Powell bevestigt plan over gebruik kernwapens

De Amerikaanse regering heeft de strijdkrachten opdracht gegeven noodplannen uit te werken voor het gebruik van kernwapens tegen zeker zeven landen. Volgens The Los Angeles Times van zaterdag gaat het om China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, LibiŽ en SyriŽ.

De krant baseert zich op geheime overheidsstukken. Het document, dat op 8 januari naar het Congres is gestuurd, rept ook van de ontwikkeling van kleinere kernwapens voor gebruik op het slagveld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell bevestigde zondag het bericht. Maar hij voegde er aan toe dat op dit moment tegen geen enkel land Amerikaanse kernwapens staan gericht. De regering moet wel rekening houden met nieuwe bedreigingen, aldus Powell zondag voor de Amerikaanse televisie.

'Doellanden'
Bush zou het gebruik van nucleaire wapens in drie situaties overwegen: in geval van doelen die niet met conventionele wapens kunnen worden uitgeschakeld, als vergelding tegen een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens en in ,,geval van een verrassende militaire ontwikkeling''. Volgens analisten is het de eerste keer dat in officiŽle stukken over kernwapens een langere lijst met potentiŽle 'doellanden' is opgenomen. Bekend was al wel dat er gedetailleerde plannen zijn voor een kernwapenaanval op Rusland. ,,Dit is dynamiet'', aldus Joseph Cirincione, kernwapenspecialist bij een studiecentrum in Washington.

In het document zouden een Arabisch-IsraŽlisch conflict, een oorlog tussen China en Taiwan en een aanval van Noord-Korea op diens zuiderbuur als potentiŽle ontwikkelingen gelden waarvoor het gebruik van kernwapens moet worden voorbereid. Dat geldt ook voor een aanval van Irak op IsraŽl.

Aanval op Irak
De Amerikaanse president Bush zal maandag in een toespraak ingaan op zijn verder te volgen strategie tegen het internationale terrorisme. Hij zal onder meer verklaren dat de VS landen waar massavernietigingswapens worden gemaakt, zullen aanpakken. Deze strategie verwijst in de eerste plaats naar Irak, waar Saddam Hussein nog steeds aan de macht is. De VS willen dat Irak inspecteurs toelaat zodat zij berichten over de productie van massavernietigingswapens kunnen onderzoeken.

In de strijd tegen het terrorismenetwerk al-Qaeda zouden de VS ook actief kunnen worden in landen die tegen Amerikaanse aanwezigheid zijn. Een van die landen zou IndonesiŽ kunnen zijn. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemt IndonesiŽ in The New York Times van zondag een ,,plaats van belang''. IndonesiŽ is de grootste moslimnatie ter wereld en anti-Amerikaanse gevoelens zijn er wijdverbreid. Over eventuele gesprekken tussen de VS en Jakarta wil de functionaris niets zeggen.

bron: ANP
10 maart 2002

Terug
Print deze pagina