Operatie Top Kill mislukt

De operatie 'Top Kill' waarmee de oliemaatschappij BP op de bodem van de Golf van Mexico een lekkende oliebron poogde te dichten, is mislukt. Dit heeft de onderneming zaterdag in de Amerikaanse staat Louisiana laten weten. BP stelt nu een andere strategie te gaan toepassen om de vijf weken oude stroom olie tot staan te brengen. Met 'Top Kill' pompten de bestrijders van de milieuramp zware boorvloeistoffen onder het lek om de stroom te stoppen en het dan af te sluiten met beton. Deze methode was niet eerder zo diep onder water uitgeprobeerd.

Een van de hoofdverantwoordelijken voor de operatie, Doug Suttles, zei tegen de pers dat na drie dagen proberen duidelijk was, dat het niet werkte. De onderneming gaat volgens hem nu een nieuwe strategie toepassen met een overkapping. BP wil onder meer een robot onder water inzetten om de lekkende leiding door te zagen. Daarna moet er een kap over. Dan kan de olie van de bodem worden opgezogen. Het duurt zeker vier dagen voor duidelijk wordt of dat werkt. Suttles heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in, maar hij kon geen garanties geven.

Hartverscheurend
Het mislukken van de poging een lekkende oliebron in de Golf van Mexico te 'smoren' door het storten van zware vloeistoffen is ''hartverscheurend''. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama kort nadat de oliemaatschappij BP zaterdag bekend had gemaakt dat de werkwijze, die 'Top Kill' wordt genoemd, geen effect had op de lekkende bron voor de Amerikaanse kust.

''Het maakt razend en is hartverscheurend, maar we zullen niet rusten tot het lek onder controle is, tot de wateren en kusten schoon zijn gemaakt en tot de mensen, die slachtoffer zijn geworden van deze door mensen gemaakte ramp, dit schadeloos en ongeschonden te boven zijn'', aldus Obama. Hij staat onder toenemende druk over de nog steeds onbeheerste olieramp. Zijn regering kan echter volgens waarnemers weinig meer doen dan toezien hoe deskundigen uit de oliesector het probleem aanpakken.

Veertig dagen
De omvang van de olieverontreiniging in de Golf van Mexico wordt steeds groter. Oorzaak van het lek was een explosie 20 april op het olieplatform Deepwater Horizon, ongeveer 80 kilometer voor de Amerikaanse kust, ten zuidoosten van New Orleans. Het platform ging ten onder en elf mensen verloren daarbij het leven. Na veertig dagen stroomt er nog steeds olie de zee in. Volgens de Amerikaanse overheid zou het gaan om ergens tussen de 1,9 en 3 miljoen liter per dag. Er is al meer dan 240 kilometer kust verontreinigd in de Verenigde Staten, meldde televisiezender CNN vrijdag. Donderdag was nog sprake van 160 kilometer. Meer dan 400 vogels zijn sinds het begin van de ramp vijf weken geleden doodgegaan. Ook dolfijnen zouden gestorven zijn. Wetenschappers spreken van de ergste olieverontreiniging in de geschiedenis van de VS. Er is al meer olie weggevloeid dan bij het ongeval met de olietanker Exxon Valdez in 1989 voor de kust van Alaska.

Terwijl de voorbije weken op de kust van de Amerikaanse staat Louisiana enkel wat teerballen waren aangespoeld, kregen de delicate moerasgebieden van Louisiana de voorbije daggen de volle laag. Dikke, stroperige olie stroomde aan. Overal ruikt het naar olie. 'Zeker 38 kilometer in Plaquemines Parish is verwoest. Alles is dood', zegt burgemeester Billy Nungesser. 'Er is geen leven meer in de moerassen. Dit is niet meer op te ruimen.' De in de natte gebieden aangespoelde olie is zo dik als latexverf en vormt een logistieke nachtmerrie voor de lokale bestuurders. In de moerassen is voor reddingswerkers niets om op te staan, zwaar materiaal om de olie te ruimen kan het gebied niet in en de dieren kunnen zich makkelijk verstoppen en zijn dus moeilijk te redden.

Experts debatteren inmiddels over de beste manier om de vervuiling te lijf te gaan. Het kan zijn dat de moerassen in brand gestoken moeten worden om de olie uit het systeem te krijgen. Ook kan het een optie zijn om de olie te laten liggen. Dan kan het nog generaties duren voor het fragiele ecosysteem zich heeft hersteld. De zogeheten wetlands in Louisiana zijn de kraamkamers van de Golf van Mexico. Garnalen, oesters, krabben, vissen en vogels leven in het gebied. Ook de bewoners van de kuststeden hebben baat bij een schoon natuurgebied. Vissers verdienen jaarlijks 2,4 miljard dollar voor de kust van Louisiana.

Openbaring 16:1,3 Toen hoorde ik een luide stem uit de tempel komen die tegen de zeven engelen zei: Ga nu! Giet de zeven offerschalen met Gods woede leeg op de aarde! ... De tweede engel goot zijn offerschaal leeg over de zee. Het water werd bloed, als het bloed van een dode, en alle wezens die in zee leefden kwamen om.

Bron: www.nu.nl, www.nieuwsblad.be
Toegevoegd: 30 mei 2010Print deze pagina
Terug