Schietincident aan Libanese grens

De Grens met Libanon Na de raket aanvallen op Ashkelon en Eilat van de afgelopen dagen, werd op 3 juli de relatieve rust aan de noordgrens van IsraŽl wreed verstoord. Rond het middaguur werd vandaag vanuit Libanon door sluipschutters op officieren van het IsraŽlische leger geschoten die werkzaamheden aan het grenshek aan de IsraŽlische kant van de grens overzagen. De soldaten die het werk uitvoerden, werden niet beschoten.

Het onderhoudswerk aan het hek was gecoŲrdineerd met Unifil. De werkzaamheden werden uitgevoerd in IsraŽlisch gebied en niet, zoals door de Westerse media werd gerapporteerd, op Libanese bodem. Het elektronisch hek wijkt ter plekke af van de werkelijke grens met Libanon.

Een onderdeel van de werkzaamheden betrof het snoeien van heesters. Dit gebeurde omdat dergelijke begroeiing dekking gaf aan Hezbollah tijdens eerdere aanvallen bij de grens met IsraŽl. (o.a. de aanval op twee IDF voertuigen in 2006 waarbij tien IsraŽlische soldaten omkwamen en die leidde tot de Tweede Libanon oorlog).

Nadat bleek dat een IsraŽlische luitenant kolonel was gedood en een ander officier levensgevaarlijk was gewond, schoot het IsraŽlische leger terug op de positie van de Libanezen. Daarbij werden drie Libanese militairen gedood en een journalist van de door Hizbollah gecontroleerde krant al-Akhbar.

Het IsraŽlische leger vermoed dat de gedode soldaten Hezbollahstrijders waren die uniformen droegen van het Libanese leger. Dit vermoeden lijkt te worden bevestigd door een foto die door de Italiaanse krant il Giornale werd gepubliceerd. Deze foto laat zien dat de Libanese slachtoffers mannen waren van middelbare leeftijd. Alleen Hizbollah recruteert mannen van die leeftijd. De dode Hizbollah verslaggever op de plek van de aanval geeft verder voeding aan dit vermoeden.

De IDF beschoot later een hoofdkwartier van het Libanese leger met helikopters en artillerie. Dit gebeurde nadat een overeengekomen gevechtspauze werd geschonden door de Libanezen, die een granaat op een IsraŽlische tank afvuurden. De IsraŽlische legerwoordvoerder, kolonel Avital Leibowitz, noemde de aanval een zorgvuldig geprepareerde hinderlaag.

GecoŲrdineerde aanvallen
De aanval was het derde incident in ťťn week. Eerder schoot Islamic Jihad een Iraanse Grad raket af op Ashkelon, een stad tien kilometer ten noorden van Gaza. Als door een wonder vielen daarbij geen slachtoffers. Maandag 2 juli werden vanuit Egypte vijf raketten afgevuurd op de IsraŽlische badplaats Eilat.

De aanval vanuit Libanon komt niet uit de lucht vallen. De spanning in het gebied is de laatste week toegenomen, nadat de Syrische president Assad IsraŽl opnieuw met oorlog dreigde. Ook de Iraanse president Achmadinejad waarschuwde vorige week voor een oorlog die door de VS en de ďZionistenĒ zou worden begonnen.

Maar ook intern zijn er spanningen in Libanon. Hezbollahís positie staat onder druk nadat bekend werd gemaakt dat de organisatie waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de moord op premier Rafiq Hariri. Ook een voorstel van Druzenleider Walid Jumblatt om de Palestijnse vluchtelingen in UNWRA-kampen eindelijk burgerrechten te geven, heeft de spanningen onder de etnische groepen in Libanon doen toenemen.

De aanvallen van de laatste dagen doen denken aan een gecoŲrdineerde provocatie zoals die eerder werd uitgevoerd door Hamas in de aanloop naar de oorlog in 2008-2009. Op 24 december 2008 escaleerde Hamas toen haar aanvallen op IsraŽlische steden. Die aanvallen werden op de Izzidin al Qassam website aangekondigd onder de naam olievlek. Drie dagen later reageerde IsraŽl met een offensief tegen Hamas in Gaza.

In IsraŽl wordt nu vooral geprobeerd om de situatie niet verder te laten escaleren. Kadima woordvoerder Nachman Shai sprak in een televisie-interview over een gecoŲrdineerde strategie om de staat IsraŽl uit te putten.

Bron: christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 4 augustus 2010Print deze pagina
Terug