Netanyahu stelt Iran grenzen in toespraak voor VN

De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft donderdagavond de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York toegesproken en de internationale gemeenschap opgeroepen om met een duidelijke 'rode lijn' grenzen te stellen aan het nucleaire programma van Iran. Netanyahu begon zijn dramatische toespraak met een inleiding over de Joodse geschiedenis en het erfrecht, en verklaarde dat IsraŽl niet langer kan wachten met een aanval dan tot de lente, uiterlijk de zomer van 2013. Hij waarschuwde dat Iran komende zomer genoeg uranium verrijkt zal hebben. 'Rode lijnen trekken leidt niet tot een oorlog, het verhindert de oorlog', zei Netanyahu.

'De wereld probeert al tien jaar het nucleaire programma van Iran langs diplomatieke weg te stoppen, maar deze tactiek was niet succesvol. De internationale sancties hebben wel de Iraanse economie geschaad, maar de nucleaire dreiging niet ingeperkt, ging Netanyahu verder. Iran heeft 70 procent van zijn nucleaire programma al afgerond, daarom mag de wereld, volgens Netanyahu, geen tijd meer verliezen. Zou Iran de grens, de 'rode lijn', overschrijden, dan zou dit automatisch een IsraŽlische militaire aanval op de nucleaire installaties in het land tot gevolg hebben.

Met de tekening van een bom met een brandende lont verduidelijkte Netanyahu zijn uiteenzetting tijdens de Algemene Vergadering. Daarop waren de nucleaire ontwikkelingen van Iran in de afgelopen jaren aangegeven.

Netanyahu wees erop, dat het Iraanse regime meer dan tien jaar nodig had voor 70 procent van het werk dat nodig is om een kernkop te testen. Al die tijd heeft de internationale gemeenschap tevergeefs geprobeerd om Teheran diplomatiek te overreden om te stoppen met zijn nucleaire programma.

Netanyahu waarschuwde dat Iran nu ver in de tweede fase van het proces is, en voorraden uranium aanlegt en uranium verrijkt dat nodig is om een kernwapen te bouwen. Deze fase, zei de IsraŽlische leider onheilspellend, duurt veel korter. Met andere woorden, de tijd voor diplomatie is voorbij, en de tijd voor ultimatums is gekomen.

Netanyahu benadrukte in zijn toespraak, dat het Joodse volk in de geschiedenis al zijn aartsvijanden heeft overleefd en ook in de toekomst zal overleven. Hij herinnerde eraan dat de internationale gemeenschap al een keer faalde, toen ze de nazi's in de Tweede Wereldoorlog geen 'rode lijn' stelde. 'Het Iraanse nucleaire programma is niet alleen een bedreiging voor het Joodse volk, maar ook voor Europa en de Verenigde Staten.'

Volgens Amerikaanse bronnen, die in IsraŽl werden geciteerd, heeft Netanyahu's toespraak geen indruk gemaakt op de Amerikaanse regering in Washington. De IsraŽlische regering was teleurgesteld door de toespraak van de Amerikaanse president Barak Obama, omdat hij met geen woord had gesproken over het willen opleggen van een 'rode lijn' of zwaardere sancties aan Iran. Obama maakte echter duidelijk dat de VS niet zullen toestaan dat Iran in het bezit zou komen van een atoombom. In de IsraŽlische media werd daarop geconstateerd dat IsraŽl blijkbaar alleen op zichzelf en God de Almachtige kan vertrouwen.

Bron: israeltoday.nl
Toegevoegd: 29 september 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug