Nieuwe aanslag vergroot spanning langs grens met Egypte

Een IsraŽlische tank langs de Egyptische grens. De aanslag die op maandag 18 juni plaatsvond op de grens tussen IsraŽl en Egypte ongeveer 30 kilometer ten zuid oosten van Gaza, vertoont gelijkenis met de wijze waarop Hezbollah tegen IsraŽl opereert. De terroristen, die waarschijnlijk uit Gaza kwamen, wisten de grens over te steken en wachtten op passerende IsraŽlische voertuigen. Daarna werd een anti tank granaat (RPG) afgevuurd op een auto die arbeiders vervoerde. De granaat miste echter zijn doel. Daarna werd het vuur geopend met een automatisch geweer en werd een IsraŽlische arbeider gedood.

Een eenheid van de IDF die vervolgens arriveerde schoot op de aanvallers die explosieven op het lichaam bleken te dragen. Bij de explosie die volgde kwamen twee terroristen om. Een dergelijke aanslag veroorzaakte in 2006 de Tweede Libanon oorlog, toen Hizbollah twee IDF voertuigen beschoot in IsraŽl.

Egyptische verkiezingen
IsraŽlische commentatoren wezen op de timing van de aanslag, die kwam kort nadat in Egypte presidentsverkiezingen werden gehouden. Vorige week berichtte het GLORIA Center al over een aanslag op IsraŽlische doelen in verband met deze verkiezingen. BedoeÔenen in de Sinaiwoestijn zouden van Hamas raketten hebben gekregen, die op het vliegveld Uvda en de stad Mitzpeh Ramon in IsraŽl werden afgeschoten afgelopen weekend. Volgens Haíaretz kwam de opdracht voor die aanslag van de Moslimbroederschap in Egypte.

In IsraŽlische regeringskringen wordt sterk rekening gehouden met een escalatie van geweld vanuit de Sinai woestijn na de (nog niet bevestigde) overwinning van de Islamist Mohamed Morsi in de Egyptische presidentsverkiezingen. De IsraŽlische minister van defensie Ehud Barak waarschuwde vandaag dat Egypte de controle over de Sinai zal moeten herstellen. Het is echter duidelijk dat IsraŽl niets zal ondernemen dat de spanningen met het nieuwe Islamistische regime in Egypte zal doen verhogen.

IDF tanks
Wel werd bekend dat de IDF een aantal tanks in het gebied van de aanslag had gepositioneerd. Het was voor het eerst sinds de ondertekening van de Camp David akkoorden in 1979 dat IsraŽl tanks langs de grens met Egypte opstelde. Het Camp David akkoord werd in feite al eerder opengebroken toen Egypte meer troepen langs de grens met IsraŽl wilde stationeren, na eerdere terreuraanslagen vanuit de Sinaiwoestijn.

Escalatie
De escalatie aan de grens met Egypte staat niet op zichzelf. De laatste weken is de terroristische activiteit vanuit Gaza ook toegenomen. Het gaat daarbij om aanslagen van sluipschutters vanuit Gaza. In de nacht van zondag op maandag schoot de IDF twee leden van Islamic Jihad dood die een dergelijke aanslag voorbereidden. Ook werd vanuit Gaza op maandagmiddag een raket afgevuurd op de stad Ashkelon in zuid IsraŽl. De IDF reageerde met een luchtaanval op Gaza.

Dit jaar zijn al 282 raketten vanuit Gaza op IsraŽl afgevuurd.


Bron: Missing Peace
Toegevoegd: 23 juni 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug