Verkiezingen in Israel

Verkiezingen in Israel Dinsdag 22 januari 2013 wordt in IsraŽl de nieuwe Knesset gekozen. Verkiezingen die er echt wat toe doen. Belangrijk, niet alleen voor IsraŽl en voor de ďPalestijnenĒ. Ook belangrijk voor de hele wereld en voor de voortgang van het profetisch Woord uit de Bijbel. President Obama vond het zelfs nodig om zich ermee te bemoeien door te suggeren dat premier Netanjahu niet ziet wat goed is voor IsraŽl. Dat zou hij, Obama, veel beter weten. Eén van de onderwerpen van de verkiezingsstrijd in IsraŽl is dan ook de gespannen (ook persoonlijke) verhouding tussen Obama en Netanjahu, dus tussen de VS en IsraŽl. Waarom zijn die verkiezingen zo belangrijk? Wat staat er op het spel?

De volgende onderwerpen in dit artikel:

 1. Partijen en peilingen
 2. Problemen voor de winnaars
 3. Wie is Naftali Bennett?
 4. Plannen en ideeŽn
Partijen en peilingen
Ongeveer 30 partijen doen mee aan de verkiezingen. Niet meer dan 11 van die partijen maakt kans de kiesdrempel van 20% van de stemmen te halen. Er zijn 120 zetels in de Knesset te verdelen.

Een zeer globaal overzicht:

 • Likud, de partij van premier Netanjahu, die samengaat met IsraŽl Beitanu (IsraŽl ons Huis) van Avigdot Lieberman, minister van Buitenlandse Zaken. Rechts en voor een groot deel religieus. Krijgen volgens recente peilingen samen 35 zetels.
 • Vier of vijf Centrum-linkse partijen, waaronder de Arbeiders Partij, die ook samen geschat worden op 35 zetels.
 • Aan de drie Orthodoxe en ultra-orthodoxe partijen geven de peilingen 16-18 zetels.
 • Arabieren vormen ongeveer 20% van de IsraŽliís krijgen met hun drie partijen 11 zetels.
 • Een hele serie kleinere partijen + de verrassend snel groeiende, orthodoxe partij Bayit Yehudi (Joods Thuis) met de opkomende politieke ster Naftali Bennett verdelen de rest van de zetels.

Men gaat er algemeen van uit dat Netanjahu weer wint en premier wordt. Dan zijn er heel wat combinaties mogelijk voor de vorming van een stabiele regering. Zijn keuze zal van groot belang zijn voor de zaak van het Zionisme in IsraŽl. Ook voor de gang van zaken met betrekking tot de ďbetwiste gebiedenĒ, waar de hele wereld een Palestijnse staat wil zien. Waar een groot percentage van de IsraŽliís niet (meer) in gelooft en waar Netanjahu, waarschijnlijk ter wille van de buitenwereld, lippendienst aan bewijst. Zo zien velen in IsraŽl het tenminste.

De bejaarde president Shimon Peres kan links roet in het eten gooien door een combinatie van centrumlinkse partijen te vragen een regering te vormen. Die zullen meer aandacht geven aan sociaal-economische problemen in IsraŽl. Zij zijn veel meer geneigd toe te geven aan druk van Obama en de radicaal-Moslim-vriendelijke kern van zijn regeringsteam. Dat team van Obama is duidelijk IsraŽl-onvriendelijk en bestaat uit Chuck Hagel (Defensie), John Kerry (Buitenlandse Zaken) en John Brennan (CIA).

De EU bereidt zich nu al voor op de volgende periode vol problemen en pesterijen waarmee men IsraŽl gaat opzadelen. Onlangs werd bekend dat de EU aan een Ďnieuwí vredesplan werkt, waardoor de besprekingen tussen de Palestijnse Autoriteit en IsraŽl losgewrikt zouden moten worden. Dat wrikken betekent concessies van IsraŽl. Oude, achterhaalde eisen, zoals niet meer bouwen in de nederzettingen in Judea en Samaria en de grenzen van voor 1967 worden weer uit de ijskast van mislukte pogingen gehaald. De Palestijnse Autoriteit krijgt geld in plaats van eisen, namelijk € 5 miljard van uw spaargeld om hun intriges en terrorisme tegen IsraŽl ongestoord door financieŽle problemen te kunnen voortzetten.

Problemen voor de winnaar
De nieuwe regering staat voor een enorm aantal, menselijkerwijs onoplosbare problemen. Bij veel van die problemen staat het bestaan van de Joodse staat IsraŽl op het spel.
We noemen

 1. Atoombom van Iran. Zeer urgent. IsraŽl hoeft niet te rekenen op de steun van de VS. Hoewel Obama herhaaldelijk heeft verklaard dat de veiligheid van IsraŽl de hoogste prioriteit heeft. Netanjahu is bereid in het uiterste geval zelf in te grijpen. Voordat het te laat is.
 2. SyriŽ, dat dat op het punt staat in handen van Moslim extremisten te vallen. Vandaar dat IsraŽl druk bezig is in de Golan een muur langs de grens met SyriŽ te bouwen.
 3. De Palestijnse Autoriteit en de Hamas, die door de vele Ďgavení van de VS en Europa niets anders te doen heeft dan IsraŽl lastig te vallen, te terroriseren en nieuwe leugens over IsraŽl de wereld in te blazen.
 4. Wat gaan de Arabische landen, waar de Moslimbroederschap steeds meer de macht overneemt, doen met betrekking tot IsraŽl. Hun eerste, door de Koran geÔnspireerde doel is nog altijd de vernietiging van de Joodse staat.
 5. Grote binnenlandse problemen op sociaal en economisch gebied. De wrijvingen tussen religieus en seculier IsraŽl. Spanningen tussen links en rechts.

