IsraŽl: 'eerste land ooit dat zijn vijand financiert'

IsraŽl bleef tijdens de recente oorlog water en elektrische energie leveren aan Gaza, en wisselde dollars voor shekels voor de Hamas-regering om salarissen te betalen. Dit laatste kan een overtreding zijn van wetten tegen terreur. Een aantal IsraŽlische commentatoren hebben zich heel gefrusteerd getoond, omdat IsraŽl in het conflict met Gaza lang niet al zijn mogelijkheden heeft gebruikt om Hamas te verslaan en een eind te maken aan de dreiging van raketten. Iedereen weet, dat Gaza niet zelfvoorzienend is, en bijna al zijn drinkwater en een groot deel van zijn elektriciteit uit IsraŽl ontvangt. Maar terwijl de inwoners van Gaza raketten lieten regenen op IsraŽlische steden, werd de toevoer nog geen minuut onderbroken. Misschien is dit feit nog schokkender: de Bank van IsraŽl bleef ook in de oorlog vrachtwagens van Brinks met miljoenen shekels sturen.

Zoals de nieuwswebsite van Ynet het uitlegt: 'Hamas heeft geen eigen banksysteem. De organisatie werft fondsen in Arabische landen in dollars, maar de munt in Gaza is de shekel. Dus elke maand vervoert IsraŽl miljoenen shekels naar Gaza om deze te wisselen voor de dollars.' De populaire IsraŽlische commentator dr. Guy Bechor van het Interdisciplinair Centrum in Herzliya zei over deze belachelijke situatie: 'Wij zijn de eerste instelling in de geschiedenis die eenzijdig zijn vijand voedt en financiert, zelfs in een tijd dat zij oorlog voeren'.

Maar het eindigt niet met IsraŽls overdadige vervulling van het gebod 'heb je vijand lief'. In feite kan de Bank van IsraŽl hiermee IsraŽlische en andere westerse wetten overtreden. In IsraŽl en de meeste westerse landen is het illegaal voor overheden en financiŽle instituten om organisaties, die als 'terroristisch' zijn geclassificeert, financieel te steunen. Hoewel Hamas zeer zeker een terroristische organisatie is, rechtvaardigt IsraŽl zijn hulp bij het beheren van zijn financiŽn door dit 'humanitaire hulp' te noemen. Zonder die miljoenen shekels kan Hamas geen overheidssalarissen betalen en zouden de meeste inwoners van Gaza werkloos worden. (Maar sommige van die banen houden ook het afschieten van raketten op IsraŽl in!).

Maar de situatie kan in de toekomst nog was lastiger worden. Deze maand heeft een rechtbank in New York geoordeeld, dat IsraŽlische slachtoffers van Hezbollah-terreur een Libanese bank met een filiaal in New York kunnen aanklagen. De bank heeft financiŽle transfers afgehandeld voor een goed doel dat verbonden is met Hezbollah. Deze uitspraak heeft de deur geopend voor IsraŽlische en andere slachtoffers van Hamas-terreur om de Bank van IsraŽl aan te klagen via zijn filialen en dochterondernemingen, als deze doorgaat Hamas te helpen.

Bron: israeltoday.nl
Toegevoegd: 24 november 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug