IsraŽl gaat een spannend jaar tegemoet

In november hield de ĎHome Front Commandí (beschermcommando burgers) een oefening waarin een aanval met nucleaire, biologische en chemische wapens werd nagebootst. IsraŽl en andere landen in het Midden-Oosten gaan een spannend jaar tegemoet. Het is onmogelijk voorspellingen te doen. De situatie is daarvoor te instabiel en vele factoren die straks gebeurtenissen gaan beÔnvloeden zijn nu nog niet te overzien. Maar een ding lijkt zeker: Iran is van plan nucleaire wapens te ontwikkelen. En de VS en IsraŽl zijn niet van plan dat te accepteren. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de regering-Obama de ontwikkelingen in Iran na de publicatie op 8 november vorig jaar van het rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over Iran, hoogst serieus neemt. De VS en Europa nemen maatregelen die de financiŽle sector en de energiesector van Iran moeten treffen.

Rusland en China
Maar zullen de maatregelen ertoe leiden dat Iran afziet van de nucleaire ambities? Dat is allerminst zeker. Rusland en China weigeren zich tot nu toe bij de VS en Europa aan te sluiten. De VS en hun bondgenoten moeten er dus rekening mee houden dat Iran doorgaat met de pogingen nucleaire wapens te ontwikkelen.

Oppositiegroepen in Iran en veiligheidsdiensten elders in de wereld, hebben de optie met geheime operaties het nucleaire bewapeningsprogramma te saboteren. In 2010 werden de verrijkingsfaciliteiten voor uranium getroffen door het stuxnetvirus. Ook deden zich een aantal zware explosies voor op diverse plekken. Maar dergelijke acties leiden hooguit tot een vertraging, niet tot een einde van de Iraanse pogingen een kernmacht te worden.

De kans op een omverwerping van het Iraanse regime is ook al klein. In Iran deed zich in 2009 een volksopstand voor. Dat was al vůůr het begin van de ĎArabische lenteí. Het regime slaagde er echter in deze met succes bloedig neer te slaan.

Alternatieven
De ontwikkelingen duiden erop dat de regering-Obama de keuze heeft tussen twee alternatieven. Deze kan Iran als kernmacht accepteren en vervolgens proberen de machtsuitbreiding van dat land te beperken of een offensief tegen Iran openen om de nucleaire ontwikkelingsfaciliteiten uit te schakelen.

De gevolgen van een politiek van toegeeflijkheid hebben de potentie desastreus te worden. Diverse Iran-deskundigen hebben erop gewezen dat in Iran een apocalyptische verwachting bestaat. Mahmoud Ahmadinejad heeft herhaaldelijk gezegd dat de staat IsraŽl van de aardbodem dient te verdwijnen. Bovendien verwacht de Iraanse leider de terugkomst de Mahdi. Dat is de in 868 geboren twaalfde imam, Muhammad ibn al-Hasan al-Mahdi, die op jonge leeftijd op miraculeuze wijze zou zijn verdwenen. Voor zijn komst dient een grote oorlog te worden gevoerd, die een einde maakt aan het bestaan van IsraŽl. De Mahdi zal, volgens de sjiíitische islam, samen met Jezus zorgen voor de overwinning van de islam in de wereld.

De gevolgen van een Iran met nucleaire wapens zijn ůůk groot als Iran geen oorlogsbedoelingen heeft. Het zal de Iraanse leiders in staat stellen meer dan nu al het geval is een agressieve diplomatie te voeren, terreurgroepen te steunen en de politieke invloed in de Arabische wereld uit te breiden.

Ook hebben verschillende onderzoekscommissies erop gewezen dat Iraanse kernwapens een explosieve groei van nucleaire wapens in het Midden-Oosten zal ontketenen. Saoedi-ArabiŽ kan proberen kernwapens te ontwikkelen of Pakistan vragen deze op hun bodem te plaatsen. Ook andere Arabische landen zullen proberen nucleaire wapens te ontwikkelen. Een dergelijke ontwikkeling is hoogst riskant in een politiek instabiel gebied. Bovendien zal IsraŽl onder een voortdurende bedreiging leven en in de verleiding zijn een preventieve aanval uit te oefenen. IsraŽl heeft, volgens berichten in de media buiten dat land, zelf ook nucleaire wapens.

Rode lijnen
Sommige deskundigen geloven dat de wereld met een nucleair bewapend Iran kan leven, mits andere landen rode lijnen aangeven, die Iran niet mag overschrijden. Iran mag bijvoorbeeld geen ander land binnenvallen of de steun aan terreurbewegingen opvoeren.

Maar Iran heeft - eenmaal nucleair bewapend - geen reden meer zich iets te laten voorschrijven. Het heeft zelf dan immers de nucleaire optie, waarmee het niet alleen de Amerikaanse troepen in het Golfgebied, maar ook de Arabische wereld, IsraŽl en - dankzij zijn rakettenarsenaal - ook Europa en straks Amerika met de nukes kan treffen.

Offensief
Een Amerikaans offensief tegen Iran is in verband met de potentiŽle gevolgen van een nucleair bewapend Iran zeker niet uitgesloten. Amerikaanse leiders spreken er de laatste weken explicieter over dan voorheen. Defensieminister Leon Panetta zei bijvoorbeeld dat zijn land alle noodzakelijke stappen zal nemen om Iran te stoppen als de VS informatie krijgen dat Iran doorgaat met het ontwikkelen van deze wapens. De nationale veiligheidsadviseur, Tom Donilon, zei dat de Amerikaanse regering vastbesloten is te voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt.

Natuurlijk, een offensief is hoogst riskant. Deze zal de olieprijzen doen stijgen en daarmee economieŽn wereldwijd treffen. De kans bestaat dat Iran wraak neemt door raketten af te schieten op Arabische landen en IsraŽl. Ook kan Iran Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook sommeren een aanval met duizenden raketten op IsraŽl te openen. En laat er geen misverstand zijn: IsraŽl beschikt niet over middelen om de bevolking daar afdoende tegen te beschermen. De kans is groot dat er in IsraŽl burgerslachtoffers gaan vallen.

Maar Matthew Kroenig wijst erop in Foreign Affairs Magazine dat een toekomstige nucleaire oorlog veel kostbaarder zal zijn dan een offensief nu. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat er nog verrijkingsfaciliteiten zijn die niet bekend zijn bij de westerse inlichtingendiensten. Het zal moeilijk zijn deze te vernietigen, omdat ze omgeven zijn met luchtafweergeschut. Bovendien bevindt die in Natanz zich onder de grond. Maar deze kan volgens hem getroffen worden met de Massive Ordnance Petrator, een nieuwe type bom tegen ondergrondse bunkers. Het aantal burgerslachtoffers kan volgens hem worden beperkt door het gebruik van precisiegeleide wapens.

Een beperkte aanval zal het kernprogramma mogelijk slechts uitstellen, maar tijdwinst is een belangrijk voordeel. Er kunnen zich in de toekomst veranderingen voordoen, die Iran doen afzien van zijn ambities. Een aanval nu betekent een hoge prijs - maar de kans is groot dat een prijs later veel hoger zal zijn.

Bron: Christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 12 februari 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug