Iran blijft IsraŽl dreigen met vernietiging

De Amerikaanse president George W. Bush zei tijdens de internationale APEC-top in Santiago Chili, dat het Iraanse regiem met vuur speelt. Iran staat onder grote internationale druk om te stoppen met het verrijken van uranium maar de islamitische republiek stelt dat het net als andere landen recht heeft op vreedzame nucleaire technologie. Verrijkt uranium kan worden gebruikt bij de fabricage van atoombommen maar Teheran beweert al maanden dat het slechts aan een vreedzaam nucleair programma werkt. De Ayatollahís hebben gezegd wel bereid te zijn Ďalle garantiesí te geven dat de verrijking van uranium nooit zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van wapens, maar is absoluut niet bereid tot ontmanteling van de centrales. Ook Europa blijkt bezorgt over wat er in Iran gebeurt en bemoeid zich met de situatie door de dialoog met het islamitische bewind op gang te houden. Iran beloofde half november aan Duitsland, Frankrijk en Groot-BrittanniŽ om vanaf maandag 22 november te stoppen met alle activiteiten die met de verrijking van uranium te maken heeft maar dat blijkt een loze belofte te zijn geweest want in een gasfabriek in Isfahan is de productie van uraniumhexafluoride juist fors opgevoerd. Uraniumhexafluoride kan in centrifuges worden verrijkt tot uranium voor kernkoppen. Volgens IsraŽl is Iran veel verder met de ontwikkeling van een atoombom dan tot dusver is gedacht.

De Amerikanen zeggen vooralsnog naar een vredige oplossing te streven maar haviken binnen het Pentagon pleiten voor een militaire aanpak. Bronnen binnen het Amerikaanse Departement van Defensie zeggen dat Amerika werkt een aanval op Iranís nucleaire installaties. De aanval zou zich niet beperken tot een bombardement op deze faciliteiten, maar zou tevens gericht zijn tegen het islamitische leiderschap en de veiligheidsdienst. Onder de doelen bevinden zich moskeeŽn in Teheran, Qom en Isfahan. Deze worden gezien als de hoofdkwartieren van de mullahís. Wat de Amerikanen zorgen baart is het grote aantal Russische geleerden dat werkt aan de verschillende objecten waaronder het Natanz-complex in centraal Iran en een andere in Isfahan waar naar schatting 1000 geleerden en technici werken waaronder een groot aantal Russen. Een bombardement zou het leven kunnen kosten van Russische geleerden en dat zou tot een confrontatie tussen Washington en Moskou kunnen leiden. Bronnen binnen het Witte Huis melden dat het oorlogsschip de USS John F. Kennedy zich in de Arabische zee bevindt om de aanvallen te coŲrdineren. Minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft op 9 oktober een bezoek aan dit schip gebracht. De Amerikanen zouden met 18 landen in onderhandeling zijn voor samenwerking. IsraŽl heeft drie van haar onderzeeŽrs naar de Golf van Oman gestuurd, ieder met 20 kruisraketten aan boord. Bronnen melden dat Amerika en IsraŽl gezamenlijk tegen Iran zullen optreden waarbij IsraŽl het uitschakelen van de belangrijkste nucleaire installaties voor haar rekening zal nemen.

IsraŽl vreest doelwit te worden als Iran eenmaal over atoomwapens beschikt want de Ayatollahís hebben er nooit een geheim van gemaakt dat ze Ď IsraŽl willen wegvagen van de aarde.í Het Iraanse nieuwsagentschap IRNA citeerde in oktober de voormalige president Akbar Hashemi Rafsanjani die zei dat Iran in staat is een raket te lanceren met een bereik van 2000 kilometer. De Ayatollah's hebben daarmee IsraŽl, Zuidoost-Europa en diverse Amerikaanse militaire basis in het Midden-Oosten binnen bereik. Deze raketten kunnen bommen van 1000 kilo naar hun plaats van bestemming brengen. Het gaat om de Shihab-3 raket. Shihab is het Perzische woord voor meteoor. De raket is afgeleid van de Noord Koreaanse Nodong-1 raket en gemoderniseerd met Russische technologie. Tijdens een militaire parade in Teheran trok een hele serie raketten aan het publiek voorbij. Er waren raketten bij met het opschrift ďIsraŽl moet van de kaart verdwijnenĒ en ďWij zullen IsraŽl verpletteren ď. Het is al enige tijd bekend dat Iran beschikt over een aantal atoomwapens. Deze zijn destijds door Rusland geleverd, nadat de voormalige Russische leider Jeltsin, een samenwerkingsovereenkomst met Iran had gesloten. Een Russische generaal bevestigde dit bericht op 29 mei 2002. Ook zou het drie atoomkoppen van Kazakstan hebben gekocht.

