Libische kameraden

De vermoorde Christopher Stevens De moslimwereld is opnieuw in woede ontstoken over een film waarin Mohammed belachelijk gemaakt wordt. De sloop-en slachterploegen zijn weer op pad om te laten zien door wie zij worden aangespoord. Zo heeft een groep moslimextremisten uit wraak het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi bestormd en de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie van zijn stafleden, onder wie twee lijfwachten, met machinegeweren en raketwerpers vermoord. Het was juist Stevens, die vanaf het begin van de Libische ‘lente’ de moslimextremisten in Benghazi heeft bijgestaan in hun poging het bewind van Gadhaffi te verwijderen.

In een rapportage over de situatie in Libië gaf hij te kennen groot voorstander te zijn van Amerikaanse hulp voor de opstandelingen. Dat was zijn baas, Barack Hoessein Obama, echter sowieso al van plan na overleg met de Britse leider Cameron en de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy. Obama gebruikte als argument: “het is in ons nationale belang dat wij ons niet afzijdig kunnen houden en moeten helpen deze tiran te verwijderen, gelijk Bush dat heeft gedaan in Irak.” En zo werd Obama de stuwende kracht achter de zogenaamde 'humanitaire' oorlog tegen Gadhaffi en de invasie in Libië. Maar Gadhaffi vormde op dat moment geen enkel gevaar meer voor de Amerikaanse belangen want begin 2004 verraste de dictator de wereld plotseling met de mededeling af te zien van de ontwikkeling van massavernietigingswapens en van terrorisme en werd daarop prompt door de wereldleiders tot ‘vredesduifje’ gebombardeerd. Westerse diplomaten liepen de deur bij hem plat om zaken met hem te doen.

Vlak voor de Verenigde Staten en de NAVO besloten Libië aan te vallen en Gadhaffi te verwijderen, was de Verenigde Naties juist van plan hem een prijs te verlenen voor zijn verdiensten voor de mensenrechten in zijn land. Diverse delegaties (waaronder uit Nederland) zeiden met waardering kennis genomen te hebben van de vastberadenheid van het land om de mensenrechten ter plekke te waarborgen, aldus het op 4 januari 2011 uitgegeven bericht van de Algemene Vergadering van de VN. Maar van het ene op het andere moment werd Gadhaffi plotseling van ‘vredesduifje’ weer tot 'dictator' gebombardeerd en besloten een deel van de landen die zich positief hadden uitgelaten over het voorstel van de VN, hem te laten vallen en het besluit te steunen hem te verwijderen.

Een lokaal vuurgevecht bij Benghasi leidde tot een door de NAVO voorbereide en gesteunde opstand want Deense F-16’s waren nog voordat er in Libië een schot was gelost in Italië al aan het trainen. De opstandelingen kregen hulp van leden van Amerikaanse en Britse special forces, de terreurbeweging Hezbollah, en aan Al Qaeda verbonden terreurgroepen. De Libische rebellenleider Abdel-Hakim al-Hasidi zei tegen de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore dat jihadisten die in Irak tegen de Westerse troepen hebben gevochten samen met de rebellen aan het front stonden tegen de troepen van Gadhaffi. De Arabische ‘lente’ in Libië heeft naar schatting aan 50.000 mensen het leven gekost, mede ten gevolge van NAVO bombardementen.

Libië staat vandaag onder controle van een ongeregelde bende waaronder terroristen van de aan Al-Qaeda verbonden: “Libyan Islamic Fighting Group” . Honderden ‘Allahoe akbar’ gillende moslimextremisten, die Gadhaffi in koelen bloede hebben vermoord zwaaien nu de scepter in steden en regio’s. Er vinden vergeldingsacties plaats tegen leden van het voormalige regime. De VN schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord. Er is sprake van willekeurige detenties, buitenrechtelijke executies en andere schendingen van mensenrechten. David Gerbi, een Jood wiens familie 40 jaar geleden uit Libië werd verdreven, kwam vol hoop naar het land terug en wilde de synagoge van Tripoli herbouwen. Hij werd echter met de dood bedreigd en werd gedwongen zijn rehabilitatie pogingen op te geven.

Tekst overbodig Obama heeft belooft de daders van de moord op Stevens te zullen opjagen. Volgens Washington is de aanslag uitgevoerd door een kleine radicale groep, de rest van de Libiërs zou volgens hem nog steeds erg dankbaar zijn voor de hulp bij het verdrijven van Gadhaffi. Maar een deel van Libië is sinds zijn verdwijnen, in de greep van bewapende moslimextremisten die weigeren hun wapens neer te leggen.

De moordenaars van Stevens hebben zich tegen hun ‘kameraden’ uit het westen gekeerd, zoals de laatste jaren op diverse andere plaatsen waar hulp wordt geboden, ook te zien is. De wereldleiders zijn er in geslaagd Gadhaffi van het toneel te verwijderen. Het nieuwe bewind lijkt echter in niets op het Westerse ideaal van een vrije democratie. Vandaag zijn een deel van de terroristen die hebben geholpen Gadhaffi te verwijderen, actief in Syrië en in de Sinaï.


Toegevoegd: 16 september 2012
Uit de nieuwsbrief van: FranklinTerHorst.nl
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug