Muur IsraŽl voor Internationaal Gerechtshof

Maandag 23 februari is het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de hoorzittingen gestart over de afscheiding die IsraŽl bouwt in de Palestijnse gebieden. In de reportage van Twee Vandaag kregen we een gesprek te zien tijdens de demonstratie voor de Palestijnse zaak op die dag:
2Vandaag: Doen de Palestijnen er genoeg aan om het geweld tegen IsraŽl te stoppen? De terreuracties?
Mevrouw: Ik heb een hekel aan die vraag. U kunt beter vragen of de IsraŽliŽrs genoeg doen om het de Palestijnen een beetje makkelijker en humaner te maken. Dat vind ik belangrijk.
2Vandaag: Die vraag heb ik vanochtend gesteld bij de mensen die voor IsraŽl demonstreerden, nu stel ik aan u de vraag: doen de Palestijnen er genoeg aan om het geweld tegen IsraŽl te stoppen.
Mevrouw: Ik denk het wel, alleen wat kunnen ze nog meer doen. En ik hoor deze vraag zo vaak dat ik hem eigenlijk echt kotsbeu ben. Ik ben hem kotsbeu.

Waarom heb ik nou zo'n moeite met deze reactie? Het gaat me niet om partij kiezen tussen IsraŽl of de Palestijnen. Het gaat me om de manier van reageren. Eerst ontwijkt deze mevrouw de vraag en vervolgens reageert ze op een wel erg onfatsoenlijke manier. Mevrouw, mevrouw, hoe 'kotsbeu' u de vraag ook bent, deze vraag verdient het om beantwoord te worden. Dit is nu juist de hamvraag, dit is nu juist de reden van het veiligheidshek. IsraŽl bouwt noodgedwongen het hek om zelfmoordenaars de toegang te beletten. Maar daar heeft u kennelijk een probleem mee.

Bekijk de uitzending hier
Reageren kan in het forum
Lees hier of er vrede mogelijk is in het Midden-Oosten


RPM
Toegevoegd: 23 februari 2004
Bron: Twee Vandaag


Print deze pagina
Terug