Spanning stijgt in Midden-Oosten

IsraŽlische gevechtsvliegtuigen hebben enige uren voor het ingaan van Yom Kippoer ( Grote verzoendag) in SyriŽ een trainingskamp gebombardeerd dat volgens IsraŽl werd gebruikt door verschillende terreurorganisaties waaronder Hezbollah, Hamas en de Islamitische Jihad die de aanslag in Haifa op zaterdag 4 oktober voor zich opeiste. SyriŽ herbergt in totaal 17 verschillende terreurgroepen die naast aanslagen in IsraŽl voor een wereldwijde inzet worden voorbereidt. Daarnaast worden ze onder meer door SyriŽ en Iran voorzien van financiŽle middelen en wapens.IsraŽl heeft een kaart getoond met daarop 10 kantoren van Palestijnse terreurgroepen in Damascus. De Syrische dictator Bashar Al-Assad ondermijnt hiermee stelselmatig alle pogingen tot vrede in de regio. Damascus ontkende aanvankelijk alle beschuldigingen maar in de loop van deze week gaf Assad toe onderdak te verlenen aan verschillende terreurgroepen. Volgens hem komt daar ook geen verandering in want het feit dat het westen deze organisaties als terroristisch beschouwt doet volgens hem niet ter zake. ĎPersvoorlichtersí noemde hij dit boeventuig. SyriŽ zegt dat het door de IsraŽlische aanval op hun land wordt meegezogen in het Palestijnse conflict maar dat is een schaamteloze ontkenning van de jarenlange betrokkenheid van SyriŽ bij de Palestijnse terreur.

Het is trouwens al lang bekend dat SyriŽ een vergaarbak is voor alles wat vijandig tegenover IsraŽl staat. SyriŽ steunt niet alleen het internationale terrorisme maar kan net als Iran als terreurstaat worden aangemerkt en is daardoor door Washington op de zwarte lijst van terreurstaten geplaatst. Amerika heeft SyriŽ herhaaldelijk laten weten dat het aan de verkeerde kant van de oorlog tegen het terrorisme staat. Reeds in juni 2002 waarschuwde George Bush SyriŽ te stoppen met de steun aan het wereldwijde terrorisme. De door de Amerikanen gewenste ontmanteling van opleidingskampen en het sluiten van kantoren van terreurbewegingen in Damascus hebben geen enkele positieve reactie van Assadís bewind opgeleverd. Volgens verschillende bronnen zou hij de steun zelfs verder hebben uitgebreid. De Syrische ambassadeur in Spanje sprak afgelopen woensdag krachtige taal richting IsraŽl door te zeggen dat Damascus een volgende aanval zal beantwoorden. De uitspraak was waarschijnlijk meer bedoeld om indruk te maken op de rest van de Arabische wereld want Assad weet dat hij geen schijn van kans heeft tegen IsraŽl.

Volgens de IsraŽlische regeringswoordvoeder Avi Pazner kan van nu af aan ieder land dat terroristen onderdak biedt, op actie van IsraŽl rekenen en Raanan Gissin noemde de aanval een duidelijke waarschuwing aan de Ďterreuras Damascus-Teheran-Gazaí. Premier Sharon verklaarde in een toespraak tijdens een bijeenkomst waar de Yom Kippoer oorlog van 1973 werd herdacht dat IsraŽl indien nodig geen enkele terughoudendheid meer in acht zal nemen bij het aanvallen van zijn vijanden. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Moessa, sprak van,, staatsterrorisme" en riep IsraŽlís vijanden in een spoedzitting bijeen. Volgens de Arabische pers is IsraŽl bezig het Midden-Oosten in een oorlog te storten. Zoals gewoonlijk kwamen er ook weer de scherpe reacties uit Europa. Frankrijk, het meest antisemitische land van het westen noemde de luchtaanvallen op SyriŽ een onaanvaardbare schending van het internationale recht.

SyriŽ en IsraŽl hebben nooit vrede getekend nadat IsraŽl het Syrische leger tijdens de oorlog van 1967 vernietigend heeft verslagen. De vader van de huidige dictator Assad, Hafez Assad had in juni 1967 nog zo plechtig verklaard dat hij het stuk land zou bevrijden en de Zionistische aanwezigheid zou vernietigen. Zijn hernieuwde poging in 1973 lukte al evenmin. Inmiddels is er ook weer sprake van een opleving van vijandelijkheden aan IsraŽlís noordgrens. Hier werd afgelopen maandag een IsraŽlische militair gedood door een sluipschutter van Hezbollah. Ook werd het noordoosten IsraŽl vanaf Libanees grondgebied met mortiergranaten beschoten. Volgens de noordelijke commandant is er sprake van een zeer gevaarlijke escalatie. Het IsraŽlische leger is begonnen haar posties aan de grens met SyriŽ en Libanon te versterken. IsraŽl heeft geen andere keus omdat haar voortbestaan op het spel staat. Afgelopen woensdag hebben IsraŽlische gevechtsvliegtuigen de bewoners van de Libanese steden Beiroet en Tripoli de stuipen op het lijf gejaagt door boven hun steden de geluidsbarriere te doorbreken.

