallen te maken hebben met de pogingen van Iran en Hezbollah om het grensgebied op de Golan Hoogvlakte te veranderen in een nieuw front tegen IsraŽl. Tot nu toe beperkte IsraŽl zich tot het uitvoeren van aanvallen op wapentransporten naar Hezbollah in Libanon.

Maar sinds 18 januari dit jaar, toen IsraŽl een convooy met commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde en Hizbollah aanviel nabij Kuneitra op de Golan Hoogvlakte in SyriŽ, is duidelijk dat IsraŽl haar strategie heeft aangepast.

Het doel van de acties in SyriŽ is dus nu het voorkomen van uitbreiding van de Iraanse invloed in het door burgeroorlog geteisterde land. In dat opzicht lijken de IsraŽlische acties in SyriŽ op wat de coalitie van Arabische landen doet in Jemen. Het doel van de actie tegen de door Iran gesteunde Houthi rebellen is om te voorkomen dat de Iraanse invloed in Jemen wordt uitgebreid en om de Iraanse dreiging voor Saoedi-ArabiŽ en de Golfstaten weg te nemen.
IsraŽl wordt op eenzelfde wijze bedreigt door Iran via Hizbollah en Hamas en de aanwezigheid van de Iraanse Revolutionaire Garde in Libanon en SyriŽ.

De laatste weken is ook duidelijk geworden dat Hamas en Iran opnieuw samenwerken in Gaza en dat Iran Hamas weer geavanceerde wapens levert. Ook is duidelijk dat Iran Hamas op andere manieren helpt om haar militaire apparaat weer op te bouwen na de oorlog met IsraŽl vorig jaar.
IsraŽlische media zoals The Times of Israel en Israel National News meldden vorige week dat Hamas een zware graafmachine heeft waarmee opnieuw tunnels worden gegraven onder de grens met IsraŽl. Inwoners van de IsraŽlische dorpen meldden dat de graafwerkzaamheden vanaf de grens zijn waar te nemen.

Op woensdag publiceerde The Times of Israel een nieuw rapport over wat er gaande is in Gaza.

Hamas heeft duizend man ingezet om de tunnels te herbouwen. De tunnelbouwers werken 24 uur per dag verdeeld in drie groepen. Hamas gebruikt bouwmaterialen die op de zwarte markt werden gekocht van inwoners van Gaza die materialen ontvingen van de VN en andere donors om hun beschadigde huizen te renoveren. Hamas krijgt van Iran ook assistentie bij het bouwen van onbemande vliegtuigen en lange-afstandsraketten.

De rehabilitatie van Hamas militaire apparaat wordt geleid door de commandant van de Izz-ad-Din al-Qassam brigades Mohammed Deif, die lange tijd niet meer in de openbaarheid verscheen sinds IsraŽl tijdens de oorlog vorig jaar hem probeerde te liquideren.
Tegelijkertijd verschenen er berichten in de IsraŽlische media dat Hizbollah een filiaal heeft in Gaza. Een terroristische groep met de naam Hakarat as-Sabeereen Natzran Le-Palastin opereert in het noorden van de Gaza stook en zet Hamas onder druk om IsraŽl opnieuw met raketten aan te vallen. Op IsraŽlís Onhafhankelijkheidsdag werd inderdaad voor het eerst in maanden weer een raket op de stad Sderot afgeschoten.

Hamas verleent op haar beurt weer assistentie aan Ansar Bayt al-Maqdis het filiaal van Islamitische Staat in de Sinai woestijn. Hamas helpt de groep bij het trainen op aanvallen tegen IsraŽl vanuit de SinaÔ woestijn en verstrekt wapens en medische zorg aan de leden van Ansar Bayt al-Maqdis.

Egypte heeft nu de acties tegen Hamas in Gaza opgevoerd. Sinds het omverwerpen van het regime van de Moslim Broederschap in Egypte heeft het Egyptische leger al meer dan tweeduizend tunnels onder de grens met Gaza verwoest.
Maían Nieuws Agentschap in Bethlehem berichtte op dinsdag dat Egypte de verboden bufferzone langs de 13 kilometer lange grens met Gaza heeft uitgebreid en nu 50 machines gebruikt om water in de grond van die zone te pompen. Honderden huizen in het gebied zijn met de grond gelijk gemaakt om zo het vernietigen van de tunnels mogelijk te maken. Egypte wil nu een kanaal graven van de Middellandse Zee tot aan de grens met IsraŽl om zo voor goed een einde te maken aan de tunnel activiteiten van Hamas.

De IDF is nu begonnen met trainen op het innemen van de hele Gazastrook bij de volgende confrontatie met Hamas. Tegelijkertijd zijn er via bemiddeling van buitenlandse diplomaten gesprekken gaande tussen Hamas en Israel over een langdurige wapenstilstand (Hudna). Dit heeft te maken met de slechte humanitaire toestand in de Gaza strook. De IsraŽlische radio interviewde op dinsdag een Palestijnse dokter in Gaza die meldde dat er een groot gebrek is aan van alles en dat een groot deel van de bevolking aangewezen is op humanitaire hulp door buitenlandse donororganisaties. Ook zei hij dat een groot deel van de bevolking psychologische hulp nodig heeft. Eerder werd al bekend dat een aanzienlijk aantal Palestijnen in Gaza verslaafd is aan Tramadol een tranquillizer


Bron: missingpeace.eu.
Toegevoegd: 5 mei 2015blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug