Hoe de wereld zich van IsraŽl afkeert

Het IsraŽlische leger heeft met zware mitrailleurs het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah onder vuur genomen. De formeel autonome Palestijnse stad werd vrijdag door IsraŽlische troepen ingenomen.

IsraŽl heeft Yasser Arafat feitelijk de oorlog verklaard. Tanks haalden het hek rond de gebouwen van Arafat naar beneden en sloegen gaten in de muren. De hele dag hadden er vuurgevechten plaats binnen in het complex. Zeker vier Palestijnen zijn daarbij gedood. Terwijl de aanval plaatshad, pleegde een 18-jarig Palestijns meisje een zelfmoordaanslag in Jeruzalem. Daarbij werden twee IsraŽli's gedood. Arafat heeft zich teruggetrokken in zijn kantoor.

IsraŽlische motivatie

Het IsraŽlische kabinet besloot vrijdagochtend tot de actie als antwoord op de zelfmoordaanslag van woensdag in Netanya, die het leven heeft gekost aan 22 mensen. 'Arafat, die een coalitie van terreur heeft opgebouwd tegen IsraŽl, is een vijand en zal worden geÔsoleerd.' Sharon gaf aan dat IsraŽl ook in andere Palestijnse gebieden actie zal ondernemen. 'IsraŽl zal optreden om de Palestijnse terroristische infrastructuur te verpletteren', aldus de premier.

Premier Sharon van IsraŽl stelde dat de campagne weken kan duren. Waarnemers gaan ervan uit dat de inval in Ramallah een eerste stap is, waarna andere Palestijnse steden zullen volgen. Maar tegelijkertijd rijzen er ook in IsraŽl vragen over de zin van het militaire optreden. Arafat zou verleden maand al opdracht hebben gegeven de Westelijke Jordaanoever op te splitsen in 'gevechtszones' van waaruit de zelfmoordacties kunnen worden georganiseerd. Zowel Arafat als Sharon meent de ander met geweld op de knieŽn te kunnen dwingen. In IsraŽl werd gisteravond gespeculeerd dat Arafat zal worden verbannen -een lot de 72-jarige Palestijnse leider welbekend. Driemaal eerder -in JordaniŽ en Libanon- moest Arafat vernederd de benen nemen.

Roep op Europese interventie

'De IsraŽli's willen me doden, verbannen of gevangennemen, zei Arafat in een telefoongesprek met de satellietzender Al Jazeera. 'Ze zullen me moeten doden, ik word martelaar in het Heilige Land'.

Palestijnse woordvoerders hebben een verband gelegd tussen een vredesinitiatief van Arabische leiders, dat afgelopen week in Beiroet werd gepresenteerd, en de IsraŽlische aanval op Ramallah. 'Iedere keer als wij vrede aanbieden valt IsraŽl aan', aldus Saeb Erakat.

De algemene vertegenwoordiger van de Palestijnse Autoriteit, Chawki Armali, in Brussel heeft de Europeanen opgeroepen om in het conflict tussen beide te komen. "Wij verwachten dat Europa een sterk standpunt zal innemen, een standpunt dat misschien deze agressie en vooral de lichamelijke en fysieke bedreiging van president Arafat kan stoppen", aldus Chawki Armali tegenover de Franstalige omroep RTBF in BelgiŽ.

Wereldwijde kritiek op IsraŽl

De aanval van IsraŽl leidt tot wereldwijde kritiek op IsraŽl. De Arabische wereld heeft overwegend woedend gereageerd op de IsraŽlische actie tegen Arafat. Ze eisen dat de VS direct ingrijpen en IsraŽl dwingen de isolatie van Arafat ongedaan te maken. Militante Palestijnse organisaties hebben gezworen aanslagen te plegen die 'een rivier van bloed' zullen veroorzaken.