Opvallend is dat IsraŽl zich opnieuw kans heeft gezien het Syrische luchtruim binnen te vliegen zonder opgemerkt te worden. Dat gebeurde ook al in augustus toen IsraŽlische F-16 gevechtsvliegtuigen een,,luid en duidelijk" signaal gaven aan de Syrische dictator Bashar Al-Assad door een paar minuten boven zijn paleis in Latakia te vliegen. Deze gebeurtenis vond plaats naar aanleiding van een beschieting door de terreurbeweging Hezbollah op het noorden van IsraŽl waarbij de 16 jarige jongen Haviv Dadon werd gedood. IsraŽl toonde daarmee aan dat het voor de IsraŽlische luchtmacht een koud kunstje is om doelen in SyriŽ te bombarderen zonder opgemerkt te worden.

Terwijl IsraŽl haar doden en gewonden telde kwam in New York op verzoek van SyriŽ de anti-IsraŽl kliek van VN Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen met de bedoeling IsraŽl opnieuw aan de schandpaal te nagelen. Zover is het tot dusver echter niet gekomen vanwege ingrijpen van de Verenigde Staten. Ook nu weer waren Frankrijk en Duitsland luid en duidelijk aanwezig om de IsraŽlische vergeldingsactie te veroordeelden. Later sloot de Europese Unie zich daarbij aan. Nauwelijks 14 dagen geleden nam de door de islamitische wereld gegijzelde Algemene Vergadering van de VN een motie aan waarin IsraŽl opgedragen wordt terreurbaas Arafat niet te verwijderen. Het voorstel werd met 133 tegen vier stemmen aangenomen. Alleen de Verenigde Staten, IsraŽl, de Marschall-eilanden en MicronesiŽ stemden tegen.15 landen onthielden zich van stemming. Voor IsraŽl was deze resolutie, zoals praktisch alle voorgaande, van nul en geen betekenis, want het laat zien dat de VN aardsterroristen als Arafat als onaantastbaar beschouwd. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN noemde de resolutie onevenwichtig omdat niet werd ingegaan op een veroordeling voor het vermoorden van onschuldige IsraŽlische burgers door de Palestijnse terreurbewegingen.

De aanval op het kamp in SyriŽ was een reactie op de beestachtige aanslag door een vrouwelijke zelfmoord-moordenares op het populaire restaurant Maxim in Haifa waarbij 19 doden en 65 gewonden te betreuren waren. Er blijken hele families te zijn uitgeroeid waaronder 5 leden van de Zer-Aviv familie uit Kibbutz Yagur met hun 14 maanden oude baby en 5 leden van de familie Almog.Onder de slachtoffers waren ook 5 christen Arabieren. De terroriste Hanadi Tayssier Jaradat een advocate uit de terreurstad Jenin bracht een bom van 10 kilo gevuld met metaalsplinters in het midden van het volgepakte restaurant tot ontploffing. Van het restaurant, dat deels eigendom was van de IsraŽlische Arabier George Matar en het joodse koppel Shabtai en Miri Tayar, bleef weinig over. Het restaurant was al 40 jaar een geliefde ontmoetingsplaats voor Arabieren en Joden, die samen de bevolking van Haifa uitmaken en een toonbeeld zijn van toenadering tussen de beide bevolkingsgroepen. Iedereen kende iedereen en de Arabieren en de Joden gedroegen zich als ťťn grote familie, aldus een dochter van de IsraŽlische mede-eigenaar. Zelfs de hulpdiensten die naar de plek des onheils snelden bestonden uit een mix van Arabieren en Joden.

Inmiddels is er de nodige deining ontstaan over de gezondheid van de Palestijnse terreurbaas Arafat. Steeds meer bronnen melden dat de 74 jarige Arafat al enige tijd ziek is. Volgens een Engelse krant zou hij een hartaanval hebben gehad maar dat wordt door de Palestijnse woordvoerder Nabil Abu Rudeineh ontkent. Hij zegt dat Arafat waarschijnlijk een virus heeft opgelopen vanwege het schudden van de vele handen en de kussen van de duizenden supporters die hem zijn komen bezoeken sinds IsraŽl heeft verklaart hem te willen Ďverwijderení. Een andere woordvoerder meldt echter dat Arafat,s gezondheid de laatste 14 dagen snel achteruit gegaan is en dat "zijn dagen zijn geteld". Franse kranten melden donderdag dat hij al is overleden. Maar dat wordt door de Palestijnse Autoriteiten ten stelligste ontkent.Medewerkers in zijn naaste omgeving zeggen wel dat hij er bijzonder slecht uitziet en dat hij moeite heeft met spreken. De website van Hamas meldde deze week dat Arafat door IsraŽl is vergiftigd met een medicijn waaraan hij een langzame dood sterft.Ook in de Palestijnse gebieden gaat het gerucht dat IsraŽl verantwoordelijk is voor wat de dokters noemen: "een mystrieus virus." Een team van Jordaanse artsen zeggen dat hij alleen maar oververmoeid is en rust nodig heeft. Maar inmiddels staan er vier ziekenwagens bij zijn hoofdkwartier in Ram-allah om hem naar een ziekenhuis te brengen indien zijn gezondheidssituatie dat vereist.

Bronnen: Arutz-7 Editor, 5 en 7 oktober 2003. Reuters, 4 oktober 2003. NAI Newsletter Jeruzalem, 21 september, 7 en 8 oktober 2003. Israel Defense Forces (IDF) IDF Action in Syria, 5 oktober 2003. Zions CRY PROPHECY NEWS, 8 oktober2003. WorldNetDaily, 7 oktober 2003.

Toegevoegd: 11 oktober 2003
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst Studies


Print deze pagina
Terug