IsraŽl bereidt zich voor op Operation Opera II

Operation Opera I Op 7 juni 1981 vernietigde de IsraŽlische luchtmacht de Irakese kerncentrale Osirak om de bouw te verhinderen van een Irakees atoomwapenÖ Deze aanval werd Operation Opera genoemd. Er bestaan talrijke aanwijzingen voor een atoomwapenprogramma van Iran. Het zou zelfs al de beschikking kunnen hebben over atoomwapens. Het brutale neerslaan van de Iraanse oppositie heeft IsraŽl in zijn mening gesterkt dat een dialoog geen kans heeft. Uiteindelijk, aldus de analyse van de regering in Jeruzalem, kan alleen een militaire aanval Teheran afhouden van de bouw van de atoombom. De voorbereidingen hiervoor draaien op volle toeren.

Ze zouden geen traan laten om Mohammed el-Baradei, hebben de IsraŽliís al vroeg duidelijk gemaakt. De verwijten van Jeruzalem aan het adres van de aftredende directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zijn aanzienlijk. Des te meer teleurgesteld waren de IsraŽliís toen na de verkiezing van de Japanner Yukaya Amano tot nieuwe directeur-generaal van de IAEA zijn eerste uitspraken door de pers naar buiten werden gebracht. Op de vraag of hij geloofde dat Teheran bezig zou zijn met de bouw van een atoombom, zei Amano alleen maar: ĒIk zie daarvoor in officiŽle IAEA-documenten geen enkel bewijs.Ē Zelfs zijn voorganger Mohammed el-Baradei had op dezelfde vraag afgelopen maand geantwoord dat zijn ĒbuikgevoelĒ hem zou zeggen dat de IraniŽrs de atoombom wilden bouwen.

Het zijn uitspraken zoals deze, die in IsraŽl al geruime tijd voeding geven aan het gevoel dat men uiteindelijk alleen tegenover het Iraanse atoomprogramma zou staan. Niet pas de nieuwe regering van hardliners van Benjamin Netanyahu bekritiseert de dadeloosheid van de internationale gemeenschap. Ook zijn voorganger Olmert, die ten opzichte van de Palestijnen een gematigde koers volgde, werd steeds duidelijk als het gesprek op Iran kwam.

Iedere keer opnieuw riep hij er in gesprekken met westerse regeringsleiders toe op dat de sancties tegen Teheran verscherpt zouden moeten worden. Dat Ēalle opties op tafel liggenĒ hebben ook Olmert en zijn voorgangers steeds opnieuw gezegd, maar tot nu toe heeft waarschijnlijk geen enkele IsraŽlische regeringschef voor Netanyahu serieus overwogen om gedurende zijn ambtsperiode toestemming te geven voor een militaire aanval.

Niemand is zo immuun voor de ideeŽn van de diplomaten als de huidige IsraŽlische regeringschef, die de Iraanse president Mahmoud Amadinejad wel eens met Hitler vergelijkt.

Netanyahu maakte al tijdens zijn ambtsaanvaarding anderhalve maand geleden in Washington duidelijk, dat hij de politiek van dialoog van president Barack Obama als een fout beschouwt. Het lukte hem om Obama de concessie af te dwingen dat er niet onbeperkt zou worden onderhandeld, maar Ētot het einde van het jaarĒ. Trots verwees Netanyahu na het gesprek met Obama naar deze ĒdeadlineĒ.

De vergelijking met Hitler is volledig terecht. Net als Hitler heeft ook Ahmadinejad de vernietig aangekondigd. Deze keer niet Ēvan het JodendomĒ, maar slechts van ĒIsraŽlĒ respectievelijk van het Ēzionistische regimeĒ. Net als Hitler heeft ook de Iraanse dictator absoluut de middelen om in ieder geval een geloofwaardige poging te kunnen wagen. Hoe we over de deadline moeten denken is maar zeer de vraag. Ik waag het echter te betwijfelen dat Obama meedoet met een militaire aanval op Iran.

Het is echter fascinerend wat er op de achtergrond schijnt te gebeuren. Wie had dat gedacht?:

De altijd goed in militaire zaken onderlegde ĒSunday TimesĒ bericht dat het de IsraŽlische regering zou zijn gelukt om de stilzwijgende toestemming van Saoedi-ArabiŽ voor een militaire operatie te verkrijgen. Volgens het bericht zou de chef van de Mossad, Meir Dagan, toestemming hebben gekregen uit Riyad om voor zoín operatie gebruik te mogen maken van het Saoedische luchtruim. Ook wordt in het artikel genoemd dat Saoedi-ArabiŽ de directe concurrent is van Iran. Perzen tegen Arabieren, Sjiieten tegen Soennieten. Ook wordt Saoedi-ArabiŽ tot de landen gerekend die bij een Iraanse atoombom wel zou moeten volgen.

Een militaire aanval wordt ook waarschijnlijker door het bericht dat Washington kortgeleden heeft ingestemd met de verkoop van F-35 gevechtsvliegtuigen. Het moderne gevechtsvliegtuig is in staat om in het vijandelijke luchtruim te vliegen zonder opgepikt te worden door radar. Een strategisch voordeel, vooral als het erom gaat doelen op verschillende plaatsen te bombarderen.

Dit is echter complete onzin. De F-35 is vanwege meerdere redenen Łberhaupt niet geschikt voor een eventuele aanval. Hij heeft een te kleine reikwijdte, is te langzaam en kan slechts een beperkt aantal bommen dragen. Het meenemen van externe munitie zou hem nog langzamer maken en tegelijk het stealthvoordeel verminderen. Bovendien zal het ook nog enkele jaren duren tot de F-35 Łberhaupt beschikbaar wordt.

Waarschuwingen van westerse diplomaten dat een IsraŽlische aanval een regionale brand zou kunnen veroorzaken, schrikken de verantwoordelijke in Jeruzalem niet af, net zomin als het vooruitzicht op een Iraanse vergelding met raketten. Enerzijds werd kortgeleden met hulp van de Amerikanen een nieuw rakettenafweersysteem in de Negev-woestijn gestationeerd.

Anderzijds zet de joodse staat in op afschrikking. Een poosje geleden stuurde hij Ė zichtbaar voor de hele wereld Ė een onderzeeboot van de ĒDolphinĒ-klasse van de Middellandse Zee door het Suezkanaal naar de Rode Zee.

Ja hoor. Daar gaat ie weer. Die slechte IsraŽliís trekken zich gewoon nergens iets van aan! Dat de rest zich er ook niets van aantrekt of Israel vernietigd moet worden is waarschijnlijk te verwaarlozen, of niet?

Bron: endtimes.punt.nl, www.dethuisjournalist.nl
Toegevoegd: 16 januari 2008Print deze pagina
Terug