De Egyptische regering noemde de IsraŽlische acties een oorlogsverklaring en een klap in het gezicht van de Arabische leiders, die woensdag tot vrede hadden opgeroepen. "Wat Sharon doet is dwaas, illegaal en een boodschap van oorlog en agressie tegen de Arabieren in reactie op hun boodschap van vrede", aldus de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Maher.

Ook China en Pakistan uitten hun diepe bezorgdheid en riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Volgens Islamabad is de IsraŽlische operatie een "ernstige bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten".

Regeringsleiders reageren geschokt

De Russische regering uitte vrijdag kritiek op de IsraŽlische premier Sharon. Volgens Moskou zal het isoleren van Arafat niet bijdragen om een politieke oplossing te zoeken voor het IsraŽlisch-Palestijnse conflict, aldus het persbureauleider Interfax.

De Veiligheidsraad heeft vrijdagavond in New York het overleg hervat over de gewelddaden in IsraŽl en de bezette gebieden. De discussie gaat over de formulering van een resolutie die tot het onmiddellijk staken van de vijandelijkheden en de terugtrekking van IsraŽlische troepen uit Ramallah oproept.

Secretaris-generaal Kofi Annan herhaalde zijn oproep dat IsraŽl zijn aanval op de Palestijnse Autoriteit moet stoppen. De speciale zitting van de Veiligheidsraad wordt gehouden op verzoek van de Arabische Liga en de Palestijnen.

De Europese Unie herhaalde haar standpunt dat Arafat de legitieme leider en gesprekspartner blijft. De Franse minister Hubert Vedrine bekritiseerde de IsraŽlische "poging om Arafat te verstikken". De EU heeft IsraŽl gevraagd het leger terug te trekken.

De wereld betrokken bij de strijd om IsraŽl

Hoe snel volgen de ontwikkelingen elkaar op. De wereld is hard op weg naar de tijd dat "alle volken ten strijde zullen trekken tegen Jeruzalem in de eindtijd"(Zacharia 12: 3). Het kleine landje op de navel der aarde (EzechiŽl 38:12) is meer en meer een probleem aan het worden voor de westerse wereld. We zien dat steeds meer landen en organisaties zich keren tegen deze steen die alle natiŽn zal heffen. IsraŽl wordt steeds meer als wrede onderdrukker van het arme Palestijnse volk en als bezetter van Palestijns land gezien.

Het lijkt een kwestie van tijd voor de VS of de VN zullen ingrijpen en een interventie macht zullen sturen. Dat is waar Arafat al maanden om vraagt. Arafats politiek is erop gericht om internationale waarneming in IsraŽl te verkrijgen, vooral ook met vertegenwoordigers uit Europa. Als die internationale waarneming er komt wordt de wereld betrokken bij de strijd om Jeruzalem. Op het moment dat de VS IsraŽl laat vallen zullen de rampen losbarsten en zal het uit zijn met de leidende positie van de VS in de wereld. De Bijbel zegt dat 'wie onrecht doet, zal zijn onrecht terugontvangen' (Col. 3: 25) en zij 'zullen in hun verdelging ook verdelgd worden, onrecht ontmoetende als loon voor hun onrecht' (2 Petrus 2:13).

Bekijken we tot slot nog eens de fikse waarschuwing voor de westerse wereld die op het punt staat zijn vingers te branden en betrokken te worden in de laatste strijd.
Jesaja 41:11-14 Zie, allen die tegen u in woede ontstoken zijn, staan beschaamd en worden te schande; de mannen die u bestrijden, worden als niets en komen om; gij zult hen zoeken, maar niet vinden, de mannen die u bestoken; zij worden als niets, ja vernietigd, de mannen die tegen u oorlog voeren. Want Ik, de Here, uw God, grijp uw rechterhand vast; die tot u zeg: Vrees niet, Ik help u. Vrees niet, gij wormpje Jacob, gij volkje IsraŽl! . Ik ben het, die u help, luidt het woord des Heren, en uw Verlosser is de Heilige IsraŽls.


door: RPM
30 maart 2002

Print deze pagina
Terug