Gelukking maar dat er niet alleen in IsraŽl, maar ook in de wereld, velen zijn die voor IsraŽl bidden. Aan het gebed van de rechtvaardige wordt kracht gegeven, zegt de Bijbel. Ook aan een regering van IsraŽl die met een dergelijk pakket van problemen geconfronteerd gaat worden.

Wie is Naftali Bennett?
Naftali Bennett Een nieuwe, jonge (40) ster aan het politieke firmanent in IsraŽl. Kwam als kind uit de VS naar IsraŽl. Seculiere Jood. Kwam in een jeugdkamp van de Chabad (een joods-orthodoxe beweging die zeer actief Joodse mensen terug willen brengen tot het Joodse geloof en tot de God van hun vaders) radicaal tot geloof. Werd een zeer succesvolle computer specialist. Kon in 2005, hij was toen 33 jaar, de zaak voor € 110 miljoen verkopen. Ging in de politiek. Werd leider van de oude NRP (Nationaal Religieuze Partij) en was in staat die partij fris nieuw leven in te blazen.
Nu staat zijn partij Bayit Yehudi op ongeveer 12 zetels. Een jonge partij, waarvan de gemiddelde leeftijd van de eerste 15 op hun lijst 48 jaar is. Veel aandacht voor sociaal zwakkeren in de samenleving, voor ouderen en gehandicapten. Radicaal rechts, sommige linkse tegenstander vergelijken hem zelfs met Kahane. Hij wil de hulp van de VS afbouwen. Heeft erg veel sympathie voor, we kunnen wel zeggen dat hij bijna 100% achter de Joodse mensen in de nederzettingen staat. Vindt dat Netanjahu de beste man is als leider van IsraŽl. ďIk vind dat hij (Netanjahu) ook aan zijn rechterkant een flink blok nodig heeft om hem te steunenĒ.

Plannen en ideeŽn
Een vooraanstaand man in de Likud is Moshe Feiglin. Diep religieus. Wil het liefste Judea en Samaria annexeren. Een flink aantal Likud-leden staat achter hem. Zegt: ďWe moeten niet vertrouwen op de Ďgebroken rietstafí Egypte (lees de VS en de EU), maar op de HERE, onze GodĒ (Zie EzechiŽl 29:6,7).
Voortdurend wordt in de geschiedenis IsraŽl gewaarschuwd tegen verbonden met en het vertrouwen op Egypte en andere machthebbers uit die tijd. Dat geldt vandaag voor het Westen. Feiglin wil ook op een zo fatsoenlijke mogelijke manier af van de ďPalestijnenĒ. Zijn voorstel is om elke Palestijnse Famile die vrijwillig emigreert, een toelage van € 370.000 ($ 500.000) mee te geven.

Interessant is ook een plan van Naftali Bennett. U weet dat de Palestijnse gebieden opgedeeld zijn in drie delen, A, B en C.
A staat helemaal onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit. B staat burgerlijk onder de Palestijnse Autoriteit maar wat veiligheid betreft onder IsraŽl. C hoort wel tot de ďbetwiste gebiedenĒ maar staat helemaal onder IsraŽl. In C liggen de nederzettingen en wonen tussen de 350.000 en 400.000 Joodse mensen plus nog zoín 48.000 Arabieren. In de gebieden A + B wonen ongeveer 1,8 miljoen Arabieren. ďVooruitĒ zegt Bennett, ďlaten we gebied C (ongeveer 60% van Judea en Samaria) annexeren. Geef die Arabieren de keus om te kiezen voor IsraŽlisch staatsburgerschap met alle rechten die de IsraŽlische Arabieren ook genietenĒ.
Linkse opponenten roepen: ďMan, als we dat doen krijgen de hele wereld op onze nekĒ. Bennett reageerde: ďMaar wij doen wat in het belang is voor IsraŽlĒ. Anderen dringen aan op totale annexatie van de gebieden. ďImmersĒ zeggen zij, ďdie ĎPalestijnen willen niet onderhandelen en ook geen staat. Ze willen alleen maar IsraŽl vernietigen.Ē

Links IsraŽl ziet geen andere uitweg dan toegeven aan de Palestijnen: Een eigen staat in heel Judea en Samaria met Oost Jeruzalem (inclusief de Oude Stad) als hoofdstad. Plus het ontmantelen van alle Joodse nederzettingen in gebied C. Dus het ďJudenreinĒ opleveren van Judea en Samaria.

IsraŽl maar ook de wereld staat na dinsdag voor belangrijke keuzes. Gaat IsraŽl de weg volgens Bijbelse lijnen? Wat doet de wereld? Meer vijandigheid tegen IsraŽl zal alleen maar nog meer oordelen opleveren. We gaan angstig-interessante maanden tegemoet. Ook voor ons land.Bron: janvanbarneveld.nl
Toegevoegd: 20 januari 2013
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug