Chef luchtmacht IsraŽl waarschuwt voor verrassingsoorlog

De commandant van de IsraŽlische luchtmacht, generaal Amir Eshel, heeft gisteren gewaarschuwd dat er elk moment een oorlog uit kan breken aan de noordgrens van zijn land. Eshel zei dat de situatie in SyriŽ snel verandert. Als dat land ineenstort kan het grote arsenaal van het Syrische leger zich snel verspreiden en tegen IsraŽl gericht worden. Bij een conflict met SyriŽ zal de IsraŽlische luchtmacht zijn volle capaciteiten aan moeten wenden. ďAls SyriŽ morgen in elkaar stort Ė en ik zeg niet dat dat zal gebeuren Ė kunnen we onszelf er heel snel en in grote aantallen bij betrokken vindenĒ, zei Eshel volgens de online krant The Times of Israel.

De commandant wees er ook op dat het Syrische regime van president Bashar Assad overgegaan is tot de aankoop van geavanceerd Russisch luchtafweergeschut. Daartoe behoort het S-300 grond-lucht raketsysteem. IsraŽlische soldaten aan de grens met SyriŽ.

Het S-300 radar- en raketsysteem is in staat om vijandelijke vliegtuigen op een afstand van 200 kilometer uit de lucht te schieten. Dat betekent dat ook het Libanese luchtruim voor IsraŽlische piloten een risicovolle zone kan worden. Het zal echter nog geruime tijd duren voordat het Syrische leger de S-300 platforms kan bedienen, aldus militaire deskundigen.

Ook de chef-staf van het leger, generaal Benny Gantz, is ongerust over de toestand in SyriŽ. Dinsdag waarschuwde hij dat SyriŽ ďde consequenties zal dragenĒ als dat land zijn aanvallen op het IsraŽlische leger op de Golan hoogte opvoert. Zijn waarschuwing kwam nadat een Syrische legerpositie het vuur opende op een jeep, die licht zou zijn beschadigd. Het leger zou vervolgens de Syrische stelling hebben vernietigd met een Tamuz-raket. De Hermonberg met op de voorgrond het druzendorp Majdal Shams liggen aan de grens met SyriŽ.

De Syrische aanval kwam in respons op aanvallen die volgens de internationale media de IsraŽlische luchtmacht uitvoerde op Syrisch grondgebied. Het doel daarvan was te voorkomen dat Syrisch bondgenoot Hezbollah in Libanon in het bezit zou komen van geavanceerde wapens, die een bedreiging kunnen vormen voor IsraŽl.

Het Home Front Commando in IsraŽl Ė de afdeling van het leger die zich bezighoudt met de bescherming van de burgers Ė zal volgende week een grootscheepse oefening houden. Het doel daarvan is het volk en reddingsdiensten voor te bereiden op een aanval met zowel conventionele als niet-conventionele wapens.

Bron: christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 28 mei 2013
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug