Netanyahu verwacht komende maanden grote oorlog rond IsraŽlBenjamin Netanyahu De beoogde nieuwe premier van IsraŽl, Benjamin Netanyahu (foto), overweegt om slechts een voorlopige regering te vormen, en na 6 maanden nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De reden: Hij verwacht dat IsraŽl binnen nu en enkele maanden verwikkeld zal raken in een grote oorlog met Iran, Hamas of Hezbollah - of alle drie tegelijk. Tijdens zo'n oorlog is IsraŽl het beste gebaat bij een nationale ťťnheidsregering.

Netanyahu hoopt dat de bij de onderhandelingen afgehaakte partijen Kadima en Labor, zich tijdens het aanstaande grote militaire conflict alsnog zullen aansluiten bij zijn regering. Zijn huidige nieuwe regering, die mogelijk volgende week zal worden gepresenteerd, bestaat enkel uit rechtse partijen, en heeft de krapst mogelijke meerderheid (61 zetels) in de Knesset, het IsraŽlische parlement. Netanyahu's adviseurs vinden daarom dat hij nu al zou moeten gaan voor nieuwe verkiezingen.

Dat heeft Netanyahu echter afgewezen. Los van de aanstaande oorlog hoopt hij de komende zes maanden tot zijn voordeel te kunnen gebruiken, waardoor Likud bij nieuwe verkiezingen mogelijk wťl als grootste partij uit de bus zal komen. Netanyahu houdt echter nu al rekening met de vorming van een noodregering tijdens de oorlog, want hij houdt de belangrijke ministersposten van Veiligheid, FinanciŽn en Justitie open voor leden van Kadima en Labor.

Een voorbeeld van deze taktiek is Moshe Yaalon, de waarschijnlijke nieuwe minister van Defensie. Hij zou de post toegewezen krijgen, op voorwaarde dat hij deze overgeeft aan iemand van Labor, als deze partij besluit om tijdens het militaire conflict alsnog tot Netanyahu's regering toe te treden. Hetzelfde geldt voor Uri Yogev, de beoogde minister van FinanciŽn. Hij zal in zo'n geval eveneens zijn post overgeven aan iemand van Kadima of Labor.

Netanyahu wacht echter niet op een oorlogstoestand, en probeert via informele gesprekken met demissionair minister van Defensie Barak en Shaul Mofaz van Kadima, beide partijen nu al over te halen om zich alsnog bij zijn regering aan te sluiten.

Zijn aanbod aan IsraŽl Beiteinu's controversiŽle leider Avigdor Lieberman om minister van Buitenlandse Zaken te worden, is nog niet definitief beklonken. Netanyahu houdt er rekening mee dat als het politie-onderzoek naar de financiŽle zaken van Lieberman uitmondt in een veroordeling, Lieberman zich zal moeten terugtrekken, maar dat zijn partij de regering zal blijven steunen. Lieberman's vertrek zal het voor Kadima en Labor makkelijker maken om toe te treden tot de regering Netanyahu.

Palestijnse ťťnheidsregering?
Op de 'achtergrond' gaat Hamas inmiddels gewoon door met het afvuren van raketten op IsraŽl. De IsraŽlische luchtmacht bombardeerde vandaag weer een aantal smokkeltunnels, nadat de Palestijnen vanochtend vijf projectielen op IsraŽl afvuurden.

Egypte en de Verenigde Staten voeren grote druk uit op Hamas en Fatah, om een Palestijnse ťťnheidsregering te vormen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton herhaalde gisteren nog eens, dat zo'n regering het terroristische geweld tegen IsraŽl moet afzweren en de staat IsraŽl moet erkennen. Beide zaken zijn door Hamas tot nu toe fel van de hand gewezen.

Xander

Bronnen: xandernieuws.punt.nl, Debka
Toegevoegd: 13 maart 2009Print deze pagina
Terug