Het Pentagon is bezig met de levering aan IsraŽl van 5000 satelliet-gestuurde precisiebommen en heeft in november al 500 zogenaamde Ďbunker-bustersígeleverd, bommen van 1000 kilo die bunkers tot op vijf meter diepte kunnen vernietigen en die door twee meter dik gewapend beton kunnen dringen. Als mogelijke doelen voor dergelijke zware projectielen worden in de IsraŽlische pers de nucleaire faciliteiten in Iran genoemd: ďHet is duidelijk dat we dergelijk zwaar materieel niet nodig hebben voor onze verdediging tegen de ĎPalestijneníĒ, aldus een bron bij het IsraŽlische ministerie van Defensie. In een reactie op deze aanschaf zei een zegsman van het Iraanse ministerie van Defensie ďdat dit onderdeel kan uitmaken van de psychologische oorlogsvoering van de Amerikanen en IsraŽl tegen ons.Ē Ook vele anderen geloven dat de Amerikaanse retoriek is bedoeld om Iran bang te maken. IsraŽl beschikt over een zeer geavanceerd elektronisch wapen waarmee het Iraanse communicatiesysteem grote schade kan toebrengen. Militaire deskundigen zeggen dat om Iranís nucleaire programma volledig uit te schakelen, maar liefst 350 goed gecamoufleerde doelen moeten worden bestookt, waarvan een aantal diep onder de grond.

Als antwoord op een eventuele Amerikaanse aanval zou een door Iran gesteunde terreurcel van plan zijn Canadese lijnvliegtuigen te kapen en deze te pletter te laten vliegen op de kernreactor in New Hampshire. Een Canadese krant de ďSter van TorontoĒ meldde onlangs de arrestatie van 19 Ďfigurení in Canada die verdacht worden van het voorbereiden van terreuracties. Eťn van de gearresteerden was vlieglessen aan het nemen en zou een ítestvluchtí boven een kerncentrale van Ontario hebben gemaakt. Betrouwbare bronnen uit Iran melden dat de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khameini, een bijzondere afdeling heeft opgericht die internationale terreurgroepen waaronder Al-Qaeda, begeleid in de voorbereiding voor terreuraanslagen.

De ontwikkeling die zich thans voor onze ogen voordoet in de regio van het Midden-Oosten, heeft profetische trekjes. Iran heeft gedreigd met een tegenaanval indien het de Iraanse nucleaire faciliteiten door Amerika of IsraŽl aangevallen wordt. Een dergelijke situatie kan gemakkelijk escaleren tot een groot conflict waarbij het hele Midden-Oosten betrokken raakt, en misschien zelfs de hele wereld. IsraŽlís vijanden SyriŽ en de terreurbeweging Hezbollah zullen niet aarzelen hun Iraanse vrienden te hulp te komen. De Egyptische president Hosni Moebarak zei op zaterdag 18 december in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel dat hij hoopt dat de spanningen over het kernprogramma van Iran niet zullen leiden tot een aanval van de Verenigde Staten op dat land. Dat zou volgens hem een fatale vergissing zijn. ďAls de Verenigde Staten werkelijk besluiten Iran aan te vallen, zou dat wel eens zeer catastrofale gevolgen kunnen hebben. Het zal tot terreur en geweld leiden in het Midden-Oosten en daarna in de gehele wereld. Het zal alles overtreffen wat wij tot nu toe in de wereld gezien hebbenĒaldus Moebarak. Ook de CIA meldt dat een Amerikaans-IsraŽlische actie dusdanig kan escaleren dat de zaak uit de hand loopt.

Bronnen:
www.haaretzdaily.com 20 oktober 2004. http://aoreport.com/news84_nuklrwar_postelection.html Steve Quayle News Alerts ďIsrael to deal with Iranís nucleair treatĒ door Gordon Thomas, 7 oktober 2004.ZionsCryNews, 28 september en 20 november 2004. The Guardian, 21 november 2004, ďPentagon turns heat up on IranĒ. http://www.lebanonwire.com Middle East Newsline, 12 december 2004. ďU.S stages simulated attack on Iran.The New York Sun, 14 december 2004, Congreslid waarschuwt voor Iraanse aanval op de VS.WorldNetDaily, 4 en 6 december 2004.Israelinsider,18 december 2004.


Toegevoegd: 24 december 2004
Uit de nieuwsbrief van: FranklinTerHorst.nlPrint deze pagina
